
Kuvataiteilija haluaa ehkäistä syrjäytymista
Taidelaitosten esteettömyydessä olisi parannettavaa, sanoo palkittu kuvataiteilija Hilkka Korhonen.
Kuvataiteilija Hilkka Korhonen sai tänä vuonna vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n myöntämän Vimma-palkinnon. Korhosta voi luonnehtia vammaisaktivistiksi, joka on työssään tuonut esiin kantaa ottavaa vammaispoliittista taidetta. Hän on toiminut pitkään myös kuvataiteen opettajana ja ohjaajana esimerkiksi Kynnys ry:n Taidepajassa, Mielenterveysyhdistys Helmissä sekä Helsingin ja uudenmaan MS-yhdistyksessä.
Korhosella on kulttuuripalvelujen tarjoajille sanottavaa. Esteettömyys on hänen mukaansa edelleen ongelmallinen asia. Korhonen käy oppilaidensa kanssa paljon näyttelyissä, mutta moniin niistä ei pääse liikkumisen apuvälineillä. Usein myös keskittymisen joutuu suuntaamaan taiteen sijasta selviytymiseen hankalassa ympäristössä. Hankalana Korhonen pitää esimerkiksi Ateneumin taidemuseota. Siellä esteettömät reitit edellyttävät usein pitkiä kiertämisiä, esimerkiksi pääsaliin on hankala pääsy niillä, jotka eivät voi käyttää portaita. Helpon liikkumisen vuoksi hänen ryhmiensä suosikiksi on kohonnut Espoon modernin taiteen museo EMMA.
Museoiden lisäksi myös galleriatilat ovat usein portaiden takana. Korhonen ja Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Ismo Helen toteavat, että usein uutta underground-henkistä taidetta on pienissä gallerioissa, joihin ei ole esteetöntä pääsyä. Vaikeapääsyisyys vaikuttaa myös siten, että oman näyttelyn pitämiseen ei ole helppo löytää toimivaa galleriatilaa.
Korhosen mukaan ennakkoluulot ja kategorisoivat mielikuvat kannattaa heittää pois ja suhtautua vammaiseen taiteentekijänä kuten muihinkin taiteilijoihin. Taiteenalojen opiskelun ja muun osallistumisen tulee kuitenkin järjestyä silloinkin kun tarvitaan esteettömyyttä. Korhoselle tärkeää on vammaisten ihmisten syrjäytymisen estäminen. Hän näkee taiteen tekemisen ja kokemisen erittäin tärkeäksi osaksi arkielämää ja siksi kannustaa oppilaitaan käymään näyttelyissä ja työpajoissa sekä pitämään näyttelyitä.
Vuosittain jaettava Korhoselle myönnetty Vimma-palkinto on 5 000 euron suuruinen. Se myönnetään töissään vammaisuutta uusista näkökulmista käsittelevälle taiteilijalle tai vammaiskulttuuriin vaikuttaneelle henkilölle. Palkinnon rahoittajana Kynnys ry:n kanssa yhteistyötä tekee Vammaisten koulutuksen ja työllistymisen tuki ry.
Teksti: Sari Salovaara
Kuva: Ismo Helen