Kaikki oppaat ja tietopaketit
Av-alan tasa-arvotyökalu
Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa?
Työterveyslaitoksen opas. Organisaation moninaisuuden edistäminen alkaa yhdenvertaisista ja syrjimättömistä rekrytointikäytännöistä. Käytäntöjen toteuttaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii usein oman ajattelun ja ennakkoluulojen haastamista.
Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa? (siirryt osoitteeseen ttl.fi)
Opas antirasistiseen järjestötyöhön
KSL-opintokeskuksen maksuton julkaisu tarjoaa käytännön työkaluja ja vinkkejä järjestöille ja yksityisille toimijoille, jotka haluavat kehittää rasismin vastaista toimintaa yhteisöissään. Oppaassa on konkreettisia ohjeita ja strategioita, joilla voidaan edistää monimuotoisuutta, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa erilaisissa toimintaympäristöissä.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus: mitä ja miksi
Työterveuslaitoksen oppimateriaali. Organisaation monimuotoisuus ja inklusiivisuus tuovat mukanaan kattavan hyötypaletin, johon kuuluu muun muassa luovuutta, työhyvinvointia, taloudellista kannattavuutta ja hyvää mainetta. Hyötynäkökulman lisäksi monimuotoisuuteen liittyy myös moraalinen näkökulma. Yhdenvertaisessa yhteiskunnassa eri väestöryhmät ovat edustettuina eri organisaatioissa ja työtehtävissä.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus: mitä ja miksi (siirryt sivustolle ttl.fi)
Monimuotoisuusjohtamisen itsearviointi -työkalu
FIBSin kehittämän Monimuotoisuusjohtamisen itsearviointi -työkalun avulla pääset alkuun ja eteenpäin monimuotoisuustyössä. Itsearviointiyökalu on luotu kaikille yrityksille ja organisaatioille koosta ja toimialasta riippumatta, ja se sopii niin monimuotoisuustyön aloittelijoille, kehittäjille kuin edelläkävijöillekin. Työkalu on kaikille organisaatioille avoin ja maksuton, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Monimuotoisuusjohtamisen itsearviointi -työkalu (siirryt sivustolle fibsry.fi)
Moninaisuutta edistävät rekrytointikäytännöt
THL:n lyhyt tietopaketti käytännöistä, joilla voi edistää moninaisuutta.
Monimuotoisuus rekrytoinnissa (siirryt THL:n sivuille)
Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle
Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten yhdenvertaisuuden edistämisessä. THL:n sivustolle on koottu tietopaketti, jonka avulla ammattilaiset voivat vahvistaa osaamistaan sateenkaarilasten ja -nuorten kohtaamisessa sekä heidän hyvinvointinsa ja osallisuutensa tukemisessa. Sivuston materiaalit auttavat myös tunnistamaan yhteiskunnan normeja ja tarkastelemaan omia ennakko-oletuksia.
Tietopaketin ovat laatineet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Seta ry.
Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle (siirryt sivustolle thl.fi)
Vammaisuus ja journalismi - opas toimittajille (sisältää sanaston)
Vammaisuudesta kertominen on monille toimittajille vaikeaa: miten tästä voi kirjoittaa, mitä sanoja pitää ja saa käyttää? Miten kohdata vammainen ihminen, miten haastatella häntä? Oppaan tarkoitus on tarjota näkökulmia vammaisuudesta ja vammaisista ihmisistä kertomiseen tiedotusvälineissä. Se on hyödyllinen myös kulttuuritoimijoille ja taiteesta kirjoittaville. Opas sisältää sanaston sivuilla 9-10. Oppaan ovat laatineet vuonna 2022 Amu Urhonen, Sanni Purhonen ja Heini Saraste. Kuvista ja taitosta vastaa Väinö Heinonen.
Vammaisuus ja journalismi - opas toimittajille (PDF, Kynnys ry:n sivuilla)
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa
Tämä opas on asiantuntijaorganisaatioiden tukena monimuotoisuustyössä. Se on suunnattu organisaatioiden johdolle ja esihenkilöille sekä organisaatioiden kehittämisestä vastaaville ja HR-rooleissa toimiville – ja kaikille monimuotoisuus- ja inkluusiotyöstä kiinnostuneille. Opas on tehty vuonna 2022 Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Moninaisesti parempi – nostetta maahanmuuttajataustaisten naisten asiantuntijauriin -hankkeessa (2019–2022). Työterveyslaitos toteutti hankkeen yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Oppaan ovat laatineet Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Barbara Bergbom, erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala ja vanhempi asiantuntija Minna Toivanen.
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa (siirryt Työterveyslaitoksen sivuille)
Selvät sävelet – ohjeita kuraattoreille, gallerioille ja instituutioille työskentelyyn trans- ja muunsukupuolisten sekä muiden sukupuolivähemmistöihin kuuluvien taiteilijoiden kanssa
Feminist Culture Housen ensimmäinen julkaisu on suomenkielinen käännös ohjeistuksesta sukupuolivähemmistöjen oikeudenmukaiseen kohteluun taiteen kentällä. Ohjeistuksen ovat kirjoittaneet taiteilijat Archie Barry ja Spence Messih.
Selvät sävelet Feminist Culture Housen verkkosivuilla
Käsikirja vammaisten henkilöiden työllistymisen edistämiseksi
Ihmisoikeuskeskus ja yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisivat vuonna 2022 käsikirjan vammaisten henkilöiden työllisyyden edistämiseksi ja oikeuksien vahvistamiseksi työelämässä. Käsikirjan tavoitteena on tukea työnantajia sekä Kelan, TE-toimistojen ja vammaispalvelujen asiantuntijoita vammaisten henkilöiden työllistymisen edistämisessä.
Käsikirjaan on koottu monipuolisesti tietoa muun muassa etuuksista, kohtuullisista mukautuksista, YK:n vammaisyleissopimuksesta, rekrytoinnista sekä apuväline-, kuljetus- ja tulkkauspalveluista.
Tutustu Suuntana vammaisten henkilöiden yhdenvertainen osallisuus työelämässä -käsikirjaan (pdf)
Esteetön rekrytointi
Antirasistinen sanasto
Antirasistinen sanasto (siirryt sivustolle Yhdenvertaisuus.fi)
Monikulttuurinen.fi:n sanasto
Antirasismissa ja rasismin tutkimuksessa käytetty sanasto uudistuu jatkuvasti. Tältä sivulta löydät aiheeseen liittyviä hyödyllisiä termejä.
Moninaisesti parempi -työkirja
OHO!-hankkeen videotallenteet korkeakouluille
OHO!-hanke
on julkaissut videotallenteita yhdenvertaiseen opiskeluun liittyen.
Videoiden teemat: arvot, asenteet ja toimintakulttuuri; fyysisiset
tilat, digitaalisuus, viestintä, opetus ja oppiminen korkeakoulun
johtaminen, tuki ja ohjaus, opiskelijavalinnat, yhteiskunnallisen
vammaistutkimuksen näkökulmia osallisuuteen.Sateenkaarisensitiivisyys lapsille suunnatussa tanssiesityksessä
OHO – Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin -opas
Opas on kolmivuotisen OHO!-hankkeen tuloksena syntynyt käsikirjaopas sinulle, joka olet kiinnostunut saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden kehittämisestä sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisesta työssäsi. Opas sisältää hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja työkaluja sekä saavutettua uutta tietoa ja tutkimustuloksia opiskeluhyvinvoinnista ja sen tukemisesta korkeakoulussa ja on suunnattu erityisesti ohjaus- ja opetustyötä tekeville.OHO – Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin -opas (linkki OHO!-hankkeen sivuille)
Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi
Kiia Beilinson ja Miia Laine ovat koostaneet listan, jonka tarkoitus on koostaa yhteen pääasiassa suomenkielisiä ja Suomen kontekstiin soveltuvia lähteitä antirasistisen toiminnan itseoppimisen tueksi ja työkaluksi erityisesti valkoisille suomalaisille. Antirasismi on aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja maailmassa. Lista on julkaistu 2020.
Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi (Google Docs, ei välttämättä saavutettava)
Avaus Moninaisuustietopaketti
Tämä tietopaketti sisältää tietoja moninaisuudesta ja siitä miten sitä voi huomioida taide- ja kulttuurialan toimijana. Tietopaketti on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita moninaisuudesta ja haluavat edistää taide- ja kulttuurikentän yhdenvertaisuutta.
Avaus Moninaisuustietopaketti [PDF]
Avaus Moninaisuustietopaketti [DOCX]
Malli tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmalle
Suomen Teatterit ry on julkaissut vuonna 2020 mallin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan suomeksi ja ruotsiksi.
Tasa-arvon
ja yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteet koskevat kaikkia työnantajia,
ja Suomen Teatterit ry suosittelee, että kaiken kokoisilla
näyttämötaiteen organisaatioilla olisi tähän liittyvät suunnitelmat
käytössään. Malli on tarkoitettu apuvälineeksi ja muistilistaksi
teattereille. Pohjaa saa käyttää ja muokata vapaasti.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma (linkki Suomen Teatterit ry:n sivuille)
Kaikkien kasvojen kunta. Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen kunnan toiminnassa
Kuntaliiton opas Kaikkien kasvojen kunta - opas yhdenvertaisuuden edistämiseen kunnan toiminnassa on tarkoitettu kunnan viranhaltijoille, toimihenkilöille ja luottamushenkilöille. Kunnat ovat keskeisessä asemassa kuntalaisten yhdenvertaisuuden ja samalla hyvinvoinnin edistämisessä. Kunnan tulee edistää yhdenvertaisuutta viranomaisena ja palvelun tarjoajana, koulutuksen järjestäjänä sekä työnantajana. Kaikkien kuntien täytyy nykyisin laatia lakisääteinen yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa asetetaan tavoitteet ja kuvataan toimenpiteet ja vastuut yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opas auttaa suunnitelman laatimisessa ja toimenpiteiden täytäntöönpanossa. Oppaasta saa vinkkejä myös kulttuuritoimijoiden omien yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimiseen.
Kaikkien kasvojen kunta -opas Kuntaliiton verkkokaupassa
HYVIÄ KYSYMYKSIÄ - eettinen erityistaidetoiminta
Oppaaseen on koottu tavallisempia erityistaiteen kentällä esitettyjä eettisiä kysymyksiä ja taidetyön ongelmakohtia, käytännönläheisistä taidetoiminnan kysymyksistä kulttuurin yleiseen arvopohdintaan. Oppaassa esitettyjä vastauksia ja käytännön ratkaisuja on etsitty ja pohdittu yhdessä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden, taideohjaajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Julkaisu on ensisijaisesti suunnattu erityistaidetoiminnan parissa työtään tekeville taide-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysalan toimijoille sekä opiskelijoille. Oppaan on kirjoittanut Minna Haveri ja julkaissut Kettuki ry vuonna 2016.
HYVIÄ KYSYMYKSIÄ - eettinen erityistaidetoiminta [PDF]
Tietopaketti sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta oppilaitoksille, työpaikoille ja viranomaisille
Tietopaketti tarjoaa tasa-arvolain uudistuksen käytäntöön viemisen tueksi tietoa sukupuolen moninaisuuden huomioimiseen ja syrjinnän ennaltaehkäisyyn etenkin oppilaitoksissa, työpaikoilla ja viranomaisten toiminnassa. Tietopaketti esittelee kehittämisehdotuksia työpaikoille, oppilaitoksille ja viranomaisille, sekä kuvaa syrjintätilanteissa toimimista ja syrjinnän ennaltaehkäisyä syrjityksi tulleen kannalta.
Kohti yhdenvertaisempia kulttuuripalveluita
British Councilin opaskirjassa käsitellään moninaisuutta ja yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia kulttuuripalveluihin.
Oppaassa
esitellään konkreettisia työkaluja ja tapoja tehdä organisaatiosta, sen
palveluista ja tuotteista saavutettavia ja moninaisia, niin että
mahdollisimman moni voisi kokea pääsevänsä osallisiksi niihin. Lisäksi
oppaassa keskitytään myös johtamiseen ja viestintätaitoihin, jotta koko
henkilökunta, asiakkaat ja yleisöt saadaan osalliseksi prosessiin.
Julkaistu 2013.
Kohti yhdenvertaisempia kulttuuripalveluita [PDF]
Sateenkaarisanasto
Setan sanasto kokoaa yhteen keskeiset sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden käsitteet ja termit. Sanastossa avataan myös muita sateenkaariyhteisön sisällä ja liepeillä liikkuvia sanoja ja teemoja.
Setan sateenkaarisanasto (Linkki Setan verkkosivuille)
Sukupuolen moninaisuus
Lyhyt tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta avaa muun muassa sukupuoleen liittyviä käsitteitä.
THL:n tasa-arvosanasto
Sanasto kokoaa yhteen sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyviä termejä ja määritelmiä, joita käytetään lainsäädännössä, tutkimuksessa, julkisessa keskustelussa ja tasa-arvotyössä. Sanaston tavoitteena on olla helppolukuinen ja sukupuoleen liittyviä normeja ja stereotypioita purkava työkalu, jota voi käyttää esimerkiksi tasa-arvosuunnittelun, opetuksen tai asiakastyön tukena.
THL:n tasa-arvosanasto (THL.fi)
Potentiaali-hankkeen sanasto
Sanasto monikulttuurisuudesta
Taidemuseoalan kehittämisyksikkö Kehyksen Kulttuurivähemmistöprojektin julkaisema monikulttuurisuuteen liittyvä sanasto. Sanasto sisältää kaikkiaan 29 vähemmistöpolitiikkatermiä sekä kulttuurivähemmistöihin liittyviä yleissanoja.
Oppia kaikille! Yhdenvertaisuussuunnittelun opas oppilaitoksille
Opas on tarkoitettu yhdenvertaisuussuunnitelmia tekevien toisen ja korkea-asteen oppilaitosten tueksi. Se sisältää tietoa yhdenvertaisuuteen liittyvästä lainsäädännöstä, konkreettisia esimerkkejä suunnitelman laatimisesta ja tavoitteenasettelusta sekä sisällöistä. Oppaan painoversiota voi tilata osoitteesta: yhdenvertaisuus(a)intermin.fi. Julkaistu 2013.
Oppia kaikille! Yhdenvertaisuussuunnittelun opas oppilaitoksille [PDF, linkki osoitteeseen yhdenvertaisuus.fi)Yhdenvertaisuussuunnittelun opas
Yhdenvertaisuussuunnitteluoppaan tarkoituksena on tukea viranomaisia yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimisessa. Opas on laadittu yhdenvertaisuussuunnitelmien yleisten suositusten pohjalta. Sisäministeriön julkaisu 10/2010.
Yhdenvertaisuussuunnittelun opas (DOC, linkki Yhdenvertaisuus.fi-sivustolle)
Yhdenvertaisuussuunnittelun opas (PDF, Linkki Yhdenvertaisuus.fi-sivustolle)
Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus
Miten
kirjaston arkipäivässä voidaan huomioida ja edistää saavutettavuutta?
Tämä suositus antaa vinkkejä, ohjeita, esimerkkejä sekä ohjaa lisätiedon
lähteille saavuttavuuden edistämiseksi kirjastopalveluissa.
Suosituksessa käydään läpi yhdenvertaisuusnäkökulmia liittyen mm.
suunnitteluun, johtamiseen, viestintään, tiloihin ja palveluihin.
Julkaistu 2016.
Interkulttuurinen ohjaaja - teatteriohjaajan käsikirja viittomakielen kohtaamiseen
Noora
Karjalainen tarkastelee opinnäytetyössään Turun ammattikorkeakoululle
(2014) teatteriohjaajan interkulttuurista kompetenssia
viittomakielisyyden kohtaamisessa. Esimerkkien kautta tarjotaan
työvälineitä viittomakielisyyden ymmärtämiseen ja lähestymiseen.
Interkulttuurinen kompetenssi on kulttuurienvälisen viestinnän
ammattitaitoa, kykyä ymmärtää toisesta kulttuurista tulevien ihmisten
kulttuurisidonnaista taustaa sekä käyttäytymis- ja ajattelumalleja.
Kirjallisuuslista kulttuurituotannon lehtoreille
Ensisijaisesti
kulttuurituotannon lehtoreille ja opiskelijoille, mutta myös muille
kulttuurialan korkeakouluissa opiskeleville ja opettaville suunnattu
kirjallisuuslista. Listassa on saavutettavuuteen, moninaisuuteen ja
normikriittisyyteen liittyviä julkaisuja.
Kirjalllisuuslista kulttuurituotannon lehtoreille [PDF]
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta
Normit nurin! -hankkeen tuottama opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Kirja on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa.
Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta (siirryt DropBoxiin, PDF)Työelämän esteettömyys
Vatesin Työelämän esteettömyys -sivustolle on kerätty tietoa, lähteitä ja artikkeleita työelämän esteettömyydestä. Näkökulmana on vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden työllistyminen tai työssä pysyminen sekä työelämän monimuotoisuus.Työelämän esteettömyys (Vates.fi)