Ohita navigaatio

Kalle Hammin Uudet ikonit -näyttely esillä Sateenkaarihistoriakuukauden ajan toimistossamme

Sateenkaarihistoriakuukausi on täällä! Sateenkaarihistoriakuukauden ajan Kalle Hammin näyttelyn on esillä Kulttuuria kaikille –palvelun tiloissa Kaapelitehtaalla. 

Uudet ikonit 
Kalle Hammin näyttely 
 
Näyttely koostuu sarjasta uusista teoksista (pigmenttiprinttejä), jotka on tilattu projektille "The Russian Bar".  

Kalle Hammin uudessa teossarjassa (tai ikoneissa, joiksi hän itse niitä kutsuu), Hamm käyttää emoji-kieltä tarkastellakseen homoseksuaalisuuden, sukupuoli-identiteetin ja kirkon instituutin välisiä suhteita. 
 
Ortodoksisen kirkon asenne hlbti-ihmisiä kohtaan on vaihdellut eri aikoina ja eri paikoissa. Varhaisessa ortodoksikirkossa oli esimerkiski mahdollisuus solmia adelphopoiesis-liitoja, joita on joskus tulkittu eräänlaiseksi varhaiseksi homo-avioliitoksi (1). Suomen Ortodoksinen Kirkko on toivottanut hltbi-ihmiset tervetulleiksi yhteisöönsä, mutta siunaa homoseksuaalisia avioliittoja (2). Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen oli ilmassa jonkinlaista liberaalia lähestymistapaa homoja kohtaan. Kuten Kalle Hamm muistelee, Venäjän Konevskin luostarissa oli jonkinlainen turvapaikkakeskus homo-miehille, jotka asuivat alueella (3). 
 
Vuoden 2013 "anti-gay-laki" voimaantulon jälkeen, suvaitsemattomuus ei-perinteisiä seksuaalisia suhteita kohtaan on Venäjällä lisääntynyt voimakkaasti. Laki on paljastanut Venäjän yhteiskunnan vahvan homofobian hallituksen instituutioissa, Venäjän ortodoksisen kirkon sisällä ja arjessa. Kestämätön tilanne on ajannut queer ihmiset maasta joko omasta tahdosta tao pakon edessä Mutta muutto toiseen maahan ei taka osallisuutta paikallisen hlbti-yhteisöön. Uuden elämän aloittaminen uudessa maassa ei välttämättä ole kovin helppoa varsinkaan jos kuuluu etniseen ja seksuaaliseen vähemmistöön. 
 
Projektin keskiössä on traaginen tarina pyhimyksistä Sergei ja Bacchus, joita on pidetty homojen pyhimyksinä, vaikka heidän välisen suhteensa todellisesta laadusta ei ole todisteita. Marttyyritarinat ovat usein tarinoita sorron kohteeksi joutuneista väkivallasta, ja ne, jotka eivät antaneet luovuutta, ovat marttyyriä. Näyttelyyn sisältää myös muiden mies- ja naispyhimysparientarinoita, jotka saivat kärsiä taistellessaan oikeuksistaan. Pyhimysten ikonisen esittämistavan sijaan Kalle Hamm on kirjoittanut tarinat emoji-merkeillä, yrityksenä päivittää pyhimystarinat nykyaikaan aikoihin ja tehdä tarinoistaan helpommin lähestyttäviä. Samalla se on herättelee hlbti-ihmisiä miettimään, kuinka voimakkaasti heidän tulisi taistella oikeuksistaan tulla omaksi itsekseen. 

Sateenkaarihistoriakuukauden koko ohjelma on koottu omille nettisivuille. Lisäksi kuukaudella on oma Sateenkaarihistoriakuukausi -Facebookissa jossa tapahtumia ja tietoa nostetaan esille. Kuukauden aikana järjestetään esimerkiksi erilaisia queer -opastuksia museoihin ja nostetaan esille aiemmin vaiettua aineistoa. Suomen ensimmäistä sateenkaarihistoriakuukautta vietetään 20.10.–20.11.2018. Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat kuukautta. 

Näyttely sijaitsee Kulttuuri kaikille –palvelun (Culture for all / Kultur för alla) tiloissa osoitteessa Tallberginkatu 1, portaikko D, 5. kerros, Helsinki. 

Näyttelyn aukioloajat: 
26.10.-16.11.2018 perjantaisin klo 10.00-12.00 ja klo 13.00-16.00, muina aikoina sovitusti. Ole yhteydessä Christine Langinaueriin mikäli haluat nähdä näyttelyn aukioloaikojen ulkopuolella: 0403533234. 

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin