
Kunta- ja aluehallinnon kehittämishankkeet - haku päättyy 22.10.2012
Avustuksella tuetaan kunta- ja aluehallinnon kehittämishankkeita. Hankkeet voivat liittyä esimerkiksi kiertuetoimintaan, yleisötyöhön, kulttuuripalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen tai kulttuuripasseihin.
Näitä tavoitteita edistääkseen opetus- ja kulttuuriministeriö julistaa haettavaksi valtionavustukset taiteen ja kulttuurin kunta- ja aluehallinnon kehittämishankkeisiin, jotka edistävät uusia tapoja järjestää ja tuottaa taide- kulttuuripalveluja ja -toimintoja ja parantavat siten taide- kulttuuripalveluiden saatavuutta ja laatua sekä kulttuurin asemaa ja vaikuttavuutta paikallisessa ja alueellisessa kehityksessä.
Haku kohdistuu seuraaviin teemoihin:
● Taide- ja kulttuurialan valtionosuutta saavien laitosten (museot, teatterit ja orkesterit) palveluiden alueellisen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseen tavoitteena jatkuvuus ja toiminnan kestävyys
Hankkeet voivat kohdistua esimerkiksi taide- ja kulttuurilaitosten kiertue- ja muun aluetoiminnan toimintamallien kehittämiseen (mitä, miten ja missä sekä yhteistyö- ja rahoitusmallit palveluita ostavien kuntien eri sektoreiden/yhdistysten jne. kanssa, esim. yleisötyö, työpajat, näyttelyt) tai muuhun laitosten palveluiden käyttöä asiakkaiden näkökulmasta parantavaan toimintaan. Tavoitteena on kehittää sekä malleja, joilla palvelut ovat paremmin alueellisen tasa-arvon näkökulmasta asiakkaiden saavutettavissa taide- ja kulttuurilaitoksessa tai miten palvelut jalkautuvat laitoksen ulkopuolelle.
● Yhteisöjen ja organisaatioiden, kuten kuntien ja kansalaisjärjestöjen laajat toimet, joilla parannetaan alueellisesti taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuutta ja asukkaiden mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuurielämään. Tavoitteena ovat laajat kehittämishankkeet.
Hankkeilla voidaan parantaa esimerkiksi sellaisten henkilöiden mahdollisuuksia osallistua kulttuuritarjontaan, joille se on vaikeaa joko etäisyyksien, varallisuuden, elämäntilanteen tai muun vastaavan syyn takia. Ratkaisuja voivat olla mm. kulttuuripassi ja/tai -setelikokeilut, joita kunnat ja/tai yhdistykset voivat tarjota muun muassa edellä mainituissa tilanteissa asukkailleen.
● Sähköisten kulttuuripalveluiden kehittämiseen palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi toteutettavat pilottikokeilut.
Hankkeet voivat kohdistua esimerkiksi digitaalisten taide- ja kulttuuripalveluiden toteuttamiseen ja jakelun uusien mallien pilotointeihin. Suomessa on sekä taide- ja kulttuurilaitoksia, kolmannen ja yksityisen sektorin toimijoita, jotka tuottavat taide- ja kulttuuripalveluita fyysisesti rajatuissa paikoissa. Samaan aikaan laajakaista-Internet-yhteydet kehittyvät . Määrärahan tavoitteena on mm. kehittää näiden palveluiden digitaalista jakelua ja muita uusia sähköisten kulttuuripalveluiden toimintamalleja käyttäjälähtöisesti. Määrärahasta ei rahoiteta taide- ja kulttuuriorganisaatioiden perustoiminnan verkkosivustoja, sisällöntuotantoa tai tietokantojen kehittämistä.
Lisäksi voidaan rahoittaa erilaisia valtakunnallisia tai muita laajoja kuntien kulttuuritoiminnan kehittämiseen liittyviä selvitys- ja kehittämishankkeita.
Valtionavustuksen hakijoina voivat olla valtionosuutta saavat taide- ja kulttuurilaitokset tai kunnat/kuntayhtymät, joiden alueelle näiden valtionosuuslaitosten toiminta kohdistuu. Hakijoina voivat toimia myös kansalaisjärjestöt tai yksityiset toimijat sekä muut kuntien ja alueiden kulttuuritoimintaa kehittävät toimijat.
Hankkeiden arvioinnissa painotetaan uusia, käyttäjälähtöisiä, erilaiset hallinnonalarajat ylittäviä ja taloudellisesti ja hallinnollisesti kestäviä toteutustapoja kulttuuripalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi. Esimerkiksi taide- ja kulttuurilaitosten palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden hankkeissa kestävyyden aikaan saamiseksi tulee laitosten lisäksi olla sitoutuneina kumppaneina palveluita hankkivia tahoja.
Valtionavustuksella tuettavien hankkeiden edellytetään tuottavan ns. hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja, joita voidaan soveltaa myös muiden kuntien tai toimijoiden toiminnassa tai muilla alueilla.
Valtionavustuksista päätettäessä otetaan huomioon rahoitettavien hankkeiden ja samoja kulttuuripoliittisia tavoitteita edistävän Kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishankkeen (KUULTO-hanke) rahoittamien pilottihankkeiden täydentävyys toistensa kanssa. KUULTO-hanke on suunnattu erityisesti kunnille, jotka käyttävät yleisen kulttuuritoiminnan järjestämiseen alle 15 euroa/asukas. Lisätietoja KUULTO-hankkeesta.
Ohjeet
Valtionavustuslaji on erityisavustus. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hankkeen sisältökuvaus, toteuttamisaikataulu ja varojen yksilöity käyttötarkoitus. Hakemukseen tulee liittää kustannusarvio, josta käyvät ilmi hankkeen kokonaiskustannukset ja tulot (myös muut haetut avustukset). Valtionavustus ei voi kattaa hankkeesta aiheutuvien kokonaiskustannusten täyttä määrää.
Hakuilmoitus OKM:n sivuilla (tarkemmat hakuohjeet, ehdot ja lomakkeet)
Lisätietoja
Kirsi Kaunisharju puh. 0295 3 30144, sähköposti: etunimi.sukunimi@minedu.fi