Ohita navigaatio

25.1.2019

Kieli ja syrjäytyminen -seminaari 8.2.2019

Seminaarissa tarkastellaan kielen ja syrjäytymisen yhteyttä eri näkökulmista sekä pohditaan, miten voisimme tukea kielellisesti heikommassa asemassa olevia ihmisiä Suomessa.

Voiko vaikea kieli aiheuttaa syrjäytymistä? Onko kieli yhteydessä köyhyyteen? Miten kielellisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten oikeudet toteutuvat Suomessa?

Kieli ja syrjäytyminen -seminaarissa pohditaan, miten selkokielen avulla voidaan tukea ihmisiä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään. Tilaisuudessa julkaistaan myös selkokielen toimenpideohjelma sekä uusi arvio selkokielen tarpeesta Suomessa. Seminaarin järjestävät Selkokeskus ja Kotimaisten kielten keskus yhdessä.

 Selkokieltä voivat tarvita hyvin monenlaiset ihmiset ja monista syistä. Selkokielestä voi olla apua muun muassa kehitysvammaisille henkilöille, suomen kieltä opiskeleville maahanmuuttajille sekä ihmisille, joilla on muistisairauksia tai lukemisen ja oppimisen vaikeuksia.

Viime vuosina selkokielen tarve on kasvanut nopeasti etenkin maahanmuuton myötä. Selkokielen tarve lisääntyy myös väestön ikääntyessä sekä lukutaidon heikkenemisen johdosta. Selkokielen uuden tarvearvion pohjalta voidaankin todeta, että selkokieltä tarvitsevat ihmiset ovat Suomen suurin kielellinen vähemmistö. Miten tuemme tämän vähemmistön mahdollisuuksia toimia aktiivisina yhteiskunnan jäseninä?

Aika: pe 8.2.2019 klo 12–15.45 

Paikka: Valtiovarainministeriön Paja (Mariankatu 9, Helsinki)

Ohjelma 

12 Seminaarin avaus (kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä, Selkokeskus)  

12.10 Suomen kielimaisema muuttuu – Kielelliset oikeudet Suomessa (erityisasiantuntija Matti Räsänen, Kotimaisten kielten keskus)  

12.35 Eriarvoistava kieli ja köyhyys (tutkimuspäällikkö Anna-Maria Isola, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) 

 13.05 Suomen suurin kielellinen vähemmistö – Selkokielen tarvearvion julkaisu (toimittaja Markku Juusola, Selkokeskus)  

13.20 Mikä on riittävästi? – Opiskelijoiden pohdintaa siitä, mitä on hyvä suomen kielen taito (erityisopettaja Marsa Perttula ja suomen kielen opiskelija, Ammattiopisto Live) 

13.40 Minä luen sinulle! – Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdistävä lukukampanja (projektisuunnittelija Elina Kinnunen, Selkokeskus)  

13.55 Kahvit 14.25 Selkoviestinnän suuntaviivat – Uuden selkokielen oppaan julkaisu (kirjan kirjoittajaa Leealaura Leskelää haastattelee kustannustoimittaja Henna Kara, Opike 

14.45 Mitä Suomessa pitäisi tehdä selkokielen edistämiseksi? – Selkokielen toimenpideohjelma 2019–2022 (erityisasiantuntija Ulla Tiililä, Kotimaisten kielten keskus)  

15 Kommenttipuheenvuorot: Kela, Verohallinto, STM, OM, OKM, Ely-keskus  

15.30 Seminaarin loppupuheenvuoro (johtaja Ulla-Maija Forsberg, Kotimaisten kielten keskus)  

15.45 Seminaarin lopetus

Seminaariin mahtuu 100 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. 

Voit keskustella Twitterissä #kielijasyrjäytyminen

Lisää tietoa Leealaura Leskelä, Selkokeskus, p. 0407171971

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin