Ohita navigaatio

Kirjastot


Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus


Miten kirjaston arkipäivässä voidaan huomioida ja edistää saavutettavuutta? Tämä suositus antaa vinkkejä, ohjeita, esimerkkejä sekä ohjaa lisätiedon lähteille saavuttavuuden edistämiseksi kirjastopalveluissa. Suosituksessa käydään läpi yhdenvertaisuusnäkökulmia liittyen mm. suunnitteluun, johtamiseen, viestintään, tiloihin ja palveluihin. Julkaistu 2016.

Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus (Kuntaliitto.fi)


Yleisten kirjastojen tunnus ja saavutettavuus -sivu

Kirjastot.fi:n ylläpitämälle verkkosivulle kootaan tietoa kirjastojen tiloissa, viestinnässä ja palveluissa huomioon otettavista asioista. Mukana on mm. linkkejä kirjastojen saavutettavuudesta kertoviin luentoihin.

Yleisten kirjastojen tunnus ja saavutettavuus (Kirjastot.fi)


Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita?

Päivi Jokitalo kirjoittaa artikkelissaan, että saavutettavuus on paljon muutakin kuin esteetön sisäänpääsy. Artikkelissa annetaan vinkkejä siihen, kuinka kirjasto voisi ottaa huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat asiakkaansa esimerkiksi asiakaspalvelun tai asiasanoituksen näkökulmasta. Julkaistu 2014.

Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita? [DOC]
Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTI-asiakkaita? [PDF]


Millainen on saavutettava kirjasto?

Aineistoon on koottu ideoita saavutettavan kirjastopalvelun tuottamiseksi. Aineiston on tuottanut Celia-kirjasto 2014.

Millainen on saavutettava kirjasto?[PPT]

Opas koskettelukirjan tekijälle

Koskettelukirjat ovat värikkäitä, erilaisista tunnusteltavista materiaaleista valmistettuja kuvakirjoja. Celia-kirjaston julkaisemassa oppaassa koskettelukirjojen tekijöille kerrotaan käytännönläheisesti, mitä kirjojen tekemisessä täytyy ottaa huomioon. Painettu opas on tilattavissa Celian verkkosivujen kautta. Opas on uudistettu versio vuonna 2008 tuotetusta oppaasta.

Opas koskettelukirjan tekijälle [PDF]


Esteetön kirjasto -työkalupakki

Esteetön kirjasto - Kirjastonkäytön saavutettavuuden varmistaminen keskittyy kirjastorakennuksiin, palveluihin ja aineistoihin. Työkalupakki on opetusministeriön tuottama ja se pohjautuu IFLA:n (Standing committee of Libraries Serving Disadvantiged Persons) kehittämään muistilistaan. Julkaistu 2006.

Esteetön kirjasto -työkalupakki  [DOC]
Esteetön kirjasto -työkalupakki [PDF]

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin