Ohita navigaatio

23.11.2020

SARV julkaisee Kritiikin eettiset ohjeet

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV on juhlavuotensa kunniaksi laatinut kaksikieliset Kritiikin eettiset ohjeet – Kritikens etiska principer, jotka ovat nyt verkossa kaikkien kritiikistä kiinnostuneiden saatavilla.

Kritiikin eettisten ohjeiden valmisteluun ja kommentointiin ovat osallistuneet paitsi SARVin jäsenet, hallitus ja toiminnanjohtaja, myös useat eri alojen asiantuntijat. Toivomme, että ohjeista on apua kriitikon työssä. Lämpimät kiitokset kaikille osallistuneille!

Kritiikin eettiset ohjeet

Kritiikkiä esiintyy eri lajeissa ja medioissa: päivälehtikritiikkinä, esseenä, katalogitekstinä, radiokritiikkinä, videomuotoisena ja erilaisille erikoisalustoille kuten sosiaaliseen mediaan muokattuna kritiikkinä. Nämä eettiset ohjeet koskevat erityisesti mediakenttään sijoittuvaa kritiikkiä, jota ohjaavat lisäksi Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen laatimat Journalistin ohjeet.

Kritiikki muodostaa kuitenkin erityistapauksen journalistisella kentällä, sillä kritiikki on suhteellisen subjektiivinen tekstilaji objektiivisuuteen pyrkivän journalismin rinnalla. Nämä eettiset ohjeet on laadittu kritiikin itsesääntelyohjeiksi.

Eettiset pohdinnat ovat aina monimutkaisia, tilanteeseen sidottuja kysymyksiä, joihin on vaikea antaa yksiselitteisiä vastauksia. Nämä ohjeet voivat kuitenkin toimia hyvänä huoneentauluna ja omien ajatusten jäsentäjänä.

1. Kritiikin tulee kohdistua taideteokseen, -tekoon tai tapahtumaan ja pohjata argumentaationsa sen piirteisiin, eikä väittää siinä olevan sellaisia piirteitä, joita siinä ei ole.

2. Kritiikin tulee tunnistaa se kulttuurin kenttä ja genreajattelu, joiden piirissä taideteos, -teko tai tapahtuma on.

3. Kriitikon ei tule kirjoittaa arviota siten, kuin hän olisi arvioimansa taideteoksen, -tapahtuman tai idean tekijä tai yksi tekijöistä, ellei sen luonne edellytä osallistumista yhteisen teoksen tekemiseen.

4. Kritiikin tulee pyrkiä olemaan tietoinen taideteoksen, -tapahtuman tai -teon vastaanottoon oleellisesti vaikuttavista seikoista, kuten eettisistä ja rakenteellisista yhdenvertaisuuskysymyksistä sekä lajityyppiin ja teokseen liittyvistä kulttuurisista erityispiirteistä.

5. Kritiikin tulee puolustaa taiteilijoiden oikeutta taiteelliseen vapauteen ja huomioida taiteen tapa argumentoida omalla monimerkityksellisellä kielellään.

6. Kriitikon tulee tunnistaa oma jääviytensä, eikä kritiikin tule hyödyttää kriitikkoa tai hänen lähipiiriään taloudellisesti tai muutoin tuoda kriitikolle henkilökohtaista hyötyä.

7. Kriitikon tulee tunnistaa valta-asemansa: kritiikissä on vältettävä esimerkiksi ”alaspäin” lyömistä.

8. Kritiikin riippumattomuutta tulee vaalia kaikissa tilanteissa.

9. Kritiikki on laadittava niiden konkreettisten tosiasioiden valossa, jotka on mahdollista tietää.

10. Kritiikki on aina avoimesti subjektiivisuutensa ja rajallisuutensa tunnustavaa asiantuntijan puhetta.


Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(a)sarv.fi, 0415065594

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin