Ohita navigaatio

16.7.2015

Toisten taideseminaari

Outsider- ja ITE-taide lyövät kättä Mäntässä 2.—3.9.2015

Toisten taideseminaari esittää kysymyksen: Kuka on taiteessa se "toinen"? Millaisen vastakaiun saavat omilta yleisöiltään outsider-taide ja suomalainen ITE-taide? Miten niihin reagoi tämän hetken taidemaailma? Onko outsidereiden paikka nykytaiteen ulko- vai sisäpuolella, vai rinnalla? Onko outsider-taide kuvataiteen punk?

Keskiviikkona 2.9.

Seminaarin osallistujat pääsevät vierailemaan Tiina Nyrhisen johdolla Pekilossa Mäntän Kuvataideviikkojen juuri päättyneessä näyttelyssä. Iltaohjelmassa elokuvateatteri Bio Säteessä nähdään filmejä outsider-taideympäristöistä ja ITE-taiteilijoiden pihapiireistä. Elokuvia esittelevät MADmuséen johtaja Pierre Muylle ja taiteilija Erkki Pirtola.

Torstaina 3.9.

Toisten taideseminaari pidetään torstaina Serlachius-museo Göstan Kivijärvisalissa. Tilaisuuteen on ilmoittauduttava ennalta 19.8. mennessä osoitteeseen sanna(a)serlachius.fi.

Seminaarin ohjelma (pdf) MSL:n verkkosivuilla


Seminaarissa belgialaisen MADmuséen johtaja, kansainvälisellä taidekentällä aktiivisesti toimiva Pierre Muylle esittelee outsider-taiteen nykytilaa ja pohtii kentän muuttumista. Marginaaleissa syntyvään ilmaisuun kohdistuu tällä hetkellä taideinstituutioiden, tutkijoiden, yleisön, median ja markkinoiden vahva kiinnostus. Sopiikin kysyä, onko aikamme outsider-taide enää kovinkaan ulkopuolista.

Sveitsiläinen keräilijä Max E. Ammann kertoo outsider-taiteen kokoelmansa synnystä ja valintojensa kriteereistä. Korine ja Max E. Ammannin elämäntyönä syntynyt kokoelma kuuluu alan kansainvälisesti merkittävimpiin. Miten keräilijä luo identiteetin kokonaisuudelle, jossa on satojen eri tekijöiden töitä kautta maailman? Ammann myös pohtii erityisiä vastuita ja velvoitteita, jotka keräilijä kohtaa toimiessaan outsider-taiteen alueilla.

Tutkija Minna Haveri selventää usein keskenään sekoitettavien outsider-taiteen, suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen sekä erityistaiteen luonnehdintoja. Kuraattori Veikko Halmetoja puolestaan pohtii outsider-taiteen heijastuksia nykytaiteessa. Paneelikeskusteluun osallistuvat lisäksi valokuvataiteilija Veli Granö, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen ja amanuenssi Elina Vuorimies. ITE-taiteilija Alpo Koivumäeltä kuulemme, miten hän mieltää oman paikkansa taiteen kentillä.

Seminaarin puheenjohtajana toimii Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen. ITE- ja outsider-taiteen piirissä aktiivisesti toimivan Maaseudun Sivistysliiton terveiset tuo kulttuurituottaja Raija Kallioinen.

Näyttelyt

  • Serlachius-museo Göstan Toisten taidetta -näyttely esittelee Korine ja Max E. Ammannin kansainvälistä outsider-taiteen kokoelmaa.
  • Mäntän taiteilijaresidenssissä työskentelevät tapahtuman aikana Toni Iskulehto, Jouko Kinnunen, Alpo Koivumäki, Jukka Lindeberg ja Jarmo Valtanen. Heidän teoksiaan on esillä Aleksanterin linnassa Pop-up ITE -näyttelyssä.
  • Serlachius-museo Göstan puistossa on lisäksi Jouko Kinnusen ja Alpo Koivumäen ITE-veistoksia. ITE-veistokset Göstan puistossa

Käytännön tietoja

Osallistumismaksu 20 € sisältää seminaaripäivän lounaan ja kahvin sekä pääsyn Serlachius-museo Göstaan. Sitovat ilmoittautumiset seminaariin tulee tehdä 19.8.2015 mennessä sähköpostitse assistentti Sanna Tukia-Le Nguyenille osoitteeseen sanna(a)serlachius.fi. Kerro osallistujan nimi, yhteystiedot ja organisaatio sekä mahdolliset erityisruokavalion toiveet. Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet käytännön asioista. Puhelintiedustelut numerosta 050 339 2724.

Seminaarin kieli

Tapahtuman pääkieli on suomi. Luennot ja keskustelujen pääkohdat tulkataan suomesta englanniksi; täydellistä simultaanitulkkausta ei ole.

Järjestäjät

Seminaarin järjestäjinä toimivat Serlachius-museot sekä Maaseudun Sivistysliiton ja K.H.Renlundin museon ylläpitämä ITE Museo. Yhteistyökumppaneina ovat Mäntän Kuvataideviikot, Mäntän elokuvakerho ja Mänttä-Seura.

Tiedustelut

Sisältöön liittyvät tiedustelut pyydämme suuntaamaan ITE Museoon:

  • Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, Maaseudun Sivistysliitto, p. 040 5636 876, raija.kallioinen(a)msl.fi
  • ITE-amanuenssi Elina Vuorimies, K.H.Renlundin museo, p. 044 7809 478, elina.vuorimies(a)kokkola.fi


Tapahtumasta nettisivuilla:
Serlachius-museot
Maaseudun Sivistysliitto

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!
Serlachius-museot
ITE Museo — yhteistyössä Maaseudun Sivistysliitto & K.H.Renlundin museo

ITE-taide, erityistaide, outsider-taide — ulkona, sisällä, rinnalla?

• Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut suomalaista nykykansantaidetta eli ITE-taidetta toistakymmentä vuotta. ITE Museo on vienyt sitä esille moniin museoihin kotimaassa ja ulkomailla — myös nykytaiteen kanssa rinnakkain. Uudet yleisöt ovat löytäneet hyvin tiensä ITE-taiteen pariin. itenet.fi
• Erityistaidetta syntyy työpajoissa ja ateljeissa kautta maailman. Alan suomalainen uranuurtaja Kaarisilta palkittiin viime vuonna taiteen Suomi-palkinnolla. Toimijoita yhdistää maassamme Kettuki-verkosto. kettuki.fi.
• Outsider-taide on laaja kansainvälinen kattokäsite instituutioiden ulkopuolella syntyneestä taiteesta. Eurooppalaiseen European Outsider Art Association EOA -verkostoon kuuluu mm. studioita, museoita, keräilijöitä ja taide- ja tutkimusorganisaatioita.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin