Ohita navigaatio

12.9.2022

Sisäministeriö kutsuu: Tule mukaan järjestämään maahanmuuttodialogeja

Voiko maahanmuutosta keskustella rakentavasti? Kyllä, ja siihen on tarjolla välineet! Kutsumme sinut ja organisaatiosi mukaan järjestämään loka–marraskuussa (7.10., 27.10., 3.11.) maahanmuuttodialogeja.

Miten maahanmuutto vaikuttaa ihmisten arkeen Suomessa? Mikä Suomea estää hyödyntämästä sen koko potentiaalia? Millaisia haasteita maahanmuuttoon liittyy? Miten voidaan tukea maahanmuuttajien pääsyä osaksi yhteiskuntaa? Muun muassa näitä kysymyksiä voidaan käsitellä maahanmuuttodialogeissa.

Maahanmuuttodialogien tavoitteena on lisätä ymmärrystä maahanmuuttoon liittyvistä erilaisista näkökulmista ja maahanmuuton muuttuvasta luonteesta sekä avartaa maahanmuuttokeskustelua turvapaikkapolitiikasta kokonaiskuvaan. Tavoitteena on myös edistää kotoutumista ja maahanmuuttajien osallisuutta.

Keskustelunjärjestäjiksi halutaan esimerkiksi kuntia, järjestöjä, yrityksiä, viranomaisia, puolueita, verkostoja, hankkeita, oppilaitoksia, museoita, kirjastoja… Toiveenamme on, että eri puolilla Suomea käydään lukuisia maahanmuuttodialogeja, joissa sekä Suomessa syntyneet että tänne muuttaneet pääsevät kuulemaan toistensa näkemyksiä, oivaltamaan uutta ja rakentamaan yhdessä visiota monimuotoisesta Suomesta.

Maahanmuuttodialogin järjestäminen tarjoaa myös mahdollisuuden edistää rakentavaa keskustelukulttuuria. Tarkoitus ei ole päästä yksimielisyyteen vaan rakentaa moniäänistä ymmärrystä. 

Yhteiskunnan monimuotoisuutta edistetään vuoropuhelulla erilaisten ihmisten kesken. Onko organisaatiosi valmis kuulemaan uudenlaisia ajatuksia ja vahvistamaan samalla yhteisöllisyyttään? Maahanmuuttodialogin järjestäminen on tähän yksi mahdollisuus.

Keskusteluiden kirjauksista teetetään yhteenveto, jota hyödynnetään mm. tulevassa ulkomaalaislain kokonaisuudistuksessa sekä Suomen kokonaisvaltaisen maahanmuuttopolitiikan valmistelussa. Yhteenveto toimitetaan myös eduskuntapuolueille.

Keskustelun järjestäminen on helppoa, eikä se vaadi isoa panosta. Tärkeintä on halu vähentää vastakkainasettelua ja tukea hyväksymisen ja osallisuuden kulttuuria. 

Tervetuloa mukaan – sinua tarvitaan!

Ohjeet ja materiaalit keskustelunjärjestäjän tukena

Tarjoamme keskusteluiden järjestämiseen valmiit materiaalit. Näitä ovat mm.

  • ohjeet kohderyhmän määrittelyyn
  • kutsupohja
  • somepostausten mallit
  • keskustelun käsikirjoitus, jossa on ohjeistus keskustelun ohjaamisesta
  • infodiat keskustelun tueksi
  • ohjeistus kirjurille
  • raportointilomake.

Syys–lokakuussa pidämme keskustelunjärjestäjille myös Teams-perehdytystilaisuuksia. Kun ilmoittaudut keskustelunjärjestäjäksi, voit samalla lomakkeella ilmoittautua myös itsellesi sopivaan perehdytykseen.

Keskustelunjärjestäjän tehtävät

  1. Määrittele keskustelun otsikko yhdistämällä maahanmuutto teille tärkeään aiheeseen, esim. ”Mitä maahanmuutto tarkoittaa meille/luokallemme/työyhteisöllemme/harrastuspiirillemme?”, ”Maahanmuuttajien palvelut kunnassamme”, ”Miten monikulttuurisuus vaikuttaa organisaatioomme?”, ”Arki maahanmuuttajataustaisen kumppanin kanssa” jne. Maahanmuuttoa voi lähestyä lukuisista näkökulmista: esim. kotoutuminen, kielenopetus, polarisaatio, syrjäytyminen, työnhaku, turvapaikanhaku, oleskeluluvat, ihmisoikeudet, lasten oikeudet, terveydenhuolto, kulttuuritarjonta… 
  2. Valitse keskustelulle sopiva päivä: perjantai 7.10., torstai 27.10. tai torstai 3.11. Voit järjestää keskustelun yhtenä, kahtena tai kaikkina kolmena päivänä.
  3. Päätä myös kesto ja muoto. Keskustelun voi järjestää 2–3 tunnin mittaisena, joko kasvotusten tai etänä.
  4. Ilmoittaudu keskustelunjärjestäjäksi viimeistään perjantaina 16.9.: Ilmoittaudu keskustelunjärjestäjäksi tällä Webropol-lomakkeella. Kokoamme ilmoitetut keskustelut maahanmuuttodialogien tapahtumasivuille: Maahanmuuttodialogit (intermin.fi)
  5. Katso tapahtumasivuilta tarkemmat ohjeet ja materiaalit keskustelujen toteuttamiseen.
  6. Varaa tila ja mahdolliset tarjoilut tai etäkeskustelualusta.
  7. Kutsu keskustelijat. Suosittelemme, että keskusteluun osallistuu 3–12 (kasvokkain) tai 3–8 (etänä) henkilöä. Hybridikeskustelua emme suosittele sen haastavuuden takia.
  8. Varaa keskusteluun henkilö, joka toimii kirjurina.
  9. Vedä keskustelu.
  10. Raportoi keskustelussa esiin nousseista keskeisistä teemoista, näkökulmista ja oivalluksista raportointilomakkeella heti keskustelun jälkeen.

Taustaa menetelmästä

Valtiovarainministeriö on yhdessä DialogiAkatemian, Erätauko-säätiön ja muiden toimijoiden kanssa valmistellut mallin kansallisille dialogeille, joilla edistetään vuoropuhelua eri aiheista kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten välillä. Kansalliset dialogit käynnistyvät vuoden 2023 alussa.

Maahanmuuttodialogit-keskustelusarja on kansallisten dialogien pilotti. Keskusteluissa suositellaan käyttämään Erätauko-menetelmää, joka on tapa käydä ja käynnistää rakentavaa keskustelua pienissä ryhmissä.

Vastaavista keskustelusarjoista on Suomessa jo useita hyviä kokemuksia. Esimerkiksi Poikkeusajan dialogit -sarjassa järjestettiin vuosina 2020–2021 lähes 300 dialogia, joihin osallistui noin 2 100 keskustelijaa.

Kysyttävää maahanmuuttodialogeista?

Ota yhteyttä! 

Mariana Salgado, palvelumuotoilija, sisäministeriö

p. 040 585 7727

mariana.salgado@govsec.fi

@Salgado


Anna Rundgren, erityisasiantuntija, sisäministeriö 

p. 0295 488 324

anna.rundgren@govsec.fi

@AnnaRundgren

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin