
Vapauden kauhu - Esitys vankeuden päättymisestä 12.11. alkaen Helsingissä
Ennakkoesitys 12.11., ensi-ilta 13.11. Kaikki esitykset ovat Kiasma-teatterissa Helsingissä.
Asta Honkamaa ja työryhmä
Kakku on pitkä, mutta elämä lyhyt.
Miten vankeus muuttaa ihmistä?
Mistä repäistä kokonaan uusi elämä rikosten ja päihteiden tilalle?
Miten palata yhteiskuntaan, johon ei ole koskaan kuulunut?
Miksi selliä ei saa sanoa kodiksi?
Vuokraisitko asuntosi ex-vangille?
Haluaisitko hänet työkaveriksesi?
Mistä itse haluaisit vapautua?
Miten ajattelit sen toteuttaa?
Vapauden kauhu
Vapauden kauhu -esitys tekee näkyväksi vankilasta vapautuvien henkilöiden tilanteita ja pohtii, miksi vankilasta on tässä yhteiskunnassa niin vaikea vapautua. Teatteria, musiikkia ja elävää kuvaa yhdistelevässä esityksessä nähdään ammattilaisten lisäksi myös vankilataustaisia henkilöitä.
Esityksessä liikutaan paitsi vankeuden ja vapauden, myös toden ja fiktion sekä instituutioiden ja kansalaistoiminnan välisillä rajapinnoilla. Se perustuu ajatukseen teatterista kohtaamispaikkana, johon erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset kokoontuvat. Mikä meitä yhdistää, kaikista erottavista tekijöistä huolimatta?
Projektin tuloksena Porttiteatteri
Esitys on syntynyt Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kiasma-teatterin yhteisen dokumentaarisen taideprojektin tuloksena. Vuosina 2014–2015 projektin taiteilijat jalkautuivat neljään vankilasta vapautuvien tai vapautuneiden yhteisöön. He tutkivat niiden jäsenten kanssa, miten taiteen kautta voi työstää pelkoja, joita vapautuvien vankien yhteiskuntaan integroituminen herättää – sekä vangeissa että siviileissä.
Projekti on synnyttänyt Helsinkiin uuden teatteriryhmän, vankilasta vapautuvien Porttiteatterin, jonka näyttelijät ovat mukana myös Vapauden kauhu -esityksessä. Porttiteatteri toimii KRIS-Etelä-Suomi ry:n alaisuudessa.
Vankila-projekti
Vapauden kauhu on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Vankila-projektia, joka tuottaa vuosina 2014-2017 myös kaksi vankiloihin suuntautuvaa esityskiertuetta.