Ohita navigaatio

Henkilökunta bloggaa 12.6.2020

Voimme tehdä enemmän, Black Lives Matter!

Valkoinen kangasnauha puisessa kirjontakehyksessä harmaan lattian päällä. Nauhaan on kirjailtu mustilla kirjaimilla black lives matter.
Kuvassa Mira Haatajan keskeneräinen ristipistotyö. Kuva: Mira Haataja.

Olimme mukana järjestämässä toukokuista #StopHatredNow2020 -tapahtumaa. Pian sen jälkeen rasistiset ja väkivaltaiset teot hyppäsivät vasten naamaa. Black Lives Matter -liike ei ole vain asia kaukana Yhdysvalloissa. Tilastot ja selvitykset (esim. FRA:n selvitys vuodelta 2018 ja Yhdenvertaisuusvaltuutetun tuore selvitys) syrjinnästä ja rasismista täällä Suomessa ovat karua luettavaa, mutta eivät valitettavasti yllätys. Rasismi on iso rakenteellinen ongelma Suomessa. Suru ja vihan tunne saattaa lamaannuttaa, mutta nyt tarvitaan tekoja.

Antirasistinen työ näkyvämmäksi

Uskon, että myös meidän Kulttuuria kaikille -palvelussa on tärkeä katsoa peiliin. On myös syytä pahoitella, että emme ole olleet tarpeeksi äänessä. Voimme yhä paremmin ja avoimemmin kertoa siitä, miten edistämme yhdenvertaisuutta, miten puutumme syrjintään ja rasismiin. Opittavaa ja matkaa on meillä kaikilla.

Toimistomme on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Teimme viime vuonna ensimmäisen oman yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmamme. Olemme kehittäneet rekrytointiamme moninaisempaan suuntaan (esimerkki rerytointi-ilmoituksestamme ja toinenkin rekrytointi-esimerkki). Pyrimme moninaisuuteen, mutta olemme tällä hetkellä valkoinen työyhteisö. Huomioimme moninaisuutta kaikissa hankinnoissamme. Koko henkilöstömme on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja seuraamme yhdenvertaisuuden toteutumista eri tavoin. Kyselemme kaikkien järjestämiemme tilaisuuksien jälkeen palautetta moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyen. Olemme tekemässä meille turvallisemman tilan periaatteita. Teemme yhteistyötä lukuisten yhdenvertaisuutta ajavien tahojen kanssa. Yritämme kuunnella tarkoin eri vähemmistöjä. Henkilökuntamme saa osallistua työajallaan ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeviin ei-puoluepoliittisiin mielenosoituksiin neljä tuntia vuodessa. Jokainen työntekijä saa myös viettää säännöllisesti lukurauhapäivää, jolloin voimme varmistaa sen, että saamme päivitettyä tietojamme ajankohtaisen lukemiston avulla.

Pelkkä hyvä tahto ei riitä

Uskon, että feministiseen ja normikriittiseen pyrkivä työskentely lisää empatiaa ja tekoja. Intersektionaalisen feministisen otteen avulla voimme edistää moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta paremmin niin omalla työpaikallamme, rekrytoinnissa, perehdytyksestä, hankinnoissa kuin yhteistyössä ulkopuolisten tahojen kanssa. 

Voimme pitää ääntä yhdenvertaisuuden puolesta. Kannustankin kaikkia kulttuurialan toimijoita ja jäsenjärjestöjämme käyttämään ääntään syrjintää ja rasismia vastaan. Liittäkää voimia yhteen ja hankkikaa lisää tietoa rasismin vastaisesta toiminnasta, opiskelkaa, tietoa on saatavilla. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto järjestää kaikille avoimen verkkokurssin antirasismin perusteista. Tärkeitä toimijoita on, kuten Ruskeat tytöt ja Feminist Culture House. UrbanApan koordinoima #StopHatredNow -verkosto, jossa olemme olleet vuosia, kokoaa monia kulttuurialan toimijoita yhteen. Mukaan varmasti mahtuisi muitakin! 

Kerromme jatkossakin viestintäkanavissamme antirasistisesta työstämme ja jaamme antirasismiseen toimintaan ja yhdenvertaisuuteen liittyvää tietoa ja työkaluja. Uutisoimme antirasistisista työkaluista viimeksi 4.6.

#BlackLivesMatter -tukimielenosoitukset ovat herätys ja muistutus meille kaikille, mutta antirasistista työtä on tehty jo ennen niitä ja työtä täytyy jatkaa niiden jälkeenkin. Yhdenvertaisuus on kaikkien meidän vastuullamme! 

Mira Haataja

Kirjoittaja aloitti Kulttuuria kaikille -palvelun vs. toiminnanjohtajana 27.4.2020. 

Mira Haataja

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin