Ohita navigaatio

14.9.2022

Statens pris för informationsspridning 2022 delades ut

Forsknings- och kulturminister Petri Honkonen delade ut nio statliga informationsspridningspris för exemplariskt arbete inom informationsspridning. Prisutdelningen ordnades tisdagen den 13 september i Helsingfors.

Pristagarna återspeglar ett brett utbud av metoder för att sprida information. Finlands vetenskapliga kapital utökas med hjälp av högklassig information som förmedlas bland annat genom journalistik, konst, diskussioner eller litteratur.

– Priserna är statsmaktens högsta erkännande för det exemplariska arbete som ni, ärade pristagare, har gjort för att utveckla vårt samhälle till ett insiktsfullt, kunskapsbaserat, öppet och tolerant bildningssamhälle, sade forsknings- och kulturminister Petri Honkonen när han beskrev betydelsen av de prisbelöntas arbete.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar på framställning av delegationen för informationsspridning årligen ut statspris för informationsspridning. Prisen beviljas för betydande aktuellt eller exemplariskt och långsiktigt informationsspridningsarbete. Delegationen för informationsspridning är undervisnings- och kulturministeriets sakkunnigorgan, som följer de senaste rönen inom forskning, konst och de tekniska områdena i Finland och utomlands.

Statens pris för informationsspridning uppgår till 18 000 eller 14 000 euro. Inom arbetsgrupperna fördelas prissumman jämnt mellan mottagarna.

Vid årets prisutdelningsceremoni firades också 50-årsjubileet för delegationen för informationsspridning.

– Vi har mycket att tacka delegationen för, som modigt har främjat yttrandefriheten, vetenskapens och forskningens frihet och ansvarsfull vetenskap och forskning. Dessa är alla fortfarande aktuella, kanske till och med mer än någonsin, sade minister Honkonen.

Statens pris för informationsspridning 2022

Konstnär, koreograf Sonya Lindfors för multidisciplinär informationsspridning med hjälp av gemenskapskonst

Sonya Lindfors har redan i flera år utfört ett imponerande och ansvarsfullt informationsspridningsarbete med hjälp av sina tvärvetenskapliga konstprojekt. Hon har fungerat som dansare, koreograf och utbildare samt konstnärlig ledare för konstsamfundet UrbanApa. Lindfors har skapat gemenskapsbaserade metoder för informationsspridning med olika konst-, vetenskaps- och medborgarsamfund samt på ett tilltalande sätt behandlat ämnen som ofta har förbisetts i den offentliga debatten i Finland. Samtidigt har hon frigjort utrymme för olika minoriteter och marginaliserade grupper i informationsspridningen, och synliggjort rådande maktstrukturer i informationsspridningen, såsom vithetens dominans.

De danskonstprojekt som Lindfors lett har särskilt fokuserat på svarthet och rasism, jämlikhet, kulturella representationer samt kolonialismens arv. Hon har väckt diskussion om vikten av att identifiera mångfald och inkludering samt om kroppslighet, som ett sätt att uppleva, undersöka och berätta saker. Lindfors arbete med informationsspridning karakteriseras av gemenskap och delaktighet, avveckling av olika hierarkier samt sökande efter nya verksamhetssätt, verksamhetsplatser och framtidsutsikter som är bättre för alla.

Dokumentärfilmaren Suvi West för den viktiga och aktuella dokumentärfilmen Eatnameamet – Hiljainen taistelumme

Dokumentärfilmen Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (Vaski Film Oy 2021), regisserad och skriven av Suvi West, anknyter till ett mycket aktuellt samhälleligt tema: beredningen av en sannings- och försoningskommission för samerna och genom den, till flera smärtpunkter som samerna upplever i förhållande till den maktutövning som de utsätts för.

Wests dokument lyfter skickligt fram synpunkter och anföranden som ofta förblir dolda eller ignoreras i den offentliga debatten om ämnet. På så sätt gör dokumentet och dess perspektiv helheten mer begriplig. Filmen representerar förtjänstfullt en dokumentarism som tar samhällelig ställning och kritiskt granskar vår egen samtid och lyfter fram minoritetens röster, på ett sätt som är ganska sällsynt i Finland.

Wests bakgrund som filmskapare är mångsidig. Hon har inte dragit sig för att ta upp frågor som ligger henne nära, även svåra sådana. Samtidigt har hon med hjälp av humor kunnat granska samiskhet på ett nytt sätt. Exempel på dessa är dokumentärfilmen Minä ja pikkusiskoni samt tv-serien Märät säpikkäät. Ur informationsspridningssynpunkt visar Wests produktion hur det är möjligt att med filmiska medel öppna upp nya perspektiv på ämnen som i offentligheten förblir marginella, och ofta också smärtsamma.

Bildkonstnär Riina Tanskanen för uppöppnandet av samhällsdebatten och informationsförmedlingen med hjälp av serier

Riina Tanskanen lyfter fram missförhållanden i samhället, särskilt behandlingen av flickor och unga kvinnor. Hennes seriekonst behandlar ojämlikhet, kroppsbild, utseendepåtryckningar, sexualitet, rasism och sexism.

I publikationen Tympeät tytöt behandlas den värld som flickorna lever i på ett hänsynslöst avslöjande och rättvist sätt. Med hjälp av serien uttrycker Tanskanen dagens flickors och kvinnors erfarenheter och ger också en bakgrund till fenomenen. Hon lyfter fram hur de gångna århundradenas filosofer och lärda, makthavare och försvarare av jämställdhet har format samhället. De vardagliga exemplen synliggör fördomarnas och hierarkiernas långa historia och börda.

Tanskanens arbete tar läsarna in i obekvämlighetszonen. Sexuella trakasserier är vanliga. Hon tar också ställning till mekanismerna i dagens utseende- och poseringspåtryckningar. Det är viktigt att formulera och synliggöra otrevliga ämnen så att upplevelsen och skammen inte blir en individuell börda. I Tanskanens arbete framträder i synnerhet flerkanalsverksamhet och genomslagskraften samt allmänhetens mångfald.

Tanskanen visar på det viktigaste budskapet i informationsspridningen: attityderna och förtryckarvanorna finns i oss alla. Det finns anledning att vara ödmjuk inför det.

Andra pris:

  • Skådespelarna, regissörerna Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama samt dramaturg Eva Buchwald och regissör Linda Wallgren om kunskapens och konstens glans i teaterverket Aleksis Kivi
  • Psykolog Julia Pöyhönen, psykolog Heidi Livingston och konstnär Linnea Bellamine för barnböckerna om Fanni (Kumma-kustannus)
  • Författare Anniina Ljokkoi, författare, doktorand Liisa Kaski och fotograf Tuuli Mathisen för verk Perinnevegeä (SKS Kirjat)
  • Journalist Tommi Nieminen om att försvara yttrandefriheten och andra mänskliga rättigheter med journalistik
  • Forskningsprofessor Antto Vihma för verket Nostalgia. Teoria ja käytäntö (Teos)
  • Docent i teoretisk fysik, kosmologiforskare Tommi Tenkanen för uppöppnandet av universum med hjälp av vetenskaplig kommunikation


Läs mer om pris:

UKM:s pressmeddelande: Statens pris för informationsspridning 2022 

Mer information:

Reetta Kettunen, generalsekreterare, delegationen för informationsspridning, tfn 040 733 5935

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin