Ohita navigaatio

Antti Hanhisuanto 4.4.2013

Yrittäjä - Saavutettavuuden edistäjä?

Yrittäjyys kulttuurialalla on rohkea päätös ja itse arvostan yrittäjiä suuresti. Kulttuurialan toimijoiden yleinen mielipide näyttää kuitenkin vielä toistaiseksi olevan yrittäjyyttä vastaan. Sen olen itse saanut kokea alkaessani yrittäjäksi. Yrittäjyyttä vastaan ovat useat taiteilijat kuin rahoittajatkin. Voiko yrittäjä tehdä asioita saavutettavuuden eteen hyväntahtoisesti?

Joitakin viikkoja sitten päätin ryhtyä yrittäjäksi kulttuuri- ja urheilualalle ja perustin rohkeasti osakeyhtiön. Osakeyhtiö sen vuoksi, että haluan tulevaisuudessa työllistää muun muassa tuottajia ja taiteilijoita. Se on myös huomattavasti turvallisempi muoto toimia kun järjestää isoja tapahtumia. Lisäksi, kokemukseni perusteella rahat ovat paremmassa turvassa yrityksillä kuin esimerkiksi yhdistyksillä, joissa pyörii kaikenlaista säätäjää. Yrityksen vastuu on huomattavasti suurempi monissa asioissa. Myös elokuvia tuottaessa ja rahoitusta haettaessa on oltava yritys taustalla.

Miksi yritys ei kuitenkaan voi hakea apurahoja juuri mistään muiden taidealojen projekteihin? Samalla lailla yrityksen on laadittava raportit siitä, mihin myönnetyt rahat on käytetty kuin yhdistyksenkin. Olen nähnyt useita yhdistyksiä, jotka käyttävät rahat ihan muuhun kuin apurahat on myönnetty. Huvittavintahan on, että kaikki sen tietävät. Yrityksiltä vaaditaan myös kirjanpidollisesti enemmän.

Kulttuurialan toimijoiden ensimmäinen kysymys oli, että kait sinä perustit yleishyödyllisen osakeyhtiön. En perustanut. Mitä se yleishyödyllisyys tarkoittaa? Sitä, että voi hakea erityisiä verovapauksia ja yrityksen voittoa ei nosteta isoina osinkoina omistajille. Noin niin kuin lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna. Eli vähän samaa kuin Luomu -leima ruisleivässä tai makkarapaketin kyljessä - se ei tarkoita juuri mitään. Luomu -merkki ei todellakaan ole enää tae siitä, että taustalla olisi hyvien arvojen mukainen tuote.

Onko se sitten paha asia, että esimerkiksi nykysirkus- ja teatteriryhmän taustalla toimii tuotantoyhtiö? Yritykseni toimii mm. muutaman nykysirkusryhmän taustalla ja hoidamme heidän talousasiansa mallikkaasti, hoidamme heille keikkoja ja hankimme lisärahoitusta. Lisäksi yrityksemme toimintatapoihin kuuluu, että aina otetaan huomioon saavutettavuus. Jokaisen asiakkaan kanssa käymme läpi saavutettavuus asiat ja mietimme miten siitä viestimme mm. erityisryhmille. Harva ryhmä ottaa saavutettavuusasioita huomioon muuten.

Saavutettavuus on osa yritykseni brändiä. Tästä moni tietämätön ajattelee ja sanoo, että se on vain kikka saada lisää rahaa ja se on moraalisesti väärin. Olen kuitenkin eri mieltä. Nämä ovat asioita, jotka tuovat lisäarvoa kaikille. Totta kai se tuo projekteillemme ja asiakkaillemme lisäkävijöitä, mutta eihän se väärin ole. Parempi on, että mahdollisimman moni löytää ja pääsee tapahtumaan ja nauttii kulttuurista.

Kehitetään yrittäjyyttä yhdessä ja mahdollistetaan ammattilaisten toimiminen ammattimaisesti kulttuurialalla. Arvostakaamme enemmän myös tuottajia, jotka mahdollistavat monet upeat projektit ja työllistävät useita ihmisiä ympäri maailmaa. Yrittäjät ja tuottajat vievät kulttuuria maailmalle - saavutettavuuden edistämistä parhaimmillaan?

Erilaisuutta ja yrittäjyyttä kunnioittaen,
Antti Hanhisuanto, Yrittäjä


PS. Minun piti alun perin pohdiskella tässä kirjoituksessa johtajuutta ja kulttuurituotannon koulutusta. Valitettavasti nyt nämä asiat jäivät tärkeämmän tieltä. Ehkä pohdiskelen johtajuutta ja kulttuurituotannon koulutusta myöhemmin jossakin.

 
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin