Ohita navigaatio

Kulttuuriala yleisesti

Mikä meitä yhdistää – Aistit ja saavutettavuus taide- ja kulttuuritoiminnassa

Opintokeskus Kansalaisfoorumin julkaisu (2023) tukee saavutettavuustyötä tuomalla esiin aitoja puheenvuoroja ja konkreettisia esimerkkejä taide- ja kulttuuritoiminnan parista. Julkaisu ei ole varsinainen opas, mutta se voi opastaa havainnoimaan maailmaa ja omaa toimintaa uudella tavalla. Artikkeleita yhdistävä näkökulma on ihmisen aistit. Kirjoittajat kertovat omista kokemuksistaan ohjaajina ja kokemusasiantuntijoina. Julkaisu onkin koottu ensisijaisesti taide- ja kulttuuritoiminnan parissa eri ikäisten ihmisten kanssa toimiville ohjaajille ja opettajille. Kunkin artikkelin yhteyteen on laadittu 2–3 pohdinta- ja oppimistehtävää, jotka voi tehdä yksin tai oman toimintaryhmän kanssa. Osa tehtävistä soveltuu myös opettajien ja ohjaajien oman ohjaajuuden kehittämiseen ja tarkasteluun.

Mikä meitä yhdistää – Aistit ja saavutettavuus taide- ja kulttuuritoiminnassa (PDF) (ei välttämättä saavutettava)

Julkaisun kaikki versiot, myös ääniversio ovat saatavissa täältä:

Mikä meitä yhdistää (siirryt sivustolle kansalaisfoorumi.fi)


Kuvakommunikaatiotaulut konserteista

Kuvakommunikointitaulut on suunniteltu konserttikäyntiä varten.Taulut on suunnitellut Papunet yhteistyössä Helsingin Musiikkitalon sekä tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin kanssa.


Musiikkitalon selkokielinen esite

Musiikkitalon selkokielinen esite voi palvella esimerkiksi kehitysvammaisia henkilöitä sekä muistisairaita ihmisiä ja kieltä opettelevia henkilöitä. Esite on tuotettu osana Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalvelun, Musiikkitalon ja Ruisrockin yhteistä Musiikki kuuluu kaikille -hanketta. Julkaistu 2017.


Saavutettavan digitaalisen ja verkkoviestinnän laaja buffetkattaus 

Sami Virtanen osallistui Funkan Saavutettavuuspäiville 13.-14.4.2016 Tukholmassa. Matkaraportissaan Virtanen kertoo eri Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen toimenpiteistä digitaalisen ja verkkoviestinnän saavutettavuuden edistämiseksi. 


Saavutettavan digitaalisen ja verkkoviestinnän laaja buffetkattaus [DOC]
Saavutettavan digitaalisen ja verkkoviestinnän laaja buffetkattaus [PDF]


Näkökulmia vammaisuuteen - artikkelikokoelma vammaiskäsitysten eroista

Tukikeskus Hilman julkaisu kokoaa yhteen kokemuksia, aktivismia ja tutkimusta. Kirjan yksitoista puheenvuoroa etsivät keinoja ihmisten moninaisuutta kunnioittavan yhteiskunnan rakentamiseen. Artikkelikokoelman tarkoitus on herättää keskustelua vammaisten ihmisten syrjinnästä ja rasismista. Julkaistu 2012.

Näkökulmia vammaisuuteen - artikkelikokoelma vammaiskäsitysten eroista [PDF]


Kokemuksia selkokielisen kulttuurioppaan tekemisestä

Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat toteuttivat oppinnäytteenä selkokielisen Kulttuuria kaikille! -oppaan pääkaupunkiseudun kulttuuripalveluista. Oppaan tekijät kertovat kokemuksistaan. Julkaistu 2011.

Kokemuksia selkokielisen kulttuurioppaan tekemisestä [DOC]
Kokemuksia selkokielisen kulttuurioppaan tekemisestä [PDF]


Selkokielinen opas pääkaupunkiseudun kulttuuripalveluista

Opinnäytteenä toteutettuun oppaaseen on koottu tietoa Helsingin, Espoon ja Vantaan kulttuuripalveluista. Oppaassa kerrotaan aukioloajat, yhteystiedot sekä hinnat, alennukset ja ilmaiset sisäänpääsyajat. Lisäksi oppaassa on perustietoa palveluiden saavutettavuudesta. Julkaistu 2011.

Selkokielinen opas pääkaupunkiseudun kulttuuripalveluista [PDF]


Vierailulla Toimivassa kodissa

Kulttuuria kaikille -palvelu vieraili Helsingin kaupungin sosiaaliviraston Toimiva koti -yksikkössä, joka esittelee näyttelyissään esteettömän ja turvallisen asumisen ratkaisuja ja järjestää erilaisia koulutuksia. Julkaistu 2008.

Vierailulla Toimivassa kodissa -kooste [DOC]
Vierailulla Toimivassa kodissa -kooste [PDF]

Kulttuurikoira

Opaskoira Ninni kertoo kokemuksistaan kulttuuritapahtumista. Artikkeli on julkaistu Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n julkaisemassa Kajastus-lehdessä 4-5/2006.

Kulttuurikoiran kokemuksia [DOC]
Kulttuurikoiran kokemuksia [PDF]
 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin