Ohita navigaatio

Seminaari saamenkielisen kirjallisuuden tilanteesta Rovaniemellä 19.4.2018

Seminaarissa keskustellaan saamelaiskirjallisuuden tilanteesta Pohjoismaissa. Keskustelun taustalla on tuore selvitys saamen kielillä luodun taiteen mahdollisuuksia ja haasteita. Saamenkielisen sanataiteen tekijät, saamelaisasiantuntijat ja raportin koonnut tutkija-kääntäjä Johanna Domokos pohtivat, miten pohjoismaiset kirjallisuusorganisaatiot voisivat nykyistä tehokkaammin tukea saamenkielisen kirjallisuuden kenttää ja sen tekijöitä. 

huom! edellisenä päivänä 18.4. järjestetään saamelaiskirjallisuusraportin lyhyempi esittelytilaisuus Pohjoismaisella kulttuuripisteellä Helsingissä

Miltä kirjallisuuden ja sitä sivuavan taiteen ja kulttuurin kenttä eri saamen kielten kohdalla näyttää? Missä ja miten saamenkielistä kirjallisuutta tai muita sanataiteen muotoja julkaistaan? Ketkä ovat tämänhetkiset saamelaisen sanataiteen luovat tekijät? Mitä uusia ja vanhoja muotoja kieli taiteen muotona on löytänyt videotaiteesta räppiin ja poppiin? Miten suomalaiset ja pohjoismaiset kulttuuriorganisaatiot voisivat tukea saamelaisen kielen ja kulttuurin elinvoimaisuutta ja tuoda saamenkielistä kulttuuria vahvemmin osaksi yhteistä pohjoismaista taide- ja kulttuurikenttää?

Johanna Domokos esittelee tuoreen selvityksen, joka on tehty yhdessä saamelaiskirjallisuuden kentän tekijöiden ja tutkijoiden kanssa. ohjelmaan sisältyy myös kirjailijoiden tai muun sanataiteen tekijöiden puheenvuoroja ja keskustelua sekä Saamelaisen erikoiskirjaston näkökulma saamenkielisen sanataiteen kentälle.

Selvitys ja seminaari ovat osa Pohjola 2020 -hankkeeseen kuuluvaa projektia Monikielisyys ja moninaisuus kulttuurikentän voimavarana. Raportin ja seminaarin pohjalta laadimme toimenpidesuosituksia pohjoismaisille organisaatioille saamenkielisen kirjallisuuden edistämiseksi. Seminaari toteutuu Kulttuuria kaikille -palvelun ja Saamelaisen erikoiskirjaston yhteistyönä ja sitä tukee myös Taiteen edistämiskeskus / kaupunkisaamelaisuuden läänintaiteilija Milja Guttorm.

Seminaarin kielet ovat englanti, pohjoissaame, ruotsi ja suomi. Koko ohjelmaa ei välttämättä voida tulkata kaikille kielille.

Seminaarin koko ohjelma julkaistaan helmikuun loppuun mennessä.

Ilmoittautuminen

5.4.2018 mennessä seuraavan linkin kautta: https://goo.gl/forms/FiOd5vOiiehZ2Lig1

Lisätietoja seminaarista

Irene Piippola

Erikoiskirjastonhoitaja
Suomen saamelainen erikoiskirjasto
tel 050-315 1487, -1493

Outi Korhonen
 hankekoordinaattori
+358442599228
outi.korhonen (at) cultureforall.fi

Lisätietoja selvityksestä:
Johanna Domokos

 

Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin