Ohita navigaatio

5.6.2023

Diskrimineringslagen ändrade 1.6.2023

Riksdagen godkände den partiella reformen av diskrimineringslagen i november 2022. Lagändringarna träder i kraft 1.6.2023. Diskrimineringslagen ändras bland annat vad gäller arbetslivet, småbarnspedagogiken och definitionen av trakasserier.

"Lagreformen främjar väsentligt förverkligandet av likabehandling, förebygger diskriminering och stärker rättssäkerheten för personer som utsatts för diskriminering. Att rättskyddet inom arbetslivet förstärks är av särskilt stor betydelse", konstaterar diskrimineringsombudsman Kristina Stenman. 

Lagreformen stärker förebyggande av diskriminering och främjande av likabehandling på arbetsplatser

Diskrimineringsombudsmannens befogenheter i arbetslivet utvidgas, och i fortsättningen har ombudsmannen befogenhet att utöva tillsyn över efterlevnaden av diskrimineringslagen också vad gäller enskilda diskrimineringsfall i arbetslivet. Från och med 1.6.2023 kan man alltså kontakta diskrimineringsombudsmannen om man har blivit utsatt för eller misstänker sig ha blivit utsatt för diskriminering i arbetslivet. Diskrimineringsombudsmannens befogenhet blir likvärdig med arbetarskyddsmyndighetens befogenhet.

Enligt den reviderade diskrimineringslagen ska arbetsgivarna bedöma hur likabehandling uppnås också i fråga om anställning och en arbetsplats likabehandlingsplan ska också innehålla slutsatserna av bedömningen av likabehandling. Arbetsgivarna har en övergångstid på två år vad gäller likabehandlingsplanerna.

Diskrimineringslagens skyldighet att främja likabehandling förtydligas

Diskrimineringslagens skyldighet att främja likabehandling förtydligas i fråga om vad myndigheter, arbetsgivare och utbildningsanordnare ska beakta när de bedömer hur likabehandling uppnås. Alla diskrimineringsgrunder som tagits upp i diskrimineringslagen ska beaktas vid bedömningarna. 

Skyldigheten att främja likabehandling utvidgas till att gälla småbarnspedagogiken

Skyldigheten att främja likabehandling och upprätta en likabehandlingsplan utvidgas till att även gälla anordnare av småbarnspedagogik och serviceproducenter inom småbarnspedagogiken. Skyldigheten att upprätta en likabehandlingsplan är enhetsspecifik, vilket innebär att en separat plan ska upprättas för varje verksamhetsställe. Småbarnspedagogiken har en övergångstid på två år för likabehandlingsplaneringen. 

Med likabehandlingsplaneringen inom småbarnspedagogiken kan man bekämpa diskriminering och främja likabehandling samt tillgodose barnens rättigheter. 

Definitionen av trakasserier ändras

Definitionen av trakasserier ändras så att trakasserier kan vara riktade mot både individer och människogrupper. Detta innebär att trakasserier framöver kan bedömas även utan en enskild offer för trakasserierna. Mer information om vad trakasserier innebär: trakasserier (syrjinta.fi).

Ansvar för anordnare av småbarnspedagogik, serviceproducenter inom småbarnspedagogiken och utbildningsanordnare att ingripa i trakasserier som de fått vetskap om stärks och förtydligas. Om anordnare av utbildning eller småbarnspedagogik underlåter att vidta åtgärder för att undanröja trakasserierna, gör de sig skyldiga till diskriminering. 

Ändringar angående rimliga anpassningar och nämndens mandat

Bestämmelsen om rimliga anpassningar preciseras. Efter lagreformen gäller rimliga anpassningar uttryckligen också innehållet i en myndighets tjänster. Vid bedömningen av rimliga anpassningar ska man i första hand beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning.

Enligt den reviderade lagen kan ett ärende föras till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden för behandling utan att det finns ett namngivet offer i ärendet. Framöver kan diskriminerings- och jämställdhetsnämnden dessutom rekommendera betalning av gottgörelse till den som blivit utsatt för diskriminering eller repressalier.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin