Ohita navigaatio

11.2.2014

NCKs Pedagogiska Pristagare 2014: Jyväskylä stads kulturlotsförening

Kommer du ihåg ditt allra första museibesök? Minns du hur det kändes den där gången då du stod mitt i folkhavet första gången du var på en utomhuskonsert, när du läste de där tongivande raderna i din favoritroman eller hade din första stora konstupplevelse? För de flesta av oss som sitter i det här rummet är tillgång till kulturarv och kultur en självklarhet. Kultur är ett positivt laddat begrepp, en samlande, kreativ kraft och en väg framåt.

Ett mål i såväl den svenska som den nordiska kulturpolitiken är att alla ska beredas möjlighet att delta i kulturlivet. Kulturen ska var tillgänglig och präglas av mångfald. Samtidigt vet vi att många, av olika anledningar, ändå står långt ifrån kulturlivet. Ålder eller sjukdom, ett främmande språk, negativa upplevelser eller helt enkelt avsaknad av tidigare erfarenheter av kultur, kan skapa hinder för deltagande. För att kunna överbrygga dessa hinder krävs ökat lärande - om oss själva, våra institutioner och om nya målgrupper. Vi behöver lära om och, inte minst, av varandra.

Årets mottagare av NCK:s pris har på ett spännande och nyskapande sätt antagit utmaningen med att göra kulturlivet tillgängligt för alla. I år, när vi delar ut priset för åttonde gången, kan man med andra ord säga att en metod finns i blickpunkten för vår uppmärksamhet. I pristagarens hemland blir denna metod alltmer utbredd och förhoppningen är att NCK nu bidrar till att öka spridningseffekten.

Vad är då så speciellt med denna metod? Tänk dig en verksamhet där kulturarvets betydelse för välbefinnandet är ledstjärna och där museer och andra kulturinstitutioner lyfts fram som gemensamma platser för alla medborgare. Tänk dig sedan att kulturintresserade frivilliga i olika åldrar och med olika bakgrund får en chans att lära sig mer om det lokala kulturutbudet och därigenom bli kulturlotsar i sitt lokalsamhälle. Föreställ dig så att deras uppgift är att, på olika sätt, stötta, uppmuntra och vägleda personer eller grupper med lågt deltagande i kulturlivet. Verksamheten ska alltså skapa förutsättningar för ett kulturliv med bredd och engagemang. Men de frivilliga kulturlotsarna ska inte bara inspirera andra. Förhoppningen är att även de blir inspirerade, känner delaktighet och förstår sina egna möjligheter.

Låter inte detta nästan för bra för att vara sant?


Men, detta är precis vad man gjort i Jyväskylä stad sedan satsningen på kulturlotsar inleddes 2006. Verksamheten drivs av ett nätverk bestående av Vapari, centralen för frivilligverksamhet i Jyväskylä, stadens kulturtjänster, Jyväskylä konstmuseum och andra kultur- och konstinrättningar. Och intresset för denna nya form för kulturhandledning är stort. Modellen har spridit sig inom det finska musei- och kulturarvsfältet och för närvarande finns kulturlotsinspirerad verksamhet på över tio orter.

Bland de personer som arbetar som kulturlotsar finns till exempel studerande, seniorer, representanter för särskilda intressegrupper och organisationer, professionella inom kultur, social- och hälsovård samt aktörer från servicehem och boendeföreningar. I verksamheten deltar sammanlagt åtta museer och gallerier i Jyväskylä. Vid behov kan kulturlotsarna också göra besök på till exempel vårdinrättningar med utställningar och minnessaker som får plats i en resväska.

NCK:s pedagogiska pris inrättades 2006 med följande motivering: "Det är viktigt att verka för att höja statusen på det kulturarvspedagogiska arbetet. I ett sådant tänkande ingår, bland annat, att mycket konkret visa uppskattning för gott kulturarvspedagogiskt arbete, att lyfta fram goda exempel till inspiration samt att medverka till att omvärlden upptäcker det spännande kulturarvspedagogiska arbetsfältet."

Mera information: NCK

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin