Satakielikuukausi juhlii Suomen kielellistä moninaisuutta
Satakielikuukausi on uusi äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä rikkautta juhliva poikkitaiteellinen festivaali. Kuukauden kestävä festivaali alkaa Äidinkielen päivänä (21.2.2015) ja päättyy Kansainvälisen runon päivän ja Rasismin vastaisen päivän (21.3.2015) viikonloppuna Helsingissä järjestettävään Äidinkielen festivaaliin ja taiteidenväliseen Satakieliklubiin.
Festivaalin aikana tarkastellaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Satakielikuukauden ensimmäisenä vuotena festivaali sijoittuu kolmeen kaupunkiin: Helsinkiin, Espooseen ja Turkuun.
Satakielikuukauden tavoite on tehdä näkyväksi ja tunnetuksi Suomen kielellistä rikkautta ja erilaisia asioita, mitä monikielisyys mahdollistaa. Kuukauden aikana kysytään, miltä kieli kuulostaa, näyttää, tuntuu ja maistuu, ja pohditaan kielen merkitystä identiteetin ja turvallisuudentunteen rakentumiselle. "Kun ymmärrät minun kieltäni, sinun ei tarvitse pelätä minua", on kuukauden kantava ajatus.
Festivaali koostuu mm. runoilloista, kirjailijatapaamisista, taideinstallaatioista ja näyttelyistä, erilaisista runo- ja taidetyöpajoista, luennoista, seminaareista ja keskusteluista. Lähtökohtana on tehdä festivaalista jokavuotinen valtakunnallinen tapahtuma, joka leviää paitsi kulttuurikeskuksiin, museoihin ja kirjastoihin myös kouluihin, lehtien sivuille, koteihin ja työpaikoille. Sosiaalisessa mediassa Satakielikuukausi kutsuu kaikkia aiheesta kiinnostuneita jakamaan ajatuksia, tapahtumia ja ehdotuksia isoista ja pienistä asioista, joita monikielisyyden tukemiseksi kuka tahansa voi tehdä.
Kirjallisuuden monikielisyys
Tärkeä tausta-ajatus festivaalille on paitsi juhlistaa kielellistä rikkautta, myös muistuttaa siitä, miten tärkeää on pitää huolta ihmisten oikeudesta omaan äidinkieleen. Tämä oikeus on olennainen myös kirjailijoille ja muille taiteilijoille, joille kieli on ilmaisun väline.
Suomalaista arkea eletään ja tehdään monilla kielillä. Myös taidetta ja kirjallisuutta, joka pystyy kuvaamaan tätä moninaisuutta, syntyy eri kielillä. Tarvitsemme uusia rakenteita ja konkreettisia panostuksia, jotka mahdollistavat muilla kielillä kuin suomeksi ja ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden aseman vakiintumisen, arvostelujen saamisen, laadun tarkastelun ja näkyväksi tekemisen. Tämä kysymys nousi myös kiitettävästi esiin eri medioissa vuonna 2014 sekä Helsingin Sanomien (31.12.2014) uudenvuodenkatsauksessa. Muunkielisten kirjailijoiden asema nousi paikalle 13, lehden kootessa 15 tärkeintä kysymystä vuodelle 2015.
Satakielikuukausi 2015 tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tutustua Suomessa elävien erikielisiin taiteen ja kirjallisuuden tekijöihin. Samalla se avaa laajempia kysymyksiä monikielisyyden tukemiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa unohtamatta historiallista monikielisyyttämme, saamelais-, romani- ja viittomakieliä.
Järjestäjätahot
Satakielikuukauden tuottavat yhdessä Babel työpajat, Catalysti ry, Entressen kirjasto, Helinä Rautavaaran museo, Helsingin kaupunginkirjasto, Kirjallisuuden monikielisyys nyky-Suomessa -hanke, Kulttuuria Kaikille - palvelu, Kulttuurikeskus Caisa, Kulttuurikeskus Stoa, Kulttuurikeskus Vuotalo, Lukukeskus, Nuoren Voiman Liitto, Sivuvalo-hanke, Tiuku ry ja World Builders International ry. Satakielikuukautta koordinoi Kulttuurikeskus Caisa.
Yhteystiedot:
Tomi Purovaara, vs. johtaja, Kulttuurikeskus Caisa
puh. (09) 310 37501, tomi.purovaara(a)hel.fi
Lisätietoja tapahtuman verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla