
Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään jälleen marraskuussa 2019!
Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu kutsuvat niin muistiorganisaatioita, kouluja, taideorganisaatioita kuin järjestöjä viettämään Suomen toista sateenkaarihistoriakuukautta koko marraskuun ajan 2019. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on aina ollut olemassa, mutta monesti se on pidetty piilotettuna. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä esiin nostava kuukausi toteutui Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2018 ja silloin mukana olivat muun muassa Aineen taidemuseo, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto. Kuukauden aikana tiedotettiin ja kirjoitettiin laajasti lhbtiq-vähemmistöihiin liittyvästä historiasta ja muistiorganisaatiot nostivat esille aiemmin vaiettua aineistoa, järjestivät muistelukahviloita ja toteuttivat queeropastuksia.
Haastamme sinut ja edustamasi tahon mukaan tekemään vaietusta historiasta kaikkien jaettua kulttuuriperintöä!
Miten mukaan?
Sateenkaarihistoriakuukausi on kaikille avoin tapahtumakokonaisuus ja siihen voi osallistua esimerkiksi seuraavasti.
Järjestämällä tapahtuma tai näyttely: Kokonaisuus toteutetaan osallistuvien organisaatioiden ja tekijöiden omalla rahoituksella. Järjestävä taho vastaa omasta tiedotuksestaan. Sateenkaarihistoriakuukautta koordinoiva tiimi kokoaa syksystä 2019 alkaen tapahtumien tiedot yhteen seta.fi/historiakuukausi / -verkkosivuille. Kerro meille tapahtumastasi täyttämällä tämä lomake.
Tuomalla sateenkaarihistoriaa näkyviin arjessa: Kirjastot voivat osallistua esimerkiksi järjestämällä aiheeseen liittyviä kirja- ja muita aineistonäyttelyitä. Koulut voivat osallistua järjestämällä aiheeseen liittyviä teemapäivä, kutsumalla erilaisia asiantuntijoita puhumaan tai erilaisten työpajojen tai ryhmätöiden kautta.
Viestimällä sateenkaarihistoriasta: Voit osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyvää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth ja Facebook -sivuilla: https://www.facebook.com/sateenkaarihistoriakuukausi/
Lisätietoa:
Kerttu Tarjamo, 050 309 8108, paasihteeri@seta.fi / www.seta.fi
Rita Paqvalén, 040 674 3528, rita.paqvalen@cultureforall.fi / www.cultureforall.fi