Saavutettava taideharrastus 2 -hankkeen kevään 2019 alueelliset lyhytkoulutukset
Alueelliset lyhytkoulutukset lastenkulttuurikeskusten ja taiteen perusopetuksen ammattilaisille
SATA2-hankkeen tavoitteena on parantaa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kulttuuri- ja taidetoiminnan saavutettavuutta valtakunnallisesti. Hankkeen alueelliset koulutukset antavat valmiuksia huomioida niin omassa työssä kuin työyhteisössä erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Tavoitteena on, että kaikilla lapsilla, riippumatta erilaisista ominaisuuksistaan, on mahdollisimman yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua taideharrastuksiin.
Koulutus on suunnattu ohjauksen, opetuksen ja hallinnon parissa toimiville henkilöille, kuten ohjaajille, opettajille, taiteilijoille, taidekasvattajille, tuottajille, oppilaitosten rehtoreille, suunnittelijoille, opintosihteereille tai muulle henkilökunnalle, joka pystyy työssään vaikuttamaan harrastustoiminnan sisältöjen, rakenteiden ja viestinnän suunnitteluun.
Koulutuksessa käydään läpi lasten ja nuorten erityisen tuen tarpeeseen liittyviä näkökulmia ja saadaan työkaluja ohjauksen ja opetuksen soveltamiseen. Samalla tutkitaan ja edistetään oman työyhteisön toiminnan sekä viestinnän saavutettavuutta ja esteettömyyttä.
Jokaisessa alueellisessa koulutuskokonaisuudessa on kolme lähipäivää (jokainen klo 10–16), joista kaksi ensimmäistä pidetään opetuspaikkakunnalla peräkkäisinä päivinä ja kolmas lähipäivä Kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälässä. Koulutus sisältää ennakko- ja välitehtävän. Lähiopetusta on yhteensä 18 tuntia. Ennakko- ja välitehtäviin arvioidaan kuluvan noin 6–12 tuntia. Osallistujat saavat todistuksen koulutuksesta.
Koulutuskokonaisuus maksaa osallistujalle / lähettävälle organisaatiolle 50 euroa. Ilmoittautuminen on sitova. Jos ilmoittautuja ei syystä tai toisesta pääsekään mukaan, paikan peruuttaminen ei ole mahdollista, mutta osallistumisoikeus voidaan siirtää toiselle henkilölle. Koulutuksen osallistumismaksuun sisältyy kahvit ja materiaalit. Mahdolliset lounas-, matka- ja majoituskustannukset ovat omakustanteisia. Opetuskieli on suomi.
Kevään 2019 SATA2-koulutuksien paikkakunnat ja ajankohdat:
Tampere, Monitoimitalo 13 (Satakunnankatu 13) to–pe 14.–15.2.2019 ja 5.6.2019 Lempäälässä
Varkaus, Soisalo-opisto (Taipaleentie 2), to–pe 14.–15.3.2019 ja 5.6.2019 Lempäälässä
Helsinki, Annantalo (Annankatu 30), to–pe 11.–12.4.2019 ja 5.6.2019 Lempäälässä
Seinäjoki, Seinäjoen kaupunginkirjasto (Alvar Aallon katu 14), to–pe 16.–17.5.2019 ja 5.6.2019 Lempäälässä
Koulutuspäivien sisältö:
1. Lapsi on ensisijaisesti lapsi
Mitä tarkoittaa erityisen tuen tarve ja miksi diagnoosi ei ohjaa toimintaa ja toiminnan suunnittelua? Mitä tarkoittaa inklusiivisuus lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen toiminnassa? Mikä merkitys on yhteistyöllä ja verkostoilla inklusiivisuuden toteutumisessa? Mitä taitoja ohjaajat ja opettajat tarvitsevat ja millaista toimintaa voi ja kannattaa tarjota? Perehdymme saavutettavuuteen ja esteettömyyteen mm. viestinnässä, tiloissa, asenteissa ja toiminnan toteuttamisessa. Kouluttajina päivässä Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu ja Kulttuuria kaikille -palvelun saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi.
2. Konkreettiset toimintatavat ja työkalut
3. Toimintamallien ja osaamisen vieminen käytäntöön
Lisätietoja:
Kulttuurikeskus PiiPoo
p. 040 575 3467
satu.keltanen(a)kulttuuripiipoo.fi
SATA2-hanke
p. 044 423 5938
saija.hopea(a)tampere.fi