Ohita navigaatio

11.10.2019

Gradu vammaisten ja kuurojen taiteilijoiden toimintamahdollisuuksista julkaistu

Outi Salonlahti selvitti maisterintutkielmassaan, millaiset toimintamahdollisuudet vammaisilla ja kuuroilla taiteilijoilla on. Laadullinen tutkimus ”On aina oltava 200 % parempi”. Vammaisten ja kuurojen taiteilijoiden toimintamahdollisuudet ja taiteilijapolut tarkastelee suomalaisen taidekentän yhdenvertaisuutta vammaisuuden ja kuurouden näkökulmasta.

Tutkimuksessa on mukana kaksi ainestoa: tutkimusta varten kerätty Vammaisten ja kuurojen taiteilijoiden elämäntarinat -aineisto sekä DuvTeaternin taiteilija-arkisto. Tutkimukseen on osallistunut yhteensä 21 taiteilijaa. Aineistoa on teemoiteltu esimerkiksi liittyen koulutukseen, työhön ja toimeentuloon sekä perheeseen. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan esimerkiksi taiteilijoiden lapsuuden harrastuksia, heidän kohtaamiaan asenteita ja ennakkoluuloja, heidän osallistumistaan vammaispoliittiseen toimintaan ja järjestötoimintaan sekä sukupuolen merkitystä. Taiteilijoiden koulutus- ja urapoluista muodostettiin kolme tyyppiä: tyypillinen taiteilijapolku, ”erityinen” taiteilijapolku ja vammautuminen sysää taiteilijaksi.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että monet vammaiset ja kuurot taiteilijat kohtaavat paljon haasteita ja jopa syrjintää taiteilijapolkujensa eri vaiheissa. Heidän mahdollisuuksiinsa vaikuttavat muun muassa taidekentän saavutettavuus, ableistiset asenteet ja ennakkoluulot, koulutusjärjestelmä sekä vammaisille ja kuuroille ihmisille tarkoitetut palvelut. Tulosten valossa Suomen taidekenttä ei ole yhdenvertainen.

”On aina oltava 200 % parempi” (PDF)

”On aina oltava 200 % parempi” (DOCX)

Opinnäytteen pysyvä osoite

Tiivistelmä suomalaisella viittomakielellä YouTubessa


Selkokielinen tiivistelmä (PDF)

Selkokielinen tiivistelmä (DOCX)


Lisätietoja

Outi Salonlahti

outi.salonlahti(a)cultureforall.fi

+358 40 963 9908


 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin