Ohita navigaatio

30.5.2012

Ajankohtaista-osion teemakuva

Moniaistinen sirkusesitys luo saavutettavaa kulttuuria

Minna Heiniön opinnäytetyö "Nähdä voi muutenkin kuin vain silmillä" tarkastelee kulttuurin saavutettavuutta näkövammaisten henkilöiden kannalta.

Kulttuuri on jokaisen perusoikeus ja sen takaamiseksi tarvitaan saavutettavaa kulttuuria, johon erilaiset ihmiset voivat ottaa osaa tasavertaisina toistensa kanssa. Opinnäytetyö "Nähdä voi muutenkin kuin vain silmillä" tarkastelee kulttuurin saavutettavuutta näkövammaisten kannalta.

Tutkimusesimerkkinä olleessa Taikaseikkailu-esityksessä ei ollut päämääränä toteuttaa esitystä vain näkövammaisille, vaan moniaistinen sirkusesitys, jota näkövammaiset voivat seurata mahdollisimman tasavertaisina näkevien kanssa. Työssä todetaan, että kulttuurin saavutettavuuden parantamisella on myös paljon muita hyvinvointiin vaikuttavia seurauksia.

SirkusUnionin Taikaseikkailu-esitys sai ensi-iltansa elokuussa 2011. Esityksen käsikirjoitti ja ohjasi sirkustaitelija Antti Kulmala. Se toteutettiin yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton kanssa ja projektissa oli mukana neljän näkövammaisen lapsen ryhmä, jonka kanssa kokeiltiin erilaisia toteutusmahdollisuuksia. Valmiista esityksestä lapsilta saatu palaute oli yksimielistä: esityksessä ei ollut mitään, joka olisi sopinut paremmin näkeville kuin näkövammaisille. Sirkuksen tiedotuskeskuksen tilaamassa opinnäytetyössä seurataan esityksen valmistusprosessia sekä kerrotaan, millä tavoin sirkustaide muuntuu moniaistisesti saavutettavaksi.

Työn tulokset osoittavat, että taide ja kulttuuri antavat näkövammaisille mahdollisuuden itseilmaisun kehittämiseen sekä oman minäkuvan vahvistamiseen rajojen kokeilun kautta. Yhteiset kokemukset näkevien sekä muiden näkövammaisten kanssa antavat vertaistukea ja lisäävät yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoa. Taidelähtöiset menetelmät voivat toimia osana näkövammaisten kuntoutusta, mutta kulttuuri voi toimia muutenkin löytöretkenä omiin voimavaroihin ja luovuuteen.

Näkövamma ei ole este. Se voi olla haaste, mutta se on myös rikaste. Moniaistisen esityksen toteuttaminen ei tarkoita esityselementtien karsimista. Se avaa toteutusmahdollisuuksia, jotka tarjoavat taiteellisen työn tekijöille uusia työtapoja ja ideoita. Tuottaja voi tässä prosessissa toimia saavutettavuuden asiantuntijana ja samalla kehittää oman työnsä kautta koko kulttuurin kenttää monipuolisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

Opinnäytteen tiedot:
Työn nimi: Nähdä voi muutenkin kuin vain silmillä. Moniaistinen sirkusesitys näkövammaisille
Koulutusohjelma: Kultuurituotannon koulutusohjelma
Humanistinen ammattikorkeakoulu / Turku

Opinnäytetyö on luettavissa Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivustolla osiossa Saavutettavuus - Tutkimukset ja raportit - sirkusala.

Lisätietoja:
Minna Heiniö
info(a)sirkusunioni.com
040 775 9358

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin