
Kulttuurisia kohtaamisia työssä ja opiskelussa
Millaista on suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kanssakäyminen erilaisissa työ- ja opiskeluympäristöissä? Mitä merkitsee se, että kulttuuriset taustat voivat olla hyvinkin erilaiset, yhteistä kieltä ei välttämättä ole ainakaan alussa ja työtehtävien suorittamiseen voi liittyä erilaisia odotuksia ja käsityksiä?
Milloin syntyy kitkaa ja hankausta, milloin vuorovaikutus sujuu? Miten mahdollisia ongelmatilanteita voidaan purkaa, ja minkälaisilla toimilla yhteistyö saadaan sujumaan? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Pirkko Pitkäsen toimittamassa kirjassa Kulttuurien kohtaamisia arjessa. Aineisto on koottu haastattelemalla eri työpaikkojen suomalaista ja ulkomaalaistaustaista henkilöstöä.
Haastattelututkimusta erilaisissa työ- ja opiskeluympäristöissä
Kirja on professori Pirkko Pitkäsen johtaman kolmivuotisen (2008-2010) tutkimushankkeen lopputulos. Mukana Suomen Akatemian, Opetusministeriön ja Kuntaliiton rahoittamassa hankkeessa olivat FT Sari Hammar-Suutari, KM Elisa Keski-Hirvelä, FM Niina Kovalainen, HL Mika Raunio ja PhD Minna Säävälä. Kirjoittajat edustavat Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoja sekä Väestöliiton väestöntutkimuslaitosta.
Tutkimusaineisto kerättiin vuosina 2008-2009 Tampereen ja Joensuun seuduilta sekä Helsingistä. Kohteena oli neljä erilaista työympäristöä - terveydenhuolto, korkea teknologia, metalliala ja kulttuurintuotanto - sekä opiskeluympäristöistä korkeakouluopetus ja työvoimakoulutus.