
Projektstöd: Utvecklingsprojekt inom konst och kultur i kommunerna och regionerna
Undervisnings- och kulturministeriet utlyser statsunderstöd för utvecklingsprojekt inom konst och kultur i kommunerna och regionerna. Ansökningstiden går ut 17.4.
Målet för projekten är att främja tillgången och tillgängligheten i fråga om konst- och kulturtjänster och att avlägsna regionala, sociala och ekonomiska hinder för deltagande i dem. Projekten som finansieras ska rikta sig till ordnande och producerande av konst- och kulturtjänster, utvecklande av kulturverksamhet och/eller befästande av god praxis samt till åtgärder som ökar människornas delaktighet i kulturen.
Ansökan omfattar speciellt följande teman:
● Projekt som förbättrar invånarnas möjligheter att delta i planeringen, genomförandet och användningen av konst- och kulturtjänster samt -funktioner till exempel ur en regional synvinkel och ur invånarnas ekonomiska eller sociala synvinkel.
Projektens verksamhet kan omfatta sätt att producera konst- och kulturtjänster och att ordna kulturverksamhet och därigenom till att förbättra användningen, tillgången och tillgängligheten i fråga om kultur. I projekten måste man beakta invånarnas och användarnas perspektiv och förbättrandet av deras möjligheter att delta bl.a. genom att utveckla samarbetet mellan olika aktörer.
Målet är i synnerhet att sträcka serviceutbudet och kulturverksamhet på eget initiativ till sådana målgrupper som använder mindre konst- och kulturtjänster än andra eller som annars inte nås av kulturverksamheten. Exempel på projekt är olika experiment med kulturpass eller -sedlar, konstverksamhet av gemenskapskaraktär, utvecklandet av konst- och kultur tjänster i kommunerna, vilka konstnärer och andra professionellt verksamma personer inom kultursektorn har producerat eller andra sätt att aktivera användningen av tjänster och kulturverksamheten. Målgrupperna kan väljas på exempelvis regionala, sociala eller ekonomiska grunder (inkl. olika boendeområden i städer eller kommuner, allt från förorter till byar). Projekten kan också rikta sig till nya sätt att utreda behoven hos dem som använder tjänster samt att utreda varför tjänster inte används eller varför man på andra sätt stannar utanför kulturverksamheten.
● Projekt som utvecklar regionala, lokala, tväradministrativa eller andra samarbetslösningar för att producera konst- och kulturtjänster och utveckla kulturverksamheten.
Det finns olika slag av ekonomiskt och administrativt tryck på arrangerandet av konst- och kulturtjänster. Målet är att hitta sätt genom vilka tillgången och tillgängligheten i fråga om konst- och kulturtjänster kan tryggas i en föränderlig kommunstruktur. Sätten att organisera tjänsterna kan anknyta exempelvis till stärkande av samarbetet mellan kommuner eller det tväradministrativa samarbetet eller till ökande av samarbetet med andra sammanslutningar samt till ökande av partnerskap, gemensam planering och ambulerande tjänster och till att utveckla sätten att genomföra dessa. I projekten ska man söka lösningar för kommunernas, regionernas och områdenas samt övriga aktörers arbetsfördelning i arrangerandet av tjänster samt engagera invånarna i utvecklingen av lösningar. Med projekten kan man främja samarbete mellan kommunens olika sektorer och samarbete över kommunernas förvaltningsgränser.
Med anslaget kan man också finansiera spridandet och befästandet av goda verksamhetsmodeller för konst- och kulturtjänster i kommuner som anslår anspråkslösa resurser för att producera allmän kulturverksamhet. Olika verksamhetsmodeller presenteras i projektet KUULTO (www.jyu.fi/kuulto).
Därtill kan man finansiera riksomfattande eller kommunala utrednings-, utvärderings- och utvecklingsprojekt som anknyter till utveckling av kulturverksamhet.
Statsunderstöd kan sökas av kommuner, regionala aktörer, forskarsammanslutningar och andra sammanslutningar såsom icke-statliga organisationer eller privata aktörer samt övriga aktörer som utvecklar kommunernas kulturverksamhet.
Vid prövningen av projekt och beslut om beviljande betonas projektens möjligheter att bli etablerad praxis efter projektperioden samt projektens förmåga att producera s.k. god praxis och verksamhetsmodeller som kan tillämpas även i andra kommuners eller aktörers verksamhet eller på andra områden.
Därtill betonas projektens användarorientering och samarbete mellan olika förvaltningsgrenar och olika aktörer. Ansökande parter som verkställer ett projekt i ett målinriktat samarbete mellan flera kommuner och/eller övriga aktörer prioriteras. De parter som medverkar i projekten ska visa sitt engagemang i genomförandet av projekten, exempelvis ekonomiskt med en självfinansieringsandel.
Det handlar om ett specialunderstöd.
Blanketter och anvisningar
Ytterligare information:
Kirsi Kaunisharju tel. 0295 3 30144, fornamn.efternamn@minedu.fi