
Safe Haven Helsinki -tapahtuma Helsingissä 3.11.
Safe Haven Helsinki? -tapahtumassa keskustellaan uhatuille taiteen ammattilaisille järjestettävän turvaresidenssitoiminnan merkityksestä.
Taiteilijoiden ilmaisunvapautta rajoitetaan yhä useammassa maassa, kun kasvava määrä väkivaltaisia koflikteja ravistelee maailmaa. Kansainvälisen Safe Haven -verkoston kaupungit ja kunnat tarjoavat pitkäaikaisia turvaresidenssejä hengenvaarassa olevilla taiteilijoille jo 50 maassa. Pohjoismaissa Safe Haven kaupunkeja on jo 30. Nyt asiaa harkitaan Helsingissä ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.
Safe Haven -residenssi Helsinkiin?
Helsingin kaupunginvaltuustossa käsitellään marraskuussa aloitetta, jonka tavoittteena on perustaa Helsinkiin kaksivuotinen Safe Haven-turvaresidenssi. Aloite pyrkii myös vakiinnuttamaan hyviin tuloksiin yltäneen lyhytkestoisen turvaresidenssitoiminnan akuuttiin tarpeeseen. Perpetuum Mobile ja HIAP ovat järjestäneet lyhytkestoisia turvaresidenssejä visuaalisen taiteen ja musiikin alan ammattilaisille Helsingissä parin vuoden ajan. Kansainvälisesti Safe Haven -turvakaupunkitoimintaa koordinoi ICORN -verkosto, jonka toimisto on Stavangerissa.
Keskustelijat
Mukana keskustelussa on Ashraf Atraqchi, taidekriitikko ja journalisti, joka kirjoitti ja bloggasi siitä, kuinka ISIS tuhosi korvaamattomia taideaarteita Irakin Mosulissa, kunnes hänen henkeään uhattiin ja hänet yritettiin murhata. Nyt Ashraf on Tukholmassa Safe Haven -residenssissä. Helsingin ensimmäinen lyhytkestoinen turvaresidenssiläinen Ramy Essam Kairosta, “Tahririn aukion ääni”, kertoo residenssin merkityksestä muusikkona kahden vuoden esiintymiskiellon ja kidutuksen jälkeen. Keskusteluun osallistuvat myös kansainvälisen turvakaupunkiverkoston ICORNin johtaja Helge Lunde, toimittaja Iida Simes Suomen PEN:stä, kaupunginvaltuutettu ja aktivisti Thomas Wallgren (SDP) sekä toiminnanjohtaja Marita Muukkonen Perpetuum Mobile ry:stä.
Lyhytkestoisissa residensseissä ovat olleet myös valokuvaaja Issa Touma Syyriasta, kuraattori ja tutkija Vasyl Cherepanyn Ukrainasta sekä rap-muusikko El Haqed Marokosta. Residenssien aikana he ovat järjestäneet useita keskustelutilaisuuksia, konsertteja sekä näyttelyitä helsinkiläisten toimijoiden kanssa. He ovat palanneet takaisin kotimaihinsa residenssien päätyttyä. Lyhytkestoinen turvaresidenssitoiminta on uusi avaus kansainvälisesti. Pilottiprojektia rahoittavat Pohjoismainen kulttuuripiste sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Turvaresidenssit
Turvaresidenssit tarjoavat uhattuna oleville taiteen ammattilaisille määräaikaisen, turvallisen työskentely-ympäristön. Esimerkiksi kirjallisuuden nobelin voittanut Svetlana Alexievich oli turvaresidenssissä Göteborgissa, nyt hän on palannut Valko-Venäjälle. Aikaisemmin Suomen PEN järjesti Helsingissä turvaresidenssitoimintaa kirjailijoille ja journalisteille.
Turvaresidenssien tarve on kasvanut viime vuosikymmenen aikana. Kansainvälinen turvakaupunkitoiminta on keskittynyt pääasiassa kirjailijoihin ja toimittajiin. Tänään poliittisesti kantaa ottavat taiteen ammattilaiset tulevat kirjoitetun sanan ohella visuaalisen taiteen, katutaiteen, performanssin, elokuvan ja musiikin alalta.
Järjestäjät
Safe Haven Helsinki? -tilaisuuden järjestävät Perpetuum Mobile ry, HIAP ry, ja Nordic Fresh Air -ohjelma yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa. Tapahtuma on myös Kiovan biennaalin 2015 "Paikattomien koulun" (The School of the Displaced) etätapahtuma.
Kieli
Keskustelun kieli on englanti.
Aika ja paikka
Tiistai 3. marraskuuta kello 16.00–17.30
Tilaisuuden lopuksi muusikko Ramy Essam esiintyy
Ateneum-sali: Kaivokatu 2, 00100 Helsinki
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Marita Muukkonen
Perpetuum Mobile ry
Puh. +358 40 725 4050
maritamuukkonen(a)gmail.com