Ohita navigaatio

3.2.2016

Saamelaisten kansallispäivän tapahtumia

Lauantaina 6. helmikuuta vietetään saamelaisten kansallispäivää. Päivää juhlistetaan useilla tapahtumilla, joista tähän on poimittu muutamia.

Saamelaisia runoja Satakielikuukauden blogissa


Satakielikuukausi juhlistaa kielellistä moninaisuutta. Tulevan saamelaisten kansallispäivän kunniaksi blogissa julkaistiin tänään saamelaisia runoja kokoelmasta En laske, en koskaan : kokoelma saamelaista runoutta (Kieletär Inari 2015, toimittanut ja suomentanut Kaija Anttonen).

Saamelaisia runoja Satakielikuukauden blogissa

Saamenmaa Pitäjänmäen kirjastossa Helsingissä, avajaiset 3.2.


Anonyymi saamelainen taitelijaryhmä, Suohpanterror ja alkuperäsikansojen elokuvafestivaali Skábmagovat esittäytyvät Pitäjänmäen kirjastossa helmikuussa 2016. Avajaisia vietetään keskiviikkona 3. helmikuuta klo 18.00 alkaen.

Suohpanterror tarkoittaa suopunkiterroria. Suopunki on saamelaisessa poronhoidossa käytettävä lasso, jolla poroja otetaan kiinni mm. korvamerkintää varten. Skábmagovat taas tarkoittaa suomennettuna kaamoksen kuvia. Elokuvafestivaalia vietetään vuosittain Inarissa tammikuun lopussa. Pitskun kirjastossa on mahdollisuus nyt tuoreeltaan nähdä elokuvia festivaalien jälkimainingissa.

Avajaisissa tervehtykset tuovat festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola ja Etelä-Suomen saamelaisyhdistys City-Sámit ry:n edustaja.

Saamenmaa Pitäjänmäen kirjastossa -tapahtuma Facebookissa


Kolttasaamelainen Tuõddri Pee'rel -valokuvanäyttely Helsingissä, avajaiset 5.2.


Kolttasaamelainen näyttely: tauluja, valokuvia ja käsitöitä
1.-26.2.2016
Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki
Avajaiset pe 5.2.2016 klo 17
Vapaa pääsy!

Tuõddri Peeʹrel eli Tuntureiden helmet -valokuvanäyttely tutustuttaa katsojan kolttasaamelaisten kulttuuriin, käsitöihin ja perinteisiin. Näyttely on esillä Pohjoismaisen kulttuuripisteen tiloissa helmikuun ajan.

Kolttasaamelaiset

Kolttasaamelaiset ovat saamelaisten pieni vähemmistö ja nykyään Suomessa asuu eri arvioiden mukaan noin 700 kolttasaamelaista. Kolttasaamelaisilla on erittäin rikas ja omaleimainen käsityöperinne. Yksi esimerkki tästä on pukujen koristelussa käytetty helmikirjonta.

Kolttasaamelaiset kuuluvat Suomen, Norjan ja Venäjän saamelaiseen alkuperäiskansaan. Toisen maailmansodan jälkeen Suomi menetti Petsamon alueen Neuvostoliitolle, ja silloin suurin osa kolttasaamelaisista asutettiin Inarin kuntaan Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kyliin. Nykyisin koltansaamen kieli ja kulttuuri ovat erittäin uhanalaisia.

Näyttely

Näyttelyn upean kuvamateriaalin takana ovat Tanja Sanila, Tarja Sanila, Satu Moshnikoff, Mervi Karjalainen, Ville-Riiko Fofonoff ja Maria Porsanger. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa. Vuonna 2008 perustettu Kolttakulttuurisäätiö tukee ja elvyttää koltansaamen kieltä ja kolttasaamelaista kulttuuria, jotta ne säilyisivät tuleville sukupolville.

Näyttely on avoinna Pohjoismaisen kulttuuripisteen tiloissa helmikuun ajan arkisin kulttuuripisteen aukioloaikojen mukaisesti.

Lisätietoja näyttelystä Pohjoismaisen kulttuuripisteen sivuilla



Saamelaisten kansallispäivän lastenklubi 6.2. Helsingissä


Sápmi Álbmotklubba loaiddasta / esittää:

Iman, Miron ja Niillaksen lastenkutsut

Kulttuurikeskus Caisassa, Helsingissä
lauantaina 6. helmikuuta 2016 kello 13–15

Ima Aikio, Miro Mantere ja Niillas Holmberg kutsuvat kaikki lapset riemukkaille ja musiikkipitoisille kansallispäivän juhlille, joissa jokainen kutsuvieras pääsee kokemaan saamelaista kulttuuria, kuulemaan saamelaiskieliä ja osallistumaan rytmeihin, lauluihin ja joikuihin, joita yleensä kuulee vain kaukana pohjoisessa, Saamenmaalla.

Ima Aikio

Ima Aikio on saamelainen runoilija, lastenkirjailija ja elokuvantekijä, joka on yhdessä äänitaitelija ja muusikko Miro Mantereen kanssa tänä vuonna julkaissut kolmannen levynsä Ima Mánážat, eli Iman lapsoset.

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg on monipuolinen taiteilija, joka on runoillut siitä lähtien, kun oppi kirjoittamaan. Kirjallisen tuotannon lisäksi Niillas näyttelee, tekee musiikkia ja toimii mm saamenkielisen Unna Junná -lastenohjelman juontajana.

Iman, Miron ja Niillaksen lastenkutsut jatkavat edellisen vuoden saamelaisten kansallispäivän perinnettä, jolloin Helsingissä järjestettiin ensimmäisen kerran kaikille avoin, ikärajaton juhlakonsertti Tavastialla.

Lastenkutsujen Facebook-tapahtuma

Juhlan järjestää City-Sámit ry

Saamelaisten kansallispäivän juhlaklubin Show & Dinner Helsingissä 6.2.

Sámi álbmotbeavvi ávvuklubba – saamelaisten kansallispäivän juhlaklubin Show & Dinner järjestetään Helsingissä, Teatteri Forumissa lauantaina 6. helmikuuta 2016.

Ohjelma

Saamelaisten kansallispäivän juhlallisuudet alkavat kolmen ruokalajin perinneruokaillallisella klo 18.00. Tarjolla on herkullinen ja harvoin saatavilla oleva makuelämys: poroa viidellä eri tavalla valmistettuna. Illallisen valmistavat saamelainen poromies yhdessä Helsingin huippukokkien kanssa.

Illan Show on ennennäkemätön kattaus uutta ja ennakkoluulotonta saamelaismusiikkia Suomesta ja Norjasta.

Arvvas

Kansainvälistä läpimurtoa tekevä norjansaamelainen Arvvas saapuu Helsinkiin ensimmäistä kertaa. Yhtye ilottelee suvereenisti joiun, bluesin ja folkmusiikin välillä ja tempaisee yleisön mukaansa jo ensi tahdilla.

Irdon

Levynjulkaisukeikkaansa Sápmiklubbassa juhlistaa pohjoissaamelainen Irdon. Etnoa, joikua, sinfoniaa ja heavymusiikkia yhdistelevä bändi on raikas ja raju tuulahdus pohjoista erämaata.

Ylva

Ylva on musiikin mystinen uutuus, joka koostuu kolmesta eri kansakuntaa edustavasta muusikosta. Ylvan toimintatapa mielenkiintoinen: koskaan ei työskennellä ryhmänä yhdessä – paitsi lavalla.

Liput ovat myynnissä Lippupalvelun sivulla
Facebook-tapahtuma Show & Dinner
Juhlan järjestää City-Sámit ry.

Saamelaisten kansallispäivä Siidassa, Inarissa 6.2.

Saamelaisten kansallispäivää juhlitaan Siidassa avoimin ovin. Lisäksi ohjelmassa on SAKK:n musiikkioppilaiden esitys ja lisänäytöksiä uudesta Revontuli-esityksestä. Siidan näyttelyihin on koko päivän vapaa pääsy.

Ohjelma

10.00 koko kylän yhteinen lipunnosto Siidan pihalla
11.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamemusiikin oppilaat esiintyvät Siidan auditoriossa. Vapaa pääsy!
12.00 Uuden Revontuli-esityksen ensiesitys Siidan auditoriossa. Vapaa pääsy!
Revontuli-esityksen esitykset Siidan auditoriossa klo 13.00, 14.00, 15.00 ja 16.00.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin