Ohita navigaatio

30.4.2020

Taidekokoelmat verkkoon -sopimus edesauttaa kokoelmissa olevien taideteosten saatavuutta

Suomen museoliiton ja Kuvaston Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen on tehnyt tähän mennessä 27 suomalaista museo- ja kokoelmahallinnoijaa. Sopimusmuseoista kerrotaan, kuinka sopimus on osoittautunut oivalliseksi ratkaisuksi tekijänoikeuskysymysten hallinnointiin.

Suomen museoliiton ja Kuvaston vuonna 2017 solmima Taidekokoelmat verkkoon -sopimus mahdollistaa museoiden kokoelmissa olevien teosten esittämisen avoimissa tietoverkoissa ilman teos- tai tekijäkohtaisia sopimuksia ja maksuja. Sopimus antaa museoille oikeuden julkaista verkkosivuilla ja sovelluksissa omistamiaan tai deponoimiaan suomalaisia tekijänoikeudenalaisten teosten kuvia. Lisätietoja sopimuksesta Museoliiton sivuilla.
 
Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen on tehnyt tähän mennessä 27 suomalaista museo- ja kokoelmahallinnoijaa. Näiden kokoelmissa on yhteensä 145 001 taideteosta, joka edustaa noin 35 % julkisissa kokoelmissa olevista teoksista. Vuonna 2019 näiden museoiden kokoelmien tekijäoikeudenalaisia teoksia oli esillä tietoverkoissa ja sovelluksissa 1045 taiteilijalta yhteensä 3861 kappaletta. Lisäystä edelliseen vuoteen verrattuna oli 116 taiteilijaa ja 429 teosta.
 

Kokemuksia Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen vaikutuksista

Sopimus on mahdollistanut museoiden verkkosivuilla julkaistujen kokoelmateosten joustavan käytön. Lisäksi se on kannustanut tutustumaan asiakasliittymiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin taiteilijoiden ja kokoelmien tunnettuuden lisäämiseksi.

Taidekokoelmat verkkoon -sopimuksen ansiosta museot ovat voineet lisätä Finna.fi -hakupalveluun myös taidekokoelmien teoskuvia. Näin on myös saatu kokonaiskuva kokoelmista.
Sopimusmuseoista kerrotaan, että sopimus on osoittautunut erittäin odotetuksi ratkaisuksi taidemuseoille, joilla on hienoja teoksia kokoelmissaan, mutta jotka eivät puuttuneiden tekijänoikeusratkaisujen vuoksi ole voineet niitä verkossa esitellä.

Sopimus voi mahdollistaa myös suomalaisten museoiden kokoelmien esittelyn kansainvälisesti. Esimerkiksi Turun museokeskus on mukana kansainvälisessä digitaalisessa taiteenvaihtohankkeessa Uuden-Seelannin kanssa. Hankkeen tarkoituksena on viedä taidetta katukuvaan ja esitellä niin Uudessa-Seelannissa kuin Suomessa paikallisille asukkaille taideteoksia toiselta puolelta maailmaa. Suomalaiset taideteosten stillkuvat ovat pääosin turkulaista nykytaidetta 2000-luvun alusta nykypäivään. Lisätietoja löytyy Turun museokeskuksen kokoelmatoimintaa esittelevästä Kukkuu kokoelmista -blogista.
 

Lisätiedot

projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo
puh. 0444 300 703
eeva-liisa.taivassalo(a)museoliitto.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin