Ohita navigaatio
Didan logo.

DiDa - Disability Day Art & Action

Ajankohtaiset keskustelut, monipuoliset taide-elämykset ja matalat kynnykset niin yleisön kuin esiintyjienkin iloksi. Lämpimästi tervetuloa Helsinkiin levittäytyvään esteettömään Disability Day Art & Action -verkostofestivaaliin! Kerää tästä itsellesi parhaat tärpit kalenteriin marras-joulukuulle ja tule juhlimaan kanssamme.

Lisätietoja DiDan sivuilla www.disabilityday.net ja suoraan tapahtumapaikoilta.

Suurin osa tapahtumista on maksuttomia.

Ohjelmisto vuonna 2019

Päätapahtuma 3.12.

DiDa huipentuu toistamiseen Helsingin kaupunginmuseolla, jolloin järjestetään värikäs ja valloittava päätapahtuma kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12. Tarjolla on raja-aitoja rikkovaa asiaohjelmaa keskusteluiden ja paneelin muodossa, musiikkia, taideperformanssi, viittomakielistä runonlausuntaa ja runsaasti visuaalista taidetta. Tilaisuudessa edellisen vuoden vammaiskulttuuripalkinto Vimman voittaja Silva Belghiti luovuttaa Tukilinjan ja Kynnys ry:n myöntämän 5000 euron palkinnon.

Ennakkoklubi 15.11.

Juhlinta aloitetaan kunnon bileillä, kun vuoden pimeimpään aikaan järjestetään DiDan ensimmäinen ennakkoklubi IPI Kulmakuppilassa pe 15.11. osana Kallio Kipinöi -viikkoa. Ikkunamaalausten visuaalisesta ilmeestä ovat vastanneet kuvataiteilija Petra Streng ja näyttämötaiteilija Johanna Nonna Mattila. Musiikintäyteisen ja lämminhenkisen illan juontaa stand up -koomikko Tommi Vänni. Luvassa valovoimaisia esiintyjiä ja yhdessäoloa, tätä ei kannata missata!

Lapsille suunnattua ohjelmaa muun muassa Oodissa 24.11.

DiDa on halunnut ottaa myös perheen pienimmät huomioon: su 24.11. DiDa järjestää yhteistyössä Institut français de Finlande / Ranskan instituutti Suomessa -kanssa Keskustakirjasto Oodissa kokonaisuuden, joka on suunnattu erityisesti lapsille ja lapsiperheille. Tilaisuudessa työpaja, lyhytelokuvia ja paneeli. Nuorille Oodin tapahtumassa esiintyy rap-artisti Raiden. Lapsia muistetaan myös Kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12. Helsingin kaupunginmuseolla aamupäivästä Tallin tunnelmaa -tapahtumassa. Paikalla myös Juhani Rusanen kertomassa lapsille teoksestaan, joka on vahva kannanotto kiusaamista vastaan.

Kuvataidetta ja työpajoja

Näyttelyistä kiinnostuneita hemmotellaan la 23.11. kun HAM tarjoaa pääsylipun hinnalla opastuksia mm. viittomakielellä Ellen Thesleff -näyttelyyn. Myös luovuuden verryttelyyn on mahdollisuus kaikille avoimessa nonstop-korttipajassa, jonka vetäjät ovat Kehitysvammatuki 57 ry:stä.

Jos työpajat ovat juuri sinun juttusi kalenteriin kannattaa kirjata myös la 30.11., sillä Ateneumin työpajassa sommitellaan kohokuva erilaisista materiaaleista ja kuvaa voi tunnustella myös sormilla eli työpaja sopii hyvin myös näkörajoitteisille. Ke 11.12. Nykytaiteen museo Kiasmassa on sarjakuvataiteilija Kaisa Lekan ohjaama ilmainen työpaja kaikenikäisille. Ilmoittautuminen Kiasman työpajaan 9.12. mennessä osoitteeseen info.disabilityday@gmail.com.

Seminaareja ja paneelikeskusteluja

Ke 11.12. Kiasman seminaaritilassa järjestettävässä paneelikeskustelussa keskustellaan muun muassa vammaisuudesta ja taiteesta. Älyllistä keskustelua janoavien kannattaa suunnata myös Kettukin, Taiteen edistämiskeskuksen ja Vertaistaiteilijat -hankkeen järjestämään verkostoseminaariin ma 2.12. Luvassa on puhetta taiteesta, taiteilijuudesta ja rinnakkaisista taidemaailmoista.

Esittävää taidetta

Ollako vai eikö olla? Onko teatteri varastanut sydämesi? Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä on pe 1.11.viittomakielelle tulkattu esitys Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historiasta. Svenska Teatern ja DuvTeatern tarjoavat huikean perhetarinan I det stora landskapet, joka on kiittäviä arvosteluja keräävä säkenöivä musiikkiteatteriesitys, jonka voi nähdä tulkattuna suomeksi sekä viittomakielelle ja kuvailtuna. Tarkista tiedot teatterista.

Vau-elämyksiä löytää Narrin näyttämöltä la 30.11. ja ti 3.12., kun erityisnuorten sirkus- ja teatteriryhmä Sörkän säkenöivä sirkus esiintyy. Ohjauksesta vastaavat Sirkus Magenta ja Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Elämyksiä voi kokea myös Sanomatalossa 25.11.-1.12., kun Vertaistaiteilijat-hankkeen Villiintynyt akvaario -residenssi tuo neljä erilaista taiteilijaa työskentelemään Sanomatalon galleria Art Kaarisiltaan viikoksi. Galleria muuttuu taiteilijoiden yhteiseksi työhuoneeksi, jonne on lupa tulla katsomaan keskeneräisiä töitä ja dialogista työskentelyä.

Esteettömyys ja saavutettavuus

Esteettömyys ja saavutettavuus ovat DiDan perusarvoja. Lisätietoja ohjelmasta ja saavutettavuudesta löytyy verkkosivuilta www.disabilityday.net.

Työryhmä

DiDa-festivaalin järjestäjinä ja työryhmässä ovat edustajat Kynnys ry:stä, Tukilinjasta, Kulttuuria kaikille -palvelusta, Abilis-säätiöstä, Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry:stä, Kettukista, Vertaistaiteilijat-hankkeesta/Aula-työkodista. Tuottajina toimivat Milja Haltsonen ja Satu Kinnunen, info.disabilityday(a)gmail.com.

Kutkuttava ja moninainen taide kutsuu juuri sinut mukaan kokemaan vuoden suurimpia, jaettuja tunteita! #DiDa2019 #didadaretobedifferent

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin