Ohita navigaatio

19.3.2020

Kulttuuria verkossa!

Tämän kevään poikkeuksellisesta pandemiatilanteesta johtuen kulttuurin ja taiteen saatavuus heikentyy. Museot ja kirjastot on suljettu, konsertit, tapahtumat ja teatteriesitykset on peruttu. Verkon kautta pääsee kuitenkin taiteen äärelle. Kokosimme joitakin vinkkejä kulttuurinnälkään! Suurin osa tässä listatuista palveluista on maksuttomia, pieni osa maksullisia.

Lista on julkaistu 19.3. ja päivitetty viimeksi 22.6.2020.

Kuvataide ja taidemuseot

Ruskeiden Tyttöjen Artist at Work -sarja: Neliosainen videosarja, jossa esitellään neljä kiinnostavinta nykytaiteilijaa ja heidän poikkeukselliset menetelmänsä ja temaattiset lähtökohtansa.

Tutustu ITE-taiteilijoihin videoiden välityksellä

Kettukin taiteilijamatrikkeli: Komeita teoksia ja kiehtovia taiteilijoiden esittelyjä.

Rovaniemen taidemuseon kokoelmat verkossa

Oulun taidemuseo: Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa -verkkonäyttely

Ateneumin taidemuseon Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia.

Virtuaalikierros Ellen Thesleffin Aurinkosuudelma-näyttelyyn Oulun taidemuseossa

Kiasman verkkotaiteen kokoelma

Sinebrychoffin taidemuseon teoksia verkossa

Virtuaalikierrokset Vantaan taidemuseo Artsin Kuvanvapaus-näyttelyyn:


Kajaanin kuvataiteilijat ry:n verkkonäyttely

Pilkahduksia ruudun takaa -etätaidenäyttely on kuvailutulkattu taidenäyttely, joka toteutetaan 1.-31.5.2020 Instagram-tilillä @pilkahduksiaruuduntakaa.

Virtuaalikierros Frida Kahlon kotimuseoon

ITE-kuvakortit (PDF) valmistettiin kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit-palveluissa ja ne suunnitteli Minna Haveri. Kortit sopivat esimerkiksi keskustelun virittäjiksi. Joistakin kuvakorteista löytyy myös ITE-vinkki pienimuotoiseen taidetyöskentelyyn.

A Queer Walk Through British Art

7 Museums to Experience LGBTQ Art From Home

Muut museot ja historia

Ääniopastus Luostarinmäelle

Virtuaalikierros Suomen Metsästysmuseoon

Suomen Käsityön museon verkkonäyttelyt

Tornionlaakson museon verkkonäyttelyt

Kuurojen museon verkkomuseo

Ihan epäNormaalia - vammaisuuden historia Suomessa -verkkonäyttely

Museoliiton Opimuseossa.fi-sivusto tarjoaa ideoita museoiden ja koulujen yhteistyöhön sekä museosisältöjen opetuskäyttöön. Sivustolle on kerätty museoiden digitaalista sisältöä kuten museoiden avoimia sisältöjä, pelejä, mobiilioppaita, virtuaalimuseoita, verkkonäyttelyitä sekä museoiden tuottamia oppaita ja tehtävämateriaaleja.

Suomen kansallismuseon avoin museo -verkkokokonaisuus

Finnan vinkit: Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta

British Museumin Desire, love, identity: LGBTQ-historiareitti

The Rainbow Thread on sateenkaariteemainen kierros Islannin kansallismuseon näyttelyyn Making of a Nation – Heritage and History in Iceland.

Virtuaalikierroksia museoihin eri puolella maailmaa

Museoiden virtuaalikierroksia, verkkonäyttelyitä, kokoelmia verkossa ja verkko-oppimateriaaleja eri puolilta maailmaa

Ruskeiden Tyttöjen Afrosuomen historiaa ja muut podcastit: ruskeattytot.fi/podcast

Maksuttomia värityskirjoja museoista

Tähän on poimittu satunnaisia museoiden verkkonäyttelyitä ja -kierroksia. Monilla muillakin suomalaisilla ja ulkomaisilla museoilla on verkkonäyttelyitä tai kokoelmiaan katsottavissa verkossa. Tarkista lähimuseosi tai lempimuseosi verkkosivut!

Konsertit ja keikat

Koronakonsertit-Facebook-sivu
Koronakonsertit Instagramissa: @koronakonsertit

Keikalla.fi on Lippu.fi:n, Rockwayn ja Muusikkojen liiton verkkoalusta, joka tarjoaa kuluttajille kulttuurielämyksiä virtuaalimuodossa. Pian voit ostaa lipun suosikkiesiintyjäsi keikalle ja seurata laadukasta livestriimiä vaikka kotisohvaltasi.

Turun filharmonisen orkesterin verkkokonserteissa
voit kuunnella tallennettuja konsertteja.

Helsingin Kaupunginorkesteri lähettää suorana verkkolähetyksenä joitakin konsertteja.

Stay at Home: kalenteri, jossa vinkataan verkkokonsertteja, -keikkoja ja -festivaaleja


Teatteri, tanssi ja sirkus

Tallenne Teatteri Totin Vaginamonologeja-esityksestä

TINFO kerää tietoa teatterien erilaisista verkossa tapahtuvista esityksistä ja teostallenteista teatteri kotisohvalle -sivulle.

Karanteeniteatteri-sivustolle kerätään striimattuja teatteriesityksiä. (Karanteeniteatteri Facebookissa)

TEHDAS Teatterin Poikkeus-tila-taideteokset

Tanssin tiedostuskeskus kerää linkkejä Nauti tanssista kotona -sivulle. Sivulla on linkkejä ja vinkkejä tanssisisältöihin, opetusvideoista esitystallenteisiin ja tanssielokuviin.

Sirkus Magenta kehittää SELKOSIRKUS-etäopetusta: Selkosirkus-videot YouTubessa.


Ooppera

OperaVision on 30 eurooppalaisen oopperatalon yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa maksuttomia oopperaelämyksiä suoraan kotisohvallesi. Mukana on myös Suomen kansallisooppera. Seuraavina ensi-iltoina ovat luvassa La Monnaien Lucio Silla ja Garsington Operan Figaron häät.

Kansallisoopperan ja -baletin esityksiä on katsottavissa verkossa Stage24-sivulla.

Kirjastot ja kirjallisuus

Viittomakielinen kirjasto on aina auki! Huvia, hyötyä, faktaa ja fiktiota suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Mukana on myös lapsille suunnattua aineistoa. Monissa aineistoissa on tekstitys tai tulkkaus puheelle.

Versopoliksen verkkopalvelusta löydät 2727 runoa 233 eurooppalaiselta runoilijalta sekä alkuperäiskielellä että englanniksi. Suomalaisista runoilijoista mukana olivat alkukeväästä ainakin Niillas Holmberg, Sanna Karlström ja Johanna Venho.

Annikin runofestivaalin suora lähetys 6.6.2020

Useilla yleisillä kirjastoilla on e-kirjoja sekä muita e-aineistoja, joihin voit tutustua kirjautumalla oman kuntasi kirjaston verkkopalveluun. Esimerkiksi Keskikirjastojen E-kirjastosta löytyy niin kirjallisuutta eri muodoissa kuin musiikkia, soittotunteja ja laaja valikoima aikakauslehtiäkin.

Kirjastot myös pohtivat parhaillaan, kuinka palvella asiakkaitaan. vaikka kirjastot ovat kiinni. Esimerkiksi Sallassa on pantu pystyyn kirjakassipalvelu. Lue lisää Suomen kirjastoseuran verkkosivuilta.

Celia-kirjasto tuottaa äänikirjoja henkilöille, jotka eivät voi lukea tarpeeksi helposti painettua tekstiä esim. näkövamman tai vaikean lukihäiriön takia. Äänikirjoja voi kuunnella suoratoistona netin tai älylaitteen kautta helpolla sovelluksella missä päin maailmaa tahansa. Valikoimissa on kymmeniätuhansia äänikirjoja aina saduista yliopistojen oppikirjoihin asti. Jos sinulla on lääkärin diagnosoima näkövamma, keskittymishäiriö tai muu lukemista hankaloittava tilanne, saatat olla oikeutettu Celian asiakkuuteen.

Yle Areenan äänikirjat

Ursa Minorin satutalkoot: viittomakielisiä satuja.

Elokuva

Kino Reginan ollessa tilapäisesti kiinni KAVIn esitystoiminnassa suunnitellaan tulevien kausien ohella myös katsottavaa kotioloihin. Esityssarjat Elonetissä -teemasarjojen kaikki elokuvat ovat vapaasti katsottavissa Elonet-palvelusta.

Lapsille

Osa edellä vinkatuista linkeistä tarjoaa myös lapsille suunnattua taidetta ja kulttuuria.

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu harrastamisen paikka netissä. Sivustolta löytyy monipuolista tekemistä sekä taide- ja kulttuurielämyksiä helposti ja maksuttomasti.

KolibrÍDEA-sivusto on aineistokokoelma monikielisille lapsille suomeksi, ruotsiksi, espanjaksi ja portugaliksi. Se ideapankki kaikille niille, jotka joutuvat olemaan kotona lapsineen. Mutta se on tarkoitettu myös kaikille muille, jotka rakastavat lastenkulttuuria. KolibrIDEA on Kultturikeskus Ninho ry:n tuottama.

Lisäksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto kerää sivuilleen vinkkejä.

ARXin Kotivara tarjoaa tartuntavaaratonta taidetta etäarkeen kotona sinnitteleville lapsille aikuisineen. Maanantaista 23.3. lähtien löydät joka arkiaamu uuden tehtävän ARXin verkkosivuilta ja somekanavilta.

Vekara-Varkaus-festivaali verkossa


Talleta koronakevään muistosi ja meemisi arkistoon

Suomalaisen kirjallisuuden seura: Koronakevät: kerro kokemuksiasi

Svenska Litteratursällskapetin kaksi keruuta:

Kansalliskirjaston verkkoarkisto kerää koronapandemian (COVID-19) aikaan ajankohtaista suomalaista verkkoaineistoa. Erityisen tervetulleita ovat virallisten tahojen sivustojen lisäksi erilaiset arkisemmat sivustot ja sisällöt, kuten meemit, hassut kuvat, tapahtumat tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset.
Kerättävän aineiston on oltava suomalaista, mutta aineiston sisältö voi olla muullakin kielellä kuin suomeksi. Kansalliskirjaston verkkoarkiston keruu

Helsingin kaupungin museon mielialaraportti


Löydä lisää

Facebook-ryhmä karanteeniklubi, jonne voi ilmoitella virtuaalimenoista.
Karanteenissa.fi-sivu kokoaa vinkkejä.

Kulttuuria kotisohville -Facebook-ryhmä

Goethe-Institutin digitaalinen foorumi kulturama.digital lisää kulttuurialan ammattilaisten ja heidän digitaalisten tapahtumiensa näkyvyyttä ja tavoitettavuutta yli maiden rajojen.

Useat teatterit ja kulttuurilaitokset tekevät livelähetyksiä, lukevat iltasatuja ynnä muuta omissa sosiaalisen median kanavissaan. Seuraa siis oman suosikkikulttuuritoimijasi sosiaalista mediaa!

Finnasta löytyvät Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet samalla haulla.

Lähetä vinkkisi meille

Onko sinulla lisättävää tähän listaan? Lähetä vinkkisi Outi Salonlahdelle, outi.salonlahti@cultureforall.fi

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin