Ohita navigaatio

6.2.2019

Utmaning gällande de samiska språken – fatta stafettpinnen!

I år firar vi FN:s temaår för urfolksspråk. Temaårets syfte är att synliggöra situationen för världens urfolksspråk. De i Finland talade tre samiska språken – nord-, enare-, och skoltsamiskan – hör till urfolksspråken. Liksom stora delar av urfolksspråken runtom i världen hör även de samiska språken till listan över utrotningshotade språk.

För att den samiska befolkningens språkliga rättigheter ska kunna garanteras samt språken bevaras och överföras till kommande generationer, behövs starka satsningar samt kunskap och vilja – även utanför det samiska hembygdsområdet. De samiska språken och samiska kulturen bör synliggöras i skolorna, i medierna och på kulturens fält! Vi kan alla på olika sätt bidra till att stärka de samiska språkens och den samiska kulturens synlighet. 

Läs mer om frågan i den bloggtext som Gáppe Piera Jovnna Ulla / Ulla Aikio-Puoskari, utbildningssekreteraren för finska Sametinget, skrivit för Multilingual Month.

I dag firar vi den samiska nationaldagen runtom i Norden. Med anledning av nationaldagen och FN:s temaår publicerar Kultur för alla på sina hemsidor en ny samiskspråkig sida och en (finskspråkig) innehållshelhet om samiska språk och samisk kultur. Den samiska sidan är på nordsamiska, men innehållshelheten omfattar länkar och material även om/på andra samiska språk. Kolla in Kultur för allas samiskspråkiga sida och den samiska innehållshelheten här.

Kultur för alla utmanar hela konst- och kulturfältet samt alla sina samarbetspartners att delta i FN:s temaår genom att synliggöra de samiska språkens situation, arrangera evenemang kring temat, sprida information på de samiska språken och öka innehåll och program på samiska i sin verksamhet!

Anta utmaningen!

  1. Genom att lära samiska fraser. Den samiska poeten Niillas Holmbergs och den finska dokumentärfilmaren Katri Koivulas projekt Säg det på samiska ger konkreta språkliga hjälpmedel för olika vardagliga situationer – på alla tre samiska språk
  2. Genom att öka kunskapen om det samiska folket, samiska språk och den samiska kulturenOktavuohta.com -sidan erbjuder information om samiska frågor för pedagoger och andra intresserade. Sidan är producerad av Sametinget och Utbildningsstyrelsen. Sidan innehåller information om samiska nationella symboler, den samiska kulturens olika områden, den samiska gemenskapen och andra viktiga händelser och evenemang genom text, bild och videor.
  3. Genom att främja samisk litteratur och litteratur på samiska samt genom att bjuda in samiska författare för att tala om samt läsa sina egna texter. Tips om hur man kan främja det samiska litterära fältet hittas bl.a. Johanna Domokos rapport Čálli giehta ollá guhkás – A Writing Hand Reaches Further. Recommendations on the improvement of the Sámi literary field, som hon skrivit och redigerat för Kultur för alla. Den engelskspråkiga rapporten jämte i den presenterade åtgärdsförslag översatta till svenska, olika samiska språk samt finska hittas på den nordiska flerspråkighetsmånadens hemsida.
  4. Genom att utöka material på samiska språk samt samiska konstnärers och kulturaktörers synlighet i kommunikationen och verksamhetens innehåll samt genom att dela evenemang kring temat i sociala medier. Ett färskt exempel på detta är huvudstadsregionens biblioteksnätverks Helmets Hela folket läser-kampanj på nordsamiska. Urvalet för den samiska kampanjen har gjorts av det samiska specialbiblioteket i Rovaniemi.

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide! (nordsamiska) // Pyeri Säämi aalmugpeivi puohháid! (enaresamiska) // Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid! (skoltsamiska)

Med andra ord: Glad samisk nationaldag till er alla!

Önskar,

Vi på Kultur för alla

Ta kontakt

Verksamhetsledare Rita Paqvalén
rita.paqvalen[at]cultureforall.fi
040 674 3528

Planerare Christine Langinauer
christine.langinauer[at]cultureforall.fi
040 3533 234

Mer info (på finska) om samiska språk.
Mer info (på engelska) om FN:s temaår.
Mer info om Kultur för allas verksamhet.


 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin