Ohita navigaatio

12.12.2024

Vimma-palkinto radiotoimittaja Miika Turuselle

Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman toimittaja Miika Turuselle. Palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5 000 euron työskentelyapuraha. Se jaettiin nyt 16. kerran.

Raati perustelee palkintoa seuraavasti: Miika Turunen on Suomen harvoja kehitysvammaisia radiotoimittajia. Hän tekee viikoittaista omaa ohjelmaa Radio Helsingissä laajalle kuulijakunnalle. Turunen on alansa supersankari ja tienraivaaja, joka tuo toimittajan työssään monipuolista musiikkia suuren yleisön tietoisuuteen.

Turunen tunnetaan raskaamman musiikin ystävänä, jolla on syvä ja intohimoinen suhde sekä elävään musiikkiin että tallenteisiin. Hänen intohimonsa välittyy kaikessa, mitä hän tekee, hän on suurenmoinen musiikin ja kulttuurin puolustaja. Hänellä on avarakatseinen suhtautuminen kaikkeen kulttuuriin, ja hän on korvaamattoman tärkeä ristipölyttäessään marginaalin kulttuuria massakulttuuriin. 

Keskeinen osa Turusen työssä vähemmistönäkökulman esiin tuominen ja uuden omaksumisen into. Hänen ohjelmansa viitekehyksenä on kulttuurialan yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus. Hän on rokkipoliisi, joka ei tuomitse ketään.

Kunnia-Vimmat Kaisa Viitalalle ja Litterator-elokuvan työryhmälle

Tänä vuonna Vimma-raadille tulleissa ehdotuksissa toistui Kaisa Viitalan romaanisarjan avaus Klaanin vieraana (2024). Viitala tuo romanssin genreen täysin uudenlaisen vammaisen sankarittaren. Uskottava ja vetävä kokonaisuus ihastutti niin lukuisat lukijat kuin Vimma-raadin. 

Raati oli vaikuttunut myös Niklas Röholmin ja Christina Danielssonin ohjaamasta lyhytelokuvasta Litterator (2023). Suurelta osin vammaisista tekijöistä koostuvan työryhmän mustaa huumoria tihkuva elokuva herätti ajatuksia ihmisen osasta koneellistuvassa maailmassa.

Yleisesti Vimma-raati haluaa todeta, että palkittujen valinta oli tiukkaa ja tarkkaa työtä monen kiinnostavan ja keskenään hyvin erilaisen ehdokkaan välillä. Ehdokkaiden joukossa oli lahjakkaita taiteilijoita ja kulttuurin tekijöitä, joista raati uskoo kuulevansa tulevina vuosinakin. Taiteilijoita rohkaistaan pitämään yllä hyvää nostetta. Palkinnon aiempiin saajiin lukeutuvat muiden muassa Otso Kantokorpi, Pekka Heikkinen, Kaisa Leka, Pertti Kurikan Nimipäivät sekä Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, jonka ura on kuluneena vuonna kivunnut jo Venetsian Biennaaliin ja taiteilijaprofessoriksi asti. 

Vimma-palkintoraatiin kuuluivat Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Taru Perälä, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry:n puheenjohtaja Riku Ryynänen, Tukilinja-lehden päätoimittaja Jaana Vainio, kriitikko Aleksis Salusjärvi Suomen arvostelijain liiton edustajana, Sari Salovaara ja Outi Salonlahti Kulttuuria kaikille -palvelusta, muusikko Sami Helle Outsider Art Festivalin puolesta sekä viime vuoden Vimma-palkittu kirjailija Salla Fagerström.

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteenlajin edustajalle ja saajaa voivat ehdottaa myös yleisön edustajat. Ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna runsain mitoin.

Palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään Kynnys ry:n kulttuuritapahtumissa sekä vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.

Palkinnot julkistettiin Kansainvälistä vammaisten päivää (3.12.) juhlistavan vammaisten päivän DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalitapahtuman yhteydessä torstaina 5.12. Taiteen talolla Turussa.

Lisätietoja ja tiedustelut:

sanni.purhonen@kynnys.fi

Aiemmat Vimma-palkinnon saaneet (siirryt Tukilinjan sivuille)

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin