Ohita navigaatio

4.5.2009

Valkeakosken Rapola entistä saavutettavampi matkailukohde

Museovirasto on kehittänyt Valkeakosken Rapolanharjun arvokasta kulttuuriympäristöä entistäkin monipuolisemmaksi ja saavutettavammaksi
matkailukohteeksi. Kaksi vuotta kestänyt matkailullinen kehittämishanke on tuottanut paljon tuloksia. Hankkeen aikana on parannettu ainutlaatuisen alueen fyysistä ja tiedollista saavutettavuutta monin tavoin. Museovirastossa toivotaankin, että mahdollisimman moni kesän asuntomessukävijä suuntaisi myös Rapolanharjulle, jossa voi nähdä niin nykyisyyttä kuin menneisyyttäkin tuhansien vuosien takaa.

 

Kesäinen Rapolanharju, joka kylpee auringossa.

Valkeakosken Rapolan luonnonkauniilla alueella on myös värikäs ja
vaiheikas menneisyys.


Ihminen on muokannut Rapolanharjun ympäristöä ensimmäisen kerran jo 3500
vuotta sitten. Alueella on asuttu ja sitä on viljelty yli 2000 vuotta. Rapolanharjun alue on Suomen arvokkaimpia kulttuuriympäristöjä ja keskeinen osa Vanajaveden kansallismaisemaa. Rapolan kartano on myös presidentti P.E. Svinhufvudin syntymäkoti.

Museovirasto tuli Rapolan alueen haltijaksi vuonna 1993. Tavoitteeksi asetettiin ylläpitää ja palauttaa alueen kulttuuri- ja luontoarvoja sekä tehdä siitä monipuolinen opetus-, matkailu- ja virkistysalue. Valkeakoskella järjestetään kesällä 2009 asuntomessut. Niihin liittyen Museovirasto käynnisti keväällä 2007 Pirkanmaan TE-keskuksen ja Valkeakosken kaupungin tuella "Rapolan matkailullinen kehittäminen 2007-2009" -hankkeen.

Hankkeessa on parannettu Rapolanharjun saavutettavuutta kunnostamalla ja
rakentamalla matkailuun ja opetukseen liittyviä rakenteita niin, että kävijöille voidaan tarjota tietoa alueen kulttuuriympäristöstä, kulttuurimaisemasta ja luonnosta, rakennetusta kulttuuriympäristöstä, arkeologisesta kulttuuriperinnöstä ja historiasta. Muinaislinnan ja kalmistoalueiden maisemaa on hoidettu tehostetusti ja hoito on laajennettu myös uusille alueille. Myös Rapolan kartanon puutarhaa ja puistoa on
kunnostettu. Lisäksi on kehitetty harjun polkuverkostoa saavutettavuuskartoituksen pohjalta.

Hankkeen aikana on uusittu myös Rapolan matkailuesite ja verkkosivut. Suomenkieliset verkkosivut ovat osoitteessa http://www.nba.fi/fi/rapola.
Kesän 2009 aikana on vielä tarkoitus kehittää alueelle soveltuva mobiiliopastus.

Rapalum-näyttely avautuu toukokuun puolivälissä

Voipaalan kartanon tallirakennukseen on toteutettu "Rapalum"-näyttely, joka kertoo Rapolanharjun ja Sääksmäen esihistoriasta, historiasta ja ympäristöstä. Näyttelyssä on myös Rapolanharjua kuvaava, kosketeltava pienoismalli näkövammaisille sekä muinaislinnan rakennetta havainnollistava animaatio. Näyttelytilan välittömään läheisyyteen rakennetaan kesällä hirsinen rekonstruktio Rapolan muinaislinnan valleista.

"Rapalum"-näyttely avautuu yleisölle 14.5.2009. Näyttely on avoinna kesäisin, toukokuun alusta syyskuun loppuun Voipaalan taidekeskuksen aukioloaikoina.

Voipaalan taidekeskus, Sääksmäentie 772, Sääksmäki
Taidekeskuksen verkkosivut:
http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/kulttuuri_ja_vapaa-aika/voipaalan_taidekeskus/


Lisätietoja Rapolan matkailullisesta kehittämishankkeesta:

Museovirastossa tutkija Olli Soininen
puh. 050 428 5556
olli.soininen@nba.fi

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin