
Se och upplev hundraåringen Finland i alla regnbågens färger
Seta r.f. och Kultur för alla kör i maj igång med den nationella informations-, kunskaps- och konstprojektet Finland 100 – I regnbågens färger.
Syftet med projektet är att synliggöra sexuella och könsminoriteters (HBTIQ) historia som en del av det självständiga Finlands historia, att samla in ny kunskap om minoriteternas liv och att lyfta fram aktuella queera konst- och kulturprojekt. Projektet genomförs i samarbete med bl.a. Finlands Nationalgalleri, Nationalteatern, Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. (SLS) och Finska Litteratursällskapet r.f. (SKS).
Tystnadens historia
Då vi talar om sexuella och könsminoriteters egen historia är det svårt att undvika ord som osynliggörande, nertystande, hemlighållande, censur och självcensur. Det är en historia som hittas mellan raderna och i vindskyffenas lönnfack. Den är närvarande överallt, i alla tidsskikt, samhällsklasser och kulturer, men för att synliggöra den behövs sensitivitet och en kunskap om de samhälleliga normer och lagparagrafer som medverkat till tystnadens historia.
Finland 100 – I regnbågens färger startar i samband med den internationella dagen mot homo- och transfobi 17.5.2016 med seminariet Tietoisesti vaiennetut (Päivälehden museo, Helsingfors). På seminariet diskuterar President Tarja Halonen, advokat Ulf Månsson och författare Pirkko Saisio under mediaforskare Anu Koivunens ledning om lagparagrafen mot ”uppmuntran till homosexualitet” som avskaffades år 1999 samt den inverkan paragrafen hade på det offentliga samtalet.
Mer om seminariet på Facebook
Seminariet är fullbokat, men det visas via nätet här (17.5.2016, kl. 16–17.30): Tietoisesti vaiennetut streaming: ustream.tv
Från marginalen till centrum
Projektet uppmuntrar och stöder konst- och kulturaktörer att lyfta fram HBTIQ-teman i sin verksamhet. Genom att erbjuda HBTIQ-innehåll och perspektiv kan konst- och kulturaktörer nå nya publiker och delta i formandet av ett jämlikt Finland där allas historia och erfarenheter är lika värdefulla. För att stöda konst- och kulturaktörer i detta arbete erbjuder projektet rikligt med verktyg på sina hemsidor. I projektets blogg skriver välkända politiker, forskare, konstnärer och aktivister om hur HBTIQ-minoriteter och -aktivisters verksamhet och kultur har inverkat på Finlands social- och kulturhistoria.
Projektet samlar också in HBTIQ-arkivmaterial i samarbete med sina samarbetspartners SLS och SKS. Tillsammans med dessa och projektets övriga samarbetspartners arrangerar projektet även olika diskussionstillfällen och konstevenemang, där HBTIQ-minoriteters konst och historia tas ut ur marginalen och förs in i centrum av Finlands gemensamma berättelse.
Mer info:
Projektledare Rita Paqvalén, rita.paqvalen(a)cultureforall.fi, tel. 040 6743528
Konstnärlig ledare Katriina Rosavaara, katriina.rosavaara(a)gmail.com, tel. 040 5622314
Finland 100 – I regnbågens färger: www.suomi100-sateenkaarenvareissa.fi
Seta r.f.: seta.fi/pa-svenska
Kultur för alla: www.kulturföralla.fi