Symposium: Pohjoismaisen nukketeatterin monimuotoisuus ja saavutettavuus 24.8. Helsingissä
Osana kuudetta SAMPO Festivaalia, Nukketeatteri Sampo järjestää pohjoismaisen nukketeatterin monimuotoisuutta ja saavutettavuutta käsittelevän seminaarin, johon sisältyy myös työpajoja, ajankohtaisia puheenaiheita ja keskustelua.
Toistaiseksi pohjoismaisen nukketeatterin moniarvoisuudesta ja sisällyttämisestä on puhuttu hyvin vähän ja haluamme lisätä tietoisuutta tämän tärkeän asian ympärillä. Tilaisuus keskittyy seuraaviin kysymyksiin: Löytyykö teattereistamme ja teemoistamme riittävästi monimuotoisuutta? Mikä on tilanne koulutuksen, yleisön ja tapahtumien suhteen? Ketkä ovat yleisöämme? Kuinka monimuotoinen on henkilökuntamme? Keiden kanssa teemme töitä? Mitkä esteet saattavat aiheuttaa syrjintää? Mitä keinoja käytämme integroidaksemme erilaisista taustoista tulevia ihmisiä?
Symposium järjestetään 24. elokuuta Helsingissä. Tilaisuuteen kutsutaan kaikkien Pohjoismaiden ammattilaisia teatterin ja esittävän taiteen kentältä. Yhteistyökumppanimme ovat aktiivisia, tunnettuja ja laajasti verkostoituneita toimijoita nukketeatterin, lastenkulttuurin tai esittävän taiteen saralla. Kaikki yhteistyökumppanit työskentelevät jo nyt monimuotoisuuden ja saavutettavuuden teemojen parissa, mutta kokemuksia ei toistaiseksi ole jaettu. Tästä syystä haluamme luoda pohjan vilkkaalle keskustelulle.
Haluamme lisätä tietoisuutta pohjoismaisen nukketeatterin monimuotoisuuden ja saavutettavuuden ympärillä, haastaa vallitsevia käsityksiä, ja luoda pohjaa keskusteluyhteyksille, jotka mahdollistavat aiempaa suurempaa avoimuutta ja vastaanottavuutta kentällä.
Seminaariin on vapaa pääsy ja se on kaikille avoin. Työpajan osallistumismaksu on 10€ ja siihen tulee ilmoittautua ennakkoon (lisätietoa tulossa).
Työpaja
Rakennetaan siltoja: kansainvälisen taiteenvaihdon kehittämistä koulujen digitaalisten ja analogisten tiedotusvälineiden avulla
Tutkimme erilaisia tapoja, joiden avulla voidaan rakentaa kansainvälinen taidekasvatus -ohjelma. Tarkastelemme yhteisöjen tarpeita, käytössä olevia alustoja, kuinka voittaa kielimuurit tai mikä muu tahansa digitaalisen taiteenvaihdon aikana eteen tuleva asia. Yhdessä luomme katseen Dear You-taideprojektiin ja jaamme muita olemassa olevia esimerkkejä monikulttuurisista, kansainvälisistä taidevaihdoista koulujen välillä. Osallistujat voivat myös pitää ajatusriihiä ja alkaa kehittää omia projektejaan.
Arlene Tucker on moninaisuusagentti, taiteilija ja kouluttaja ja työssään hän keskittyy tuomaan leikillisiä elementtejä jokapäiväiseen elämään taiteensa kautta. Käännösopin ja luonnon innoittamana hän löytää tapoja yhdistää ja ymmärtää merkityksenmuodostus-prosessiamme yhteisissä ympäristöissämme. Arlenen prosessiin perustuva taiteellinen työ luo tiloja ja tilanteita vaihdolle, dialogille sekä kaikki pelaajat yllättävän muutoksen tapahtumiselle. Hän on kiinnostunut luomaan projekteja, jotka avaavat uusia ideoita ja houkuttavat katsojaa; jotka kutsuvat katsojan osaksi kertomusta tai taiteellista prosessia. Toisin sanoen osallisuutesi vie tarinaa eteenpäin.
Työpajan liput: 10€