Ohita navigaatio

22.9.2008

Mehiläiskalat katselevat pyrstöä heiluttaen Auringonkukat -maalausta.

Annantalon taidekeskuksen syksyn teemana kehitysvammaisuus

ANNA MUN OLLA : Annantalon taidekeskus 5.9.-14.12.2008

Annantalon taidekeskuksen syksyn teema on kehitysvammaisuus. ANNA MUN OLLA on syksyn mittainen näyttelyiden ja tapahtumien kokonaisuus, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi kehitysvammaisia ja heidän taidettaan ja mahdollistaa kohtaamisia eri tasoilla. Suurin osa tapahtumista järjestetään yhteistyössä helsinkiläisen kehitysvammaisten lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:n kanssa. Päänäyttely, nimeltään myös on Anna mun olla, koostuu valokuvaaja Pekka Elomaan ja Lyhdyn työryhmän identiteettiä ja ihmisen suhdetta maailmaan luotaavista valokuvista (sarjoista Lähes täydellinen ja Oikealla planeetalla). Kehitysvammaisten omaa taidetta edustavat mm. näyttelyt Viikinkien aika Kettuki-keskuksen (Kehitysvammaisten taiteen tuki)
kokoelmista ja Elina Niemelän näyttely Faces.

Näyttelyiden lisäksi syksyn aikana nähdään mm. kehitysvammaisten kolminäytöksinen musiikkinäytelmä Friikkisirkus sekä muusta teemaan liittyvää, Annantalon tuottamaa ohjelmaa. Pihalla Valuvirhe-installaatiossa Lyhdyssä valetut ja koristellut betoniruukut kasvavat mm. preeriaheinää, sininataa ja nuokkuhelmikkää. Samalla tekniikalla titeutettu laattapolku johtaa Näkökulmioksi nimetylle kasvihuoneelle, jossa ohjelma vaihtuu syksyn mittaan.

Näyttelyn teema - ihmisenä oleminen samanlaisuuksiin tai erilaisuuksiin katsomatta - läpäisee Annantalon syksyn koko toiminnan. Näyttelyyn liittyvää ohjelmaa, opetusta ja työpajoja on tarjolla myös nuorten tapahtumaviikko Lokaviikoilla sekä Annantalon taideopetuksessa ja helsinkiläisille kouluille tarjotuilla kulttuurikursseilla.

Oikealla planeetalla? - Pekka Elomaa kannustaa vammaisia rohkeaan esilläoloon

Kehitysvammaisista ei useinkaan ole olemassa elämäntarinaa, esim. perhealbumia. Valokuvaaja Pekka Elomaan Lyhty ry:ssä vetämissä valokuvatyöpajoissa oli alunperin tarkoitus opettaa kehitysvammaisille valokuvausta ja siten antaa heille välineitä oman elämänsä dokumentoimiseen. Lähtökohtana työskentelylle oli käsitys siitä, että valokuva on kertomisen, katsomisen, oppimisen ja vuorovaikutuksen kieli, ja erityisesti kehitysvammaisille ehkä tarkempi kieli kuin verbaalinen kieli. Niinpä nykyään Lyhdyn ryhmät kuvaavat omaa toimintaansa, työtä ja retkiä. Kuvista
kootuilla portfolioilla tekemisistä on helppo kertoa esim. vanhemmille.

Työpajatyöskentely liukui joskus innostuneeksi heittäytymiseksi fantasian maailmaan. Syntyi performanssinomaisia esityksiä, joista otetuista kuvista syntyi osa Kehitysvammaliiton 20-vuotisjuhlanäyttelyä Lähes täydellinen (2002). Kolme vuotta myöhemmin tehtiin kuvausretki Islantiin. Maaginen ympäristö loi upeat puitteet työskentelylle - se oli maailma, jossa saagojen voimakas perinne, kummitukset ja maahiset elävät. Ympäristö toi mieleen taidemaalari Vilho Lammen sanat:
"Ydinkysymykseni tähtiyönä: Olenko oikealla planeetalla?" ja kysymyksen kuka oikeastaan on oikealla planeetalla, me? muut? Islannin-kuvista syntyi näyttely Oikealla planeetalla (2006), joissa myös lähestyttiin erilaisten roolihahmojen kautta omaa identiteettiä - kuka minä olen, millainen minä olen."Olemme halunneet hämärtää vammaisuuden ja ns. normaaliuden rajaa," kertoo Elomaa. "Fantasiahahmoissa vammaisuus jää taka-alalle, ja edessä on - ei vammainen, ei
normaali - vaan ihminen".


Lisätietoja: vastaava tuottaja Liisa Paatsalo 09 310 37 174
Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus, Annantalon taidekeskus
Annankatu 30, Helsinki.
www.annantalo.fi

 

Anna mun olla -kokonaisuuden toteuttavat Annantalon taidekeskuksen kanssa valokuvaaja Pekka Elomaa, Lyhty ry, valtakunnallinen Kettuki-keskus, joka pyrkii monin tavoin parantamaan kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia taiteen opiskelussa, harrastamisessa ja taiteen ammattimaisessa harjoittamisessa
ja ylläpitää ja kartuttaa kehitysvammaisten taiteen kokoelmaa, sekä omaisten yhdistys Leijonaemot ry (erityislasten vanhempien yhdistys).

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin