Ohita navigaatio

14.9.2017

Taidetestaajat vie kaikki Suomen 8.-luokkalaiset taidevierailulle

Ainutlaatuinen Taidetestaajat-hanke vie kolmen lukuvuoden ajan kaikki Suomen 8.-luokkalaiset taidevierailuille. Koko kulttuurihankkeen ensimmäiset matkat tehtiin syyskuun alussa.

– Tämä voi olla maailmassakin aivan ainutlaatuista. En ole koskaan kuullut vastaavassa laajuudessa mistään samanlaisesta, Teatteritieteen professori Hanna Korsberg Helsingin yliopistosta kommentoi Taidetestaajat-suurhanketta.

Taidetestaajissa on ensimmäisenä lukuvuonna mukana yli 99 prosenttia Suomen 8.-luokkalaisista. Hankkeessa pyritään voittamaan kaikki osallistumisen esteet, jotta nuoret voivat osallistua esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta. Pisimmän matkan, noin 1300 kilometriä, tekevät Inarin Sevettijärven koulun oppilaat.

– Haluamme tuoda kaikki kahdeksasluokkalaiset taiteen äärelle. Erilaiset oppijat pääsevät osallistumaan tasa-arvoisesti, kertoo Taidetestaajien vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Liitto koordinoi hanketta, jonka rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Taidetestaajissa 19 lastenkulttuurikeskusten aluekoordinaattoria ympäri Suomea työskentelee yhdessä koulujen, taideorganisaatioiden ja liikennöintiyhtiöiden kanssa. Koulut saavat ilmaiset matkat ja pääsyliput sekä valmiit matkasuunnitelmat.


Hanna Korsberg huomauttaa aikuisten usein miettivän, mitä nuoret ajattelevat ja miten heidät saataisiin kiinnostumaan kulttuurista.

– Nyt on mahdollista ottaa siitä selvää – kyse on vain koulujen aktiivisuudesta. Taidetestaajissa ratkaistaan koulujen puolesta hankalat matkanjärjestelyt ja taidevierailun hinta, eikä luokkien tarvitse kuin lähteä liikkeelle.

Kaikki taidetestaajat tekevät yhden vierailun lähialueellaan ja yhden pääkaupunkiseudulle – tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Ensimmäiset luokat lähtevät liikkeelle 4. syyskuuta, jolloin Kontiolahden koulun 8A ja 8B vierailevat Joensuun taidemuseossa Onnissa. Valtakunnalliset vierailut alkavat 12. syyskuuta, jolloin nykytaiteen museo Kiasma vastaanottaa oppilaita Lapista, Kainuusta ja Pirkanmaalta.


Koko Suomi voi seurata


Vierailujen jälkeen 8.-luokkalaiset arvioivat kokemuksensa nettiselaimessa toimivalla sovelluksella. Nuorten taidekriitikoiden mielipiteitä pääsee seuraamaan koko Suomi. Ensimmäiset arviot paljastetaan osoitteessa www.taidetestaajat.fi lokakuussa ja jatkossa arviot tulevat sivustolle sitä mukaa kun taidevierailuja tehdään.

– Taiteesta puhumiseen on Suomessa perinteisesti liitetty soveltuva koulutus ja arvovaltaa. Nyt kriitikon rooli tarjotaan nuorille, Anu-Maarit Moilanen selittää.

– Nuorilla on jo esimerkiksi urheilussa ja politiikassa väyliä vaikuttaa. Taiteessa väylää ei vielä ole, joten Taidetestaajat-hanke voi kehittää kulttuurin kenttää.

Uusien katsojien saaminen saleihin on esimerkiksi teattereille elinehto. 15-vuotiaista taidetestaajista voi tulla katsojia yli puolen vuosisadan ajaksi.

– Kun nuoriin satsataan, kerrannaisvaikutukset tulevaisuudessa voivat olla vaikka mitä, Korsberg sanoo.

– Suomi on tieteellä ja taiteella rakennettu. Taiteessa on kiteytetyssä muodossa identiteettimme: keitä me olemme, mihin me olemme menossa ja mitä me itsestämme ajattelemme matkan varrella. Parhaimmillaan Taidetestaajien kautta syntyy keskustelua siitä, mitkä asiat nyt koetaan merkityksellisiksi ja tärkeiksi, professori pohtii.


Lisätietoja:


Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, etunimi.sukunimi@taidetestaajat.fi

Taidetestaajat-hankkeen viestinnän suunnittelija Emilia Särkiniemi, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, etunimi.sukunimi@lastenkulttuuri.fi

Taidetestaajat verkossa tämän linkin takana

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin