15. Mikä on saavutettavuussuunnitelma?
Saavutettavuussuunnitelma on kirjallinen suunnitelma siitä, miten organisaatio aikoo panostaa saavutettavuuteensa. Suunnitelmassa määritellään saavutettavuustavoitteet ja esitetään ehdotuksia siitä, millaisilla toimenpiteillä tavoitteet pyritään saavuttamaan.
Saavutettavuussuunnitelma syntyy omien työntekijöiden ja ulkopuolisten saavutettavuusasiantuntijoiden yhteistyöllä ja suunnitelman tekovaiheessa tulee konsultoida myös organisaation nykyisiä ja potentiaalisia käyttäjiä/asiakkaita/sidosryhmiä.
Saavutettavuussuunnitelma tähtää siihen, että toiminta ja palvelut olisivat avoimia ja saavutettavia kaikenlaisille käyttäjille. Saavutettavuussuunnitelman laatii usein organisaation sisäinen työryhmä, ja sen tekemiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Suunnitelma kattaa tilat, toiminnat ja palvelut saavutettavuuden kannalta. Suunnitelmaan sisältyy resursoinnin suunnittelu samoin kuin toteuttamisen ja seurannan aikatauluttaminen.
Suunnitelmassa esimerkiksi todetaan, että koulutetaanko henkilökuntaa, voidaanko moninaisuutta huomioida henkilökunnan rekrytoinnissa, tehdäänkö muutostöitä rakennettuun ympäristöön, mitä palveluja ja apuvälineitä tarjotaan ja miten saavutettavuutta edistetään viestinnässä. Myös toiminnan sisältöjä tarkastellaan siltä kannalta, miten ne voisivat paremmin heijastaa yhteiskunnan moninaisuutta ja esimerkiksi erilaisia vähemmistöjä.
Saavutettavuussuunnitelman tekemisen tueksi voidaan asiantuntijoiden toimesta tai tarkistuslistojen avulla tehdä kartoitus, joka antaa tietoa kohteen toimivuudesta ja käyttäjäystävällisyydestä. Tutustu kartoittamiseen sivulla Kartoitukset.
Suunnitelma selkeyttää organisaation suhtautumista saavutettavuuden
parantamiseen. Se johtaa kulttuurityön laadun paranemiseen, auttaa
tekemään toimivia ratkaisuja, hyvää asiakaspalvelua ja yleisötyötä.
Samalla pystytään vastaamaan nyky-yhteiskunnan odotuksiin kuten
esimerkiksi lainsäädännön haasteisiin yhdenvertaisuudesta ja
syrjimättömyydestä.
Lähteenä käytetty Museoviraston saavutettavuussuunnitelmaa (2007):