Museot mukaan viettämään kansainvälistä vammaisten päivää
Kansainvälistä vammaisten päivää on vietetty vuodesta 1992, jolloin YK julisti 3.12. viralliseksi vammaisten päiväksi. Miten museot voivat olla mukana juhlistamassa päivää?
Marras-joulukuun aikana on hieno mahdollisuus tuoda esiin vammaisuuteen liittyviä teemoja ja kehittää museon saavutettavuutta.
Miten mukaan?
Museot voivat tehdä esimerkiksi aineistonostoja vammaishistoriaan liittyen, tuoda esille tarinan tai kysymyksenasetteluja, järjestää keskustelun tai parantaa palvelujen saavutettavuutta - mitä vain mikä nostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta esiin.
Vammaishistorian tallentamiseen ja esittämiseen liittyy ennakkokäsityksiä sekä näkymättömyyttä. Museot voivat yhdessä vammaisvähemmistön kanssa etsiä näkyvyyttä tavoilla, jotka ovat mielekkäitä vähemmistön itsensä kannalta ja inspiroivia sekä museoiden että yleisöjen kannalta.
Yksi konkreettinen teko voisi olla esimerkiksi yhteistyö jonkin paikallisen vammaisjärjestön kanssa, kuten näkövammaisyhdistyksen kanssa järjestetty kuvailtu kierros johonkin käynnissä olevaan näyttelyyn marras-joulukuun aikana.
Esimerkkejä museoiden valmistelemista avauksista
Aineen taidemuseo järjestää yhteistyössä Tornion vammaisneuvoston kanssa tilaisuuden, jossa tarkastellaan museon toimivuutta ja palveluja sekä ideoidaan jatkotoimia.
Satakunnan Museo nostaa viestinnässään esiin, että museoon on esteetön pääsy, luentoja voi seurata käyttäen induktiosilmukkaa ja vammaisen avustajan sisäänpääsy on aina ilmainen.
Työväen museo Werstas sekä Työväen Arkisto tallentavat vammaisten poliittista toimintaa, syrjinnän vastaista toimintaa, kamppailua ihmisoikeuksista sekä yhdenvertaisuuden toteutumista. Kynnys ry lahjoittaa omissa kokoelmissaan olevaa aineistoa Työväen museo Werstaalle ja Työväen Arkistoon. Aineisto kertoo suomalaisesta vammaisliikkeestä ja myös Kalle Könkkölastä.
HAM - Helsingin kaupungin taidemuseo järjestää mm. viittomakielisen opastuksen sekä nonstop työpajan, jossa työskentelevät ohjaajat ovat kehitysvammayhdistyksen vertaisohjaajia.
Ateneumissa tehdään työpajassa sormin tunnusteltavia kohokuvia.
Helsingin kaupunginmuseo osallistuu DiDa-festivaalin pääjuhlan järjestämiseen tiloissaan 3.12. Ohjelmassa on lapsille suunnattua kulttuuriohjelmaa ja illalla vammaisten päivän juhlan tuntua, taidehelmiä sekä päivänpolttavia keskustelunaiheita.
Nykytaiteen museo Kiasmassa keskustellaan aiheesta Taide, taiteilijat ja vammaisuus – mitä uutta tutkimuksen valossa? ja tehdään Kaisa Lekan ohjaamassa työpajassa sarjakuvia.
Mitä minun museoni voisi tehdä?
Vammaisten päivän kampanjaan museoita kutsuvat mukaan Kulttuuria kaikille -palvelu ja DiDa - Disability Day Art & Action -festivaali. DiDa-festivaali on avoin kaikille tapahtumajärjestäjille. Jokainen tapahtumajärjestäjä vastaa rahoituksesta ja markkinoinnista itsenäisesti, mutta mahdollisuuksien mukaan ohjelmista tehdään some-nostoja ja tietoa tapahtumista kootaan DiDan sivuille, www.disabilityday.net.
Lisätietoja
Johanna Mattila (aiemmin Röholm) johanna.roholm@cultureforall.fi
Sari Salovaara
sari.salovaara@cultureforall.fi