Selkokielinen opas kulttuuripalveluista

Kulttuuria kaikille!-oppaassa selkokielellä Helsingin, Espoon ja Vantaan kulttuuripalveluista.
Opinnäytteenä toteutettussa selkokielisessä oppaassa kerrotaan aukioloajat, yhteystiedot sekä hinnat, alennukset ja ilmaiset sisäänpääsyajat. Lisäksi oppaassa on perustietoa palveluiden saavutettavuudesta. Opas on luettavissa ja tulostettavissa Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivujen Oppaita-osiossa.
Kulttuuria kaikille -palvelu kysyi oppaan tekijöiltä Onerva Kuuselta ja Aino Laiholta tunnelmia oppaan valmistumisen jälkeen.
Mistä tuli ajatus tehdä tällainen opas?
Ajatus oppaasta tuli, kun keväällä 2010 suunnittelimme pitävämme tuokioita lievästi kehitysvammaisille naisille. Heidän puheistaan kävi ilmi, että heitä kiinnostaa kulttuuritoiminta. Olemme huomanneet, että kehitysvammaisille on olemassa jonkin verran ohjattua vapaa-ajan toimintaa, mikä on vain heille suunnattua. Halusimme oppaan avulla madaltaa kehitysvammaisten kynnystä osallistua kaikille suunnattuihin kulttuuripalveluihin. Koska tykkäämme käydä erilaisissa kulttuuripalveluissa myös itse, olimme motivoituneita tekemään aiheeseen liittyvän oppaan.
Mistä lähditte liikkeelle?
Lähdimme liikkeelle siitä, että selvitimme pääkaupunkiseudun eri kehitysvammayhdistysten ja Selkokeskuksen mielenkiintoa kulttuuripalveluopasta kohtaan. Koska nämä tahot olivat kiinnostuneita oppaasta ja pitivät sitä ajankohtaisena, päätimme tehdä oppaan.
Kuinka hyvin tunsitte entuudestaan selkokieltä ja kohderyhmiä?
Olemme molemmat olleet tietoisia selkokielestä, mutta emme olleet perehtyneet siihen aiemmin, emmekä olleet kirjoittaneet selkokielistä tekstiä. Oppaan tekeminen opetti paljon selkokielisen julkaisun tekemisestä, ja Selkokeskuksen yhteistyö auttoi siinä, että saimme siitä selkokielisen.
Pidimme opasta varten toimintatuokioita Keskuspuiston ammattiopistossa valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen opiskelijaryhmälle. Näiden tuokioiden aikana selvitimme, mistä kulttuuripalveluista nuoret ovat kiinnostuneita. Nuoret myös kuvittivat oppaan. Opinnäytetyöhömme kuuluu kirjallinen raportti, jota viimeistelemme parhaillaan. Valmistumme keväällä 2011 sosionomeiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta.
Mikä oli helppoa ja mikä haastavaa oppaan tekemisessä?
Opas oli suuritöinen. Yhteydenotto kulttuuripalveluiden tarjoajiin kävi helposti, koska he vastasivat ripeästi sähköpostitiedosteluihimme avustajakäytännöistä ja esteettömyydestä. Emme olleet aiemmin tehneet minkäänlaista opasta, joten ulkoasun muokkaaminen oli haasteellista. Esimerkiksi kuvien laittaminen tiedostoon hidasti prosessia. Opimme siis oppaan tekoprosessin aikana, miten opas kannattaisi koota. Kuvittelimme alussa, että opas valmistuisi nopeammin, ja aika kävi vähiin, koska meidän piti vielä raportoida oppaan tekeminen opinnäytetyöhön.
Mikä fiilis jäi nyt kun opas on tehty?
Nyt kun opas on valmis, olemme siihen tyytyväisiä ja iloisia siitä, että se menee esille eri internetsivustoille ja tulee käyttöön Keskuspuiston ammattiopistoon. Saimme oppaasta positiivista palautetta ja koemme että olemme tehneet oppaan, josta on hyötyä.