Ohita navigaatio

8.11.2012

Ajankohtaista-osion teemakuva

Demokratiaa ja ruisleipää Tiedekulman Globaali oikeudenmukaisuus ja demokratia-teemaviikolla 12.-17.11.

Maailmanpolitiikan, demokratian, sukupuolentutkimuksen ja sosiaalipsykologian asiantuntijat tarkastelevat globaalia oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa monelta kantilta Tiedekulmassa marraskuussa.

Voiko maailmanpolitiikka muuttua demokraattiseksi? Tätä kysytään Globaali oikeudenmukaisuus ja demokratia -viikon ohjelmassa maanantaina 12.11., kun Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat siitä, mitä globaalilla demokratialla ja oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan. Onko demokratia globaalissa mittakaavassa ylipäänsä mahdollista?

Tiistaina 13.11. katsotaan tasa-arvoa toisin. Luvassa on muun muassa keskustelutilaisuus Homo-Helsingistä ja Helsinki sateenkaarevin silmin -kävelykierros. Lisäksi keskustellaan Suomen asemasta kansainvälisessä tasa-arvopolitiikassa.

Keskiviikkona 14.11. VTT Eerika Finell pohtii ruisleipää kansallisena symbolina ja professori Jukka Kekkonen leivän loppumisen seurauksia kapinoiden ja vallankumousten kautta. Tiedekulman Ruisleipä-päivänä tarkastellaan myös palkkaeriarvoisuuden politiikkaa VTM Milja Saaren johdolla.
 
Torstaina 15.11. aiheet kaartavat mielihyvän ja hyvinvoinnin sekä häpeän ja syyllisyyden kautta ajatteluun, yrittäjyyden sosiaalipsykologiaan, monikulttuuriseen Suomeen ja ryhmien välisiin suhteisiin. Kello 15.00 YTM Mikko Pelkonen kysyy: Onko pakko olla sosiaalisessa mediassa, ettei maine mene?

Viikon lopulla keskustellaan konkreettisten esimerkkien avulla demokratian toteuttamisen ja ylläpitämisen vaikeudesta, kun professorit Jukka Kekkonen, Hannu Juusola ja Jussi Pakkasvirta tarkastelevat kansanvaltaa Espanjassa, Suomessa, Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa. Lauantain englanninkielisessä ohjelmassa mietitään muun muassa pystyvätkö kansalaisliikkeet luomaan globaalia oikeudenmukaisuutta.

Tiedekulmassa nähdään lisäksi joka arkipäivä klo 12.00 Kansallisen Ajattelun viikon ohjelmaa Ajattelun tuntien muodossa. Viikon tarkoituksena on lisätä ajattelun arvostusta Suomessa.

Monitieteisen teemaviikon koko ohjelma

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin