Viittomakieli ja viittomakieliset
Suomalainen viittomakieli on yksi Suomen vähemmistökielistä. Viittomakielen pääasiallinen käyttäjäryhmä ovat kuurot, mutta sitä käyttävät myös monet huonokuuloiset, kuuroutuneet ja kuulevat ihmiset. Yhteensä viittomakielisiä on Suomessa noin 14 000. Noin 5000 kuuroa ja huonokuuloista käyttää suomalaista viittomakieltä äidinkielenään ja heille kirjoitettu suomen kieli on toisen kielen asemassa. Suomalaisen viittomakielen lisäksi maassamme käytetään suomenruotsalaista viittomakieltä, jolla on käyttäjiä noin 300. Suomeen on muuttanut myös muita viittomakieliä äidinkielenään käyttäviä kuuroja eri puolilta maailmaa.
Viittomakieliset määrittelevät itsensä kieli- ja kulttuurivähemmistöksi. Kulttuuripalveluissa viittomakieliset asiakkaat voi huomioida monella tapaa. Museoon voi esimerkiksi järjestää opastetun kierroksen viittomakielellä tai viittomakielelle tulkattuna. Museossa voi myös tarjota virtuaaliopastuksen esimerkiksi kämmentietokoneella. Teatteri voi tuottaa viittomakielistä teatteria tai tilata esitykseen viittomakielen tulkkauksen. Tietoa kulttuurikohteesta voi tarjota viittomakielelle käännettynä.
Verkkosivujemme suomenkieliseen osioon on koottu tietoa ja ohjeita saavutettavuuden parantamiseen erilaisten asiakasryhmien osalta. Kohdassa Saavutettavuus -> Tarkistuslistat arvioinnin tueksi -> Tapahtumat on tarkistuslista, josta kulttuuripalvelun tuottajat voivat lukea tarkemmin, mitkä asiat tekevät palvelusta saavutettavan viittomakielisen palvelunkäyttäjän näkökulmasta.
Verkkosivujemme suomenkielisestä osiosta kohdasta Saavutettavuus -> Mitä on saavutettavuus? -> Usein kysyttyä löytyy vinkkejä viittomakielisen tulkkauksen järjestämiseen teatterissa (ks. kysymys 14.). Näyttelijän kokemuksista viittomakielelle tulkatusta teatterinäytöksestä voi lukea verkkosivujemme suomenkielisestä osiosta kohdasta Saavutettavuus -> Esimerkit ja kokemukset.
Lisätietoja viittomakielestä ja viittomakielisen materiaalin tuottamisesta saa Kuurojen Liitosta. Yhteistyötä viittomakielisen materiaalin tuottamisessa voi tehdä myös viittomakielisten yritysten ja sellaisten oppilaitosten kanssa, joissa opiskellaan viittomakieltä tai viestintäalaa. Viittomakielen tulkkauksesta saa tietoa osoitteesta www.kela.fi -> Vammaistuet -> Vammaisten tulkkauspalvelut. Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen voi ottaa yhteyttä sähköpostitse: vatu(a)kela.fi. Lisätietoa viittomakielen tulkkauksesta saa myös osoitteesta www.tulkit.net tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info(a)tulkit.net.