
Siirtolaisten karkotus on vaiettu tragedia
Uuden Karkotetut-tietokirjan tekijät toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä kiersivät työryhmineen selvittämässä mitä Euroopasta pakolla palautetuille ihmisille tapahtuu. Palkitusta Paperittomat-kirjasta alkanut vuosien työ huipentuu kaupunkitapahtumaan.
”On ollut järkyttävää huomata, ettei juuri kukaan tiennyt mitä niille 160 000 ihmiselle tapahtuu, jotka eurooppalaisvaltiot vuosittain pakottavat lähtemään”, sanovat toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä.
Viranomaiskielessä palautuksille on useita termejä, mutta kirjan nimeksi valikoitui vastentahtoisen ihmisen häätämistä kuvaava sana, karkotus.
“Ihmisiä pakotetaan sekä turvallisille että vaarallisille alueille, mutta lähes kaikille tapaamillemme ihmisille karkotus oli nöyryyttävä tragedia, jonka jälkeen elämän jatkaminen on vaikeaa”, tekijät sanovat.
Runsaasti valokuvia sisältävä teos ilmestyy 1.9. Kustantamo S&S:n julkaisemana. Siirtolaisten lisäksi kirjassa ääneen pääsevät siirtolaisuustutkijat ja suomalainen saattopoliisi.
Tapahtumia Helsingissä ja Porissa
Aiheen ympärille muodostettu Karkotetut-työryhmä järjestää syyskuussa Helsingissä ajankohtaista ohjelmaa:
Seminaari
Eurooppa-salissa kuullaan 6. Ja 7. syyskuuta perusteltuja puheenvuoroja ulkomaalaisten säilöönotosta, ulkomaalaislain tuoreista muutoksista sekä tietenkin karkotuksista.
Asiantuntijoita Suomesta sekä pääpuhujina arvostetut tutkijat Shahram Khosravi Tukholman yliopistosta ja Jill Alpes Amsterdamin vapaasta yliopistosta.
Seminaariklubi pidetään Kansallisteatterin Lavaklubilla 7.9.
Näyttely
HAM-kulmassa Tennispalatsissa on karkotettujen ihmisten tarinoita, valokuvia, videota sekä karkotus-aihetta avaavia tietoteoksia. Näyttely kestää 1.–25.9. Sen toteuttavat graafikko Anne-Mari Ahonen ja valokuvaaja Katja Tähjä.
Aktivismityöpajat
Mitä vaihtoehtoja nykyiselle järjestelmälle on? Tutkija-aktivisti Aino Korvensyrjä järjestää 8.9 kansalaisvaikuttamisesta ja suorasta toiminnasta kiinnostuneille kaksi työpajaa.
Näytelmä
Teatterintekijä Elina Izarra valmistelee dokumentaristista karkotusaiheista näytelmää, jonka ensi-ilta on Porin Rakastajat-teatterissa. Helsinkiin teos saapuu keväällä 2017.
Työryhmä
Karkotetut-työryhmään kuuluvat siirtolaisuustutkijat Niina Vuolajärvi ja Jukka Könönen, valokuvaaja Katja Tähjä, graafikko Anne-Mari Ahonen, teatterintekijä Elina Izarra ja toimittaja Kaisa Viitanen. Hanke on osa Koneen säätiön rahoittamaa Jakautuuko Suomi –hanketta, jossa tutkijat, journalistit ja taiteentekijät paneutuvat samaan yhteiskunnalliseen aiheeseen.
Paperittomat-kirjan ja sen tekijöiden palkinnot: Suomi-Palkinto 2013, Vuoden huiput 2010: Kultahuippu, Vuoden kaunein kirja: kunniamaininta, Design & Print Awards 2010.
Lisätietoja:
www.karkotetut.com
Kaisa Viitanen, P. 0400408503, kaisaxviitanen(a)gmail.com