Ohita navigaatio

5.2.2021

Hyvää saamelaisten kansallispäivää la 6.2.!

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide! (pohjoissaame)

Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid! (inarinsaame)

Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid! (koltansaame)

Hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!

Saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivänä. Juhlallisuuksia järjestetään silloin perinteisesti eri puolilla Saamenmaata ja nykyisin myös Saamenmaan ulkopuolella. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä, mutta lisäksi niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin viranomaiset suosittavat yleistä liputusta. Saamelaisten kansallispäivä on vielä nuori juhlapäivä. Suomalaiseen almanakkaan se merkittiin vasta vuonna 2004.

Kuusi vinkkiä päivän viettoon:

  1. Saamelaiskäräjät järjestää kansallispäivän juhlan 6.2. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kutsuu kaikkia viettämään Saamelaisten kansallispäivää lauantaina 6. helmikuuta klo 18 alkaen suoran lähetyksen välityksellä. Tapahtuman aikana nähdään puheenjohtajan kansallispäivän tervehdys, saamelaislasten terveiset kansallispäivänä ja kuullaan vieraiden ajatuksia kansallispäivästä. Illan aikana päästään myös nauttimaan musiikkiesityksistä ja lyhytelokuvista. Kansallispäivän tapahtumaa pääset seuraamaan osoitteessa www.sajos.fi/live. Lisätietoja: Saamelaisten kansallispäivää vietetään yhdessä virtuaalisesti.
  2. Saamelaisten kansallispäivän verkkoseminaari la 6.2. kello 13.00 - 15.30, Kulttuuritalo Valveella Oulussa ja verkossa. Millaista on tämän päivän saamelaistaide ja millaista taidetta saamelaiset tekevät? Pohjoinen valokuvakeskus järjestää yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa saamelaisten kansallispäivän tapahtuman verkkoseminaarina Zoomissa. Kulttuuritalo Valveen “kisastudiossa” päivää johdattavat PVK:n tuottaja Taija Jyrkäs ja Taiken kaupunkisaamelaisuuden läänintaiteilija Milja Guttorm. Juhlapäivän ohjelmistossa kuullaan puheenvuoroja saamelaisilta luovien alojen tekijöiltä. Päivän vieraina ovat valokuvataiteilija Marja Helander, runoilija Inger-Mari Aikio, musiikintekijä-muusikko Heli Aikio ja runoilija, väitöskirjatutkija Helga West. Seminaarin aikana katsellaan Helanderin lyhytelokuva Suodji, kuunnellaan runoja Inger-Mari Aikiolta ja Helga Westiltä ja inarinsaamelaista livđe-musiikkia Heli Aikiolta. Lisätietoja: Saamelaisten kansallispäivän verkkoseminaari (Taike.fi).
  3. Saamelaisen valokuva- ja videotaiteilija ja elokuvaohjaaja Marja Helanderin vuonna 2018 ohjaama lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut on katsottavissa Yle Areenassa. Helander palkittiin elokuvasta Risto Jarva -palkinnolla. Elokuvassa saamelaiset balettitanssijat Birit ja Katja Haarla tanssivat läpi Saamenmaan kylien, maiden ja metsien aina Helsinkiin saakka. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä. Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut Areenassa.
  4. "Suomalaiset, jotka luulevat omistavansa Saamenmaan" -seminaarin tallenne löytyy nyt DocPointin YouTube-tililtä. Keskustelussa mukana olivat Petra Laiti, Áslat Holmberg, Emmi Nuorgam ja Matti Liimatainen. "Suomalaiset, jotka luulevat omistavansa Saamenmaan" YouTubessa.
  5. Olen saamelainen -dokumentti Yle Areenassa. Viisi tapaa olla saamelainen. Yksi ompelee saamenpuvun, toinen opettelen saamen kielen aikuisena. Yksi tutkii sukunsa historiaa, toinen haluaa ottaa uudelleen haltuun ja elvyttää kielen, joka ehti lähes kuolla.
  6. Sano se saameksi – opettele saamenkielisiä fraaseja!
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin