
Ihan epäNormaalia -näyttely Porissa 23.2. asti
Mikä on normaalia? Silmälasit, absoluuttinen sävelkorva, vasenkätisyys, huono iho, ujous, lukutaito, putkinäkö, numeromuisti, oma koti, köyhyys, työpaikka, lesbous, kasvisruoka, muukalaisviha, kuulolaite, koulunkäynti, naimisiinmeno, hämäräsokeus, uskovaisuus, yksinäisyys, kuurous, julkisuus, pyörätuoli, onnellisuus, terveys, vammaisuus? Ihan epänormaalia?
Tätä pohditaan Satakunnan Museon Ihan epäNormaalia -näyttelyssä. Näyttely paneutuu normaalin ja epänormaalin kautta vaikeaan aiheeseen: vammaisuuteen. Mukana on niin aisti-, liikunta- kuin kehitysvammaisuuden historiaa, pohdintaa vammaisten asemasta yhteiskunnassa, ihmisten asenteista sekä vammaisten tarpeista. Esillä on materiaalia apuvälineistä vammaisten mielipiteisiin, valokuvia vaivaistaloista nykyhetkeen. Näyttely on avoinna yleisölle 23.2.2014 asti.
Ihan epäNormaalia -näyttely on Työväenmuseo Werstaan tuotantoa. Satakunnan Museossa sitä laajennetaan Ulvilan Antinkartanon kehitysvammalaitoksen toiminnasta kertovalla aineistolla. Antinkartano, ent. Porin hoivakoti, perustettiin vuonna 1956. Antinkartanoksi se nimettiin perustajansa, rovasti Antti Perheentuvan, mukaan. Ajan tavoista poiketen Antinkartanossa haluttiin tarjota kehitysvammaisille kokonaisvaltainen elämä: asunto, opetusta ja työtä. Antinkartaon asukkaat tekivät mm. alihankintatöitä yrityksille. Esimerkiksi Rosenlewin leikkuupuimureiden sähköjohtimet tilattiin Antinkartanosta. Pienoisnäyttely aiheesta on esillä Rosenlew-museon aulassa.
Entisten Antinkartanon työntekijöiden kanssa on käyty läpi tapahtumia, tarinoita ja valokuvia. Sen myötä on saatu talteen laitoshoidon inhimillisyys, asukkaiden ja hoitajien vuorovaikutus sekä kehitysvammatyön traagiset ja koomiset puolet. Antinkartanon museokokoelmista on myös lainattu runsaasti aineistoa näyttelyyn.
Näyttely on tehty saavutettavaksi. Näyttelyn tekstit ovat pistekirjoituksella ja osa teksteistä on selkokielisiä. Tekstit ovat esillä myös viitottuna ja näyttely on kuvailutulkattu.
Näyttelyn aikana toteutetaan runsaasti erilaisia tapahtumia, seniori-iltapäivää, työpajoja, tapahtumapäivää. Tarkoituksena on tuoda vammaiset ja valtaväestö yhteen, herättää keskustelua ja pohdintaa normaalin ja epänormaalin rajoista.
Näyttely on tehty yhteistyössä Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa ja sen toteuttamiseen on saatu Satakuntaliiton vuoden 2012 maakunnan kehittämisrahaa. Tapahtumia toteutetaan yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja diakoniaoppilaitoksen vammaistyön opiskelijoitten kanssa.
Lisätietoja: Maakuntatutkija Akuliina Aartolahti, p. 044 701 1056, akuliina.aartolahti(a)pori.fi