
Ateneumin taidemuseossa saavutettavia ja moninaisia palveluja
Ateneumin taidemuseossa on julkaistu uusi, vuorovaikutuksen tueksi tuotettu taidepakka sekä viittomakielisiä teosesittelyjä. Lisäksi aiemmin on tuotettu kuvailutulkattuja teosesittelyjä, queer-reitti kokoelmiin sekä selkokielinen ääniopas.
Ateneumin taidepakka
Nauti taiteesta, käytä kuvia! Taidepakka sisältää 60 laminoitua A5- kokoista kuvakorttia Ateneumin kokoelmateoksista sekä 24-sivuisen ideavihkon.
Taidekuvia on helppo ja hauska käyttää yksin ja yhdessä, vuorovaikutuksen lähteenä ja innoittajana. Keskustele kuvista, kokoa pienoisnäyttely, käytä kuvia kirjoittamisen lähtökohtana tai pidä taidekuvaraati!
Ateneumin Taidepakan kuvakorttien mukana on ideavihkonen, jossa on kymmeniä vinkkejä leikkimieliseen kuvien käyttöön kotona, töissä, ryhmissä tai taidemuseossa: ennen museokäyntiä, sen aikana tai käynnin jälkeen. Oletpa sitten taiteenystävä, lapsen museoon tuova aikuinen, opettaja, taiteen tai hoitotyön ammattilainen tai opiskelija, voit löytää taidekuvista paljon iloa. Kortteja voi käyttää myös vaikkapa suomen kielen oppimisen apuna tai keskustelun virittäjinä hoivayhteisöissä.
Osa pakan teoksista löytyy aina aitoina Ateneumin seiniltä. Ota mukaan aistit, huumori ja mielikuvitus ja lähde löytöretkelle kuvien kanssa.
Taidepakan hinta 36 euroa (sis. alv.)
Taidepakka saatavana museon kaupasta museon aukioloaikoina sekä pain myös nettikaupasta www.ateneum.fi/shop (toimituskulut lisätään).
Taidepakka on julkaistu lokakuussa 2013.
Lisätietoja: Tuottaja Anu Utriainen, Ateneumin taidemuseo: anu.utriainen(a)ateneum.fi, puhelin (vaihde) 09 173 361.
Viittomakieliset teosesittelyt
Viidestä Ateneumin taidemuseon kokoelmiin kuuluvista Teosesittelyt on toteutettu osana Hanna Viitasen opinnäytetyötä "Koko kansan enkeli - Ateneumin taidemuseon teosesittelyjä suomalaiselle viittomakielelle käännettynä". (Humanistinen ammattikorkeakoulu 2011). Opinnäytetyö on luettavissa opinnäytetöiden tietokanta Theseuksessa PDF-muodossa.
Katso viittomakieliset teosesittelyt
Teosesittelyissä viittoo Hanna Viitanen. Tuotanto: Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Ateneumin taidemuseo
Viittomakieliset teosesittelyt on julkaistu vuonna 2013.
Ateneumin aarteita kuvailtuna
Kuusi Ateneumin taidemuseon kokoelmissa olevaa teosta on kuvailtuna verkossa. Ateneumin aarteita on tuotettu yhteistyössä Näkövammaisten kirjasto Celian kanssa ja nauhoitettu Celian äänittämössä.
Kuuntele teosten kuvailut
Queer-katse kokoelmiin - kokoelmien toisin lukeminen
Queer on englanninkielen sana, joka tarkoitti alun perin omituista, kummallista tai normien vastaista. Myöhemmin siitä tuli haukkumasana, jolla kuvailtiin epäsopivaksi koettua seksuaalisuutta, kuten homoseksuaalisuutta. Queer on nykyään käytössä myös toisella tavalla. Toisin ymmärrettynä se merkitsee kapinallisuutta ja tasapäistämisen vastustamista - kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia kuin toisten. Nykyään queer ymmärretään normien kyseenalaistamisena ja haastamisena. Tämän lisäksi se ymmärretään myös teorian ja käytännön yhteispelinä. Liian usein teoria ja käytäntö on nähty toisilleen vastakkaisina tapoina hahmottaa maailmaa, mutta queer kyseenalaistaa myös tämän "itsestäänselvyyden". Queer-reitti on julkaistu vuoden 2013 alussa, ja se on luettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.
Tutustu queer-reittiin
Selkokielinen ääniopas
Ateneumin taidemuseon verkkosivuilla voi kuunnella myös selkokielistä ääniopasta. Selkokielinen ääniopas on ollut käytössä jo pidempään.