Ohita navigaatio

7.2.2014

Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotseille pohjoismainen kulttuurikasvatuspalkinto

Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsitoiminta on voittanut pohjoismaisen kulttuurikasvatuspalkinnon. Palkinto luovutettiin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitiselle myöhään illalla 5.2. Östersundissa Ruotsissa järjestetyssä iltajuhlassa.

25 000 Ruotsin kruunun suuruinen palkinto myönnetään vuosittain pohjoismaiselle tai baltialaiselle henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminnallaan edistänyt kulttuuriperintökasvatusta uudella, innovatiivisella tavalla.

Palkintoraadin perusteluissa todetaan muun muassa, että Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsitoiminta on vuodesta 2006 parantanut kulttuurin saavutettavuutta erityisesti niille ryhmille, joille osallistuminen muuten olisi vaikeaa. Kulttuuriluotsit ovat eri-ikäisiä vapaaehtoisia, jotka auttavat, tukevat ja innostavat tavoitteellisempaan ja antoisampaan kulttuurin kuluttamiseen. Paikallinen yhteistyöverkosto koostuu kaupungin kulttuuripalveluista, vapaaehtoispalvelu Vaparista sekä kaupungin kulttuurilaitoksista. Jyväskylässä kehitetty toimintatapa on laajentunut nyt jo yli kymmenelle paikkakunnalle Suomessa.

Palkinto on tunnustus koko verkostolle


Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen on otettu ja onnellinen palkinnosta kaikkien kulttuuriluotsien ja koko verkoston puolesta.

- Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsitoiminnassa yhdistyy monipuolinen yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Palkinto nostaa esille Jyväskylästä lähteneen ja jo valtakunnalliseksi laajentuneen toiminnan, jossa kaikilla on mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta omasta lähiympäristöstään.

Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen kaveri kulttuurikäynnille. Luotsit ovat eri-ikäisiä ja eri kulttuurimuotoihin ja -kohteisiin perehtyneitä vertaisoppaita, jollaisen voi tilata kulttuurikäynnille niin museoon, teatteriin, tanssiesitykseen tai vaikka kirjastokäynnille. Luotsit ovat parantaneet myös erityisryhmien mahdollisuuksia nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta.

- Idea museoiden ovien avaamisesta kaikille ja kynnyksen madaltaminen museokäynnille vertaisen kanssa on tuonut vuosittain uusia kävijöitä jyväkyläläisiin museoihin parisen tuhatta, ja toiminta aktivoi jatkuvasti kulttuuriluotseja uusiin kohteisiin, kertoo Laitinen.

Laitinen kokee vahvasti, että palkinto on tunnustus Jyväskylän kaupungin kulttuurikohteille, kulttuuripalveluille, vapaaehtoispalveluille sekä kaikille luotseille, joka ovat mahdollistaneet toiminnan.

- Kohtaamiset luotsitoiminnan ympärillä arjessa, sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, ovat merkittävä lisä elämänlaatuun, edistävät kaikkien oikeutta saada kokea taide-elämyksiä, kulttuuri ja taide ovat jokaisen ihmisen perusoikeuksia, Laitinen kiteyttää luotsitoiminnan voiman.

Palkinto pohjoismaisen kulttuuriperintökasvatuksen edistämiseksi


Palkinnon myönsi NCK, pohjoismais-balttialainen kulttuuriperintökasvatuksen keskus (Nordiskt-baltiskt centrum för lärande genom kulturarv) 5.2. Ruotsin Östersundissa järjestetyssä iltajuhlassa. Palkinto on arvoltaan 25 000 Ruotsin kruunua.

NCK on pohjoismaista kulttuuriperintökasvatusta edistävä järjestö, joka tukee, tutkii ja nostaa esille sosiaalisia ja paikallisia näkökulmia kulttuuriperintökeskusteluun. Yhtenä järjestön tehtävänä on tukea uusien pedagogisten metodien kehittämistä.

Vuodesta 2007 alkaen myönnetty tunnustus on tullut kerran aiemmin Suomeen. Vuonna 2012 taidekasvatuksen tohtoriopiskelija Veera Jalava Helsingin Aalto-yliopistosta sai palkinnon projektista, jossa ikäihmiset osallistuivat graffitien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki
- Kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen p. + 358 (0)50 338 1114, hannemari.laitinen(a)jkl.fi
- Jyväskylän taidemuseon verkkosivuilla

NCK, Nordiskt-baltiskt centrum för lärande genom kulturarv
- johtaja Anna Hansen, p. +46 (0)70 - 958 2428.
- NCK:n verkkosivuilla

Pyydämme ystävällisesti huomioimaan, että Hanne on tavoitettavissa 10.2. saakka vain puhelimitse ja sähköpostilla. Tämän jälkeen taas tavattavissa myös paikan päällä Jyväskylässä.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin