Saavutettavuusohje elokuvateattereille julkaistu
Vammaisen henkilön osallistuminen elokuvanäytökseen ei saa olla erillinen ohjelmanumero” – elokuvateatterien saavutettavuusohje lisää yhdenvertaisuutta
Elokuvan saavutettavuusfoorumin pitkällisen työn tuloksena suomalaisille elokuvateattereille on saatavilla laaja-alainen ohje saavutettavuudesta. Foorumissa on mukana Suomen elokuvasäätiön lisäksi elokuva-alan organisaatioita, vammaisjärjestöjä ja niiden kulttuurijärjestöjä sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.
”Kokonaisvaltainen esteettömyys ja saavutettavuus on yhdenvertaisuuden lähtöedellytys. Kaikilla on oikeus kulttuuriin,” toteaa foorumissa mukana olleen Kynnys ry:n tiedottaja Sanni Purhonen.
Rakennetun ympäristön esteettömyyden lisäksi saavutettavuutta käsitellään ohjeessa laaja-alaisesti. Esimerkiksi vammaisen henkilön avustajan lipun tulisi olla ilmainen, ja heikkokuuloisille sekä kuulovammaisille suunnattuja tekstityksiä tulisi olla hyvin tarjolla.
Saavutettavuusfoorumissa mukana ollut Kuuloliitto suosittelee elokuvateattereita ottamaan tavoitteellisemmin uusia yleisöjä vastaan. Kuuloliiton asiantuntija Sami Virtanen huomauttaa, että suomalaiset elokuvat ovat tarpeettomasti jääneet paitsioon: ”Kotimaiset elokuvat olleet pitkän aikaa kuulovammaisten elokuvaystävien tavoittamattomissa, koska elokuvista on puuttunut suomenkieliset tekstitykset. Tästä syystä moni on turvautunut kansainvälisiin elokuviin, koska niissä on aina automaattisesti tekstitys. Tämä asetelma ei ole ollut kotimaisille elokuville eduksi.”
Ohjeessa huomioidaan myös elokuvateatterin viestintä: verkkosivuilla pitäisi olla tarkasti kuvailtuna tiedot teatterin saavutettavuudesta ja tiedot tekstitetyistä näytöksistä. Tavoitteena on, että jokainen katsoja tuntee olevansa yhdenvertaisesti tervetullut elokuvateatteriin ja tuntee olonsa turvalliseksi. "Vammaisen henkilön osallistuminen elokuvanäytökseen ei saa olla erillinen ohjelmanumero," sanoo Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Taru Perälä.
Kulttuuria kaikille -palvelun erityisasiantuntija Aura Linnapuomi muistuttaa myös, että ohje ei ole päätepiste saavutettavuustyölle: ”Toivottavasti keskustelu jatkuu elokuvateattereihin liittyvien kysymysten lisäksi myös elokuva-alan opetuksen ja elokuvatuotantojen moninaisuuden ja saavutettavuuden ympärillä. Jatkossa olisi tärkeää tunnistaa yhä paremmin asioita, jotka estävät ja edistävät alalle pääsyä ja siellä työskentelyä esimerkiksi toimintarajoitteisten henkilöiden ja muiden vähemmistöjen kannalta.”
Elokuvan saavutettavuusfoorumi kannustaa jokaista teatteria tekemään oman saavutettavuussuunnitelmansa. Suunnitelman tekemisessä ovat avuksi vammaisjärjestöt sekä erilaiset kulttuurin saavutettavuutta ja vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaa edistävät järjestöt. Ohjeen lopussa on linkkejä lisäresursseihin.
Elokuvateatterien saavutettavuusohje on saatavilla ilmaiseksi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi elokuvasäätiön Vastuullisuus-verkkosivulta.
Saavutettavuusohje elokuvateattereille [PDF]
Saavutettavuusohje elokuvateattereille [DOCX]
Lue myös pidempi artikkeli saavutettavuusohjeen julkaisemisesta.
Lisätietoja:
Marjo Pipinen
Viestintäasiantuntija
marjo.pipinen(a)ses.fi
puh. 09 6220 3020
Elokuvan saavutettavuusfoorumiin osallistuivat 2017–2020 Suomen elokuvasäätiö, Suomen Filmikamari ry, Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL), Suomen elokuvateatteriliitto - SEOL ry, Elokuvatuottajat ry, Finnkino, Atlantic Film, Kuuloliitto ry, Kuurojen Liitto ry, Kynnys ry, Näkövammaisten liitto ry, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu / Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry.