Ohita navigaatio

1.6.2009

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Cross Over -taidefestivaali 5.-7.6.2009 Kaapelitehtaalla

Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry järjestää yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun sekä Kynnys ry:n kanssa Cross Over -taidefestivaalin 5.-7.6. Kaapelitehtaan Turbiinisalissa.

Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry on kansainvälinen vammaisten ihmisten luovuutta edistävä verkosto, joka on toiminut Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Yhdistys edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia käyttää kulttuuripalveluja. Cross Over on taidefestivaali, jossa vammaiset ja ei-vammaiset taiteentekijät tulevat ja tuovat esiin taidettaan uudenlaisessa kaupunkifestivaalissa.

Festivaalin ohjelmistossa on teatteria, tanssia, sirkusta, kuvataidetta ja musiikkia. Tapahtuma alkaa Pride-kulkueella, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi vammaisten henkilöiden tuottamaa kulttuuria.

Vikanäytös on vammaispoliittinen näytelmä, jossa on mukailtu tosi-TV -formaatteja. Mustan huumorin sävyttämä Vikanäytös tarttuu vammaisuutta koskeviin tabuihin sumeilematta ja pohtii vammaisidentiteetin määrittelyä: "Kyllä se pahimmillaan lymyää jossakin siellä sukanvetimien ja WC-tuen välissä. Tai lojuu pirstaleina portaiden alapäässä kaatuneitten mahdollisuuksien hautuumaalla."

Kaleidoscope tanssiteos kokoaa yhteen 10 taustoiltaan erilaista, tanssia rakastavaa henkilöä, iältään 3 kuukauden ja 75 vuoden väliltä. Kaleidoscope kaappaa katsojansa mukaan matkalle Liisa Ihmemaan kaninkoloon. Kaleidoscope tukee jokaisen tanssijan yksilöllistä erityisyyttä. Ryhmässä kaikki on mahdollista. Vartaloiden matkalla on mahdollista kommunikoida ilman sanoja. Esitys tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja nähdä ja tulla liikutetuksi. Perhesirkus on nimensä mukaisesti koko perheen yhteinen juttu. Esitys haastaa apuvälineet sirkusvälineiksi ja toisinpäin. Esiintyjien tavoitteena on oppia ja onnistua sekä tehdä mahdottomalta tuntuva mahdolliseksi.

Turbiinisalin aulaan on koottu kuvataidenäyttely, jossa on esillä Uudenmaan vammaispalvelusäätiö Karjalohjan toimintakeskuksessa tehtyjä sarjakuvia ja kantaaottavia julisteita. Olen mies kertoo miehen elämän peruskysymyksistä kehitysvammaisten näkökulmasta. Yhteisnäyttelyssä on mukana myös Jenni-Juulia Wallinheimon vammaispoliittisia töitä sekä Jääkuvia -sarja. Valokuvaaja Leena Louhivaara on luonut sarjan ulkoiset puitteet kuvaamalla kuvataiteilija Maarit Hedmania. Hedman on tuonut mukaan sisäiset kokemuksensa kirjoittamalla ylös ajatuksia ja tunteita noista tilanteista ja maalaamalla sormillaan kokemukset kuviksi. Sarjassa valokuva, maalaus ja teksti muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Näyttelykokonaisuudesta järjestetään kuvailtu kierros tapahtuman aikana.

Cross Over -festivaalin musiikkipuolesta vastaavat mm. Kari Peitsamo ja V.Auer. Suomen tuotteliain artisti, yli 30-vuotisen uran tehnyt Kari Peitsamo esiintyy tapahtuman aikana kahdesti kitaran säestyksellä. V.Auer on monella tapaa persoonallinen: oma näkemys ja musiikillinen linja on nähtävissä etenkin omassa tuotannossa. Muusikoiden liikuntarajoitteiden vuoksi bändi käyttää soittimina sähkökitaran lisäksi vain midi-kosketinsoittimia.

Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy. Turbiinisali on esteetön tapahtumapaikka.

Osoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, T-rappu, 00180 Helsinki.

Lisätietoja tapahtumasta:
Ismo Helén, Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry
p. 050-3543979
ismo.helen@kolumbus.fi

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Erika Poikolainen
p. 040-7682168
erika.poikolainen@gmail.com

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin