Kulttuuripalvelut vammaisten ihmisten näkökulmasta

Selvityksen esittely ja keskustelu kulttuuritoimijoille ja kaikille kiinnostuneille 7.6.2012 klo 14-15.30 Helsingissä Suvilahdessa
Tervetuloa seuraamaan selvityksen esittelyä ja paneelikeskustelua Cross Over -festivaalille.
Paneelikeskustelun ohessa on mahdollisuus seurata festivaaliohjelmaa.
Aika: 7.6.2012 klo 14-15.30
Paikka: Helsinki, Suvilahti, Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22 (lähin metroasema Sörnäinen)
Kenelle: kulttuuritoimijoille ja kaikille kiinnostuneille
Järjestäjä: Kulttuuria kaikille -palvelu/VTM, Cross Over -festivaalin tuottaja on Suomen EUCREA ry
Tilaisuus on maksuton. Tilat ovat liikuntaesteettömät. Käytettävissä on induktiosilmukka. Mikäli toivot viittomakielen tulkkausta tai kirjoitustulkkausta ilmoita 31.5. mennessä sari.salovaara@fng.fi tai 040 5078660.
Selvityksen esittelee Kulttuuria kaikille -palvelun puolesta Kirsi Kähkönen. Panelisteina ovat hänen lisäkseen taiteilija Milla Päiväniemi, kulttuurisihteeri Lea Halttunen/OKM, palkittu teatteriohjaaja Mikaela Hasán sekä festivaalikoordinaattori Marko Salonen Tampereen kitarafestivaalilta. Puheenjohtajana toimii Nikolai Klix.
Selvitys vammaisten ihmisten kokemuksista taide- ja kulttuuripalvelujen käyttäjinä
Mitä taide- ja kulttuuripalveluja vammaisjärjestöjen jäsenet käyttävät ja miksi? Toimivatko kulttuuripalvelut hyvin toimintaesteisten ihmisten näkökulmasta? Mitä kulttuuripalvelujen tarjoaja voisi tehdä paremmin?
Selvitys on Kulttuuria kaikille -palvelun tuottama ja tehty yhteistyössä humanististen tieteiden kandidaatti Kirsi Kähkösen kanssa. Selvitys kartoittaa taide- ja kulttuuripalvelujen käyttöä ja saavutettavuutta vammaisten ihmisten näkökulmasta. Samalla verrataan saavutettavuudessa tapahtunutta kehitystä vuoteen 2002, jolloin opetus- ja kulttuuriministeriö teki edellisen samankaltaisen selvityksen.
Selvitys toteutettiin vammaisjärjestöjen jäsenille suunnatulla kyselytutkimuksella. Kyselytutkimuksesta saatua tietoa syvennettiin kuuden kyselyyn osallistuneen vammaisen henkilön teemahaastattelulla.
Keskeiset tutkimuskysymykset olivat:
- Mitä taide- ja kulttuuripalveluja vammaisjärjestöjen jäsenet käyttävät ja miksi?
- Onko taide- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus ja/tai käsitys hyvin toimivista saavutettavuuden edistämiskeinoista muuttunut kymmenen vuoden aikana? Jos on, niin miten?
- Miten taide- ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta voidaan vammaisten käyttäjien mielestä jatkossa edistää?
Selvitys on julkaistu Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuston Tutkimukset ja raportit -osiossa, osoitteessa
https://www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus_tutkimukset_ja_raportit_kulttuuriala_yleisesti
*Kulttuuria kaikille -palvelu toimii valtakunnallisesti taiteen ja kulttuurin alalla. Se kehittää monenlaisten yleisöryhmien osallisuutta yhteistyössä paitsi taide- ja kulttuuriorganisaatioiden myös eri yleisöryhmien kanssa. Palvelu on vuonna 2003 käynnistynyt yhteistyöhanke, josta vastaa Valtion taidemuseon kehittäminen ja yhteiskuntasuhteet -yksikkö Kehys. Hanketta tukevat Suomen museoliitto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. www.kulttuuriakaikille.fi
*Cross Over -festivaali on vammaisten ja ei-vammaisten taiteilijoiden poikkitaiteellinen juhla ja kannanotto korkeatasoisen vammaispoliittisen taiteen näkyvyyden ja arvostuksen lisäämiseksi. Festivaaliohjelmistossa on mm. teatteria, tanssia, kirjallisuutta, kuvataidetta ja musiikkia. Järjestäjä Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry on kansainvälinen vammaisten ihmisten luovuutta edistävä verkosto. Yhdistys poistaa yhteiskunnasta esteitä ja edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia ja aktiivisuutta taiteen eri aloilla. www.eucreafinland.org/crossover/