Ohita navigaatio

Esimerkkejä

Tällä sivulla esitellään esimerkkejä viittomakielisestä kulttuurista ja taiteesta sekä kulttuuritoimijoiden tuottamista viittomakielisistä videoista.

Inkluusiopäivän julistus

Katso Noora Karjalaisen kirjoittama inkluusiopäivän julistus. Inkluusiopäivän kampanja liittyy Maailman teatteripäivän viettoon 27.3.2020. Video on suomalaisella viittomakielellä ja siinä on tekstitys. Voit lukea julistuksen myös täältä.


Viittomakielisiä opastuksia Helsingin Taidehallissa

Taidehallissa on järjestetty viittomakielisiä opastuksia vuodesta 2019 alkaen. Oppaana toimii Netta Keski-Levijoki. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan, alle 18-vuotiaille on vapaa pääsy.


Kielellinen inkluusio näyttämöllä - Case Näktergalen

Miten saada viittomakieli ja puhutut kielet toimimaan yhteen teatteriesityksessä? Monikielisyydestä voi tulla osa taiteellisia ratkaisuja, kuten Svenska Teaternin ja Ursa Minorin Näktergalen-näytelmässä. Ohjaaja Noora Karjalainen kertoo esityksen tekemisen kulusta, haasteista ja ratkaisuista. Viittomakielinen video on tekstitetty suomeksi. Noora Karjalainen on Ursa Minorin taiteellinen johtaja ja Näktergalen-näytelmän ohjaaja. Julkaistu 2017.


Queerkätkö

Queerkätkö on taiteilijoiden Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin yhteisöllinen taideteos. Queerkätkö-teos lainaa muotonsa ja rakenteensa suositusta geokätköharrastuksesta, jossa GPS-satelliittipaikannuksen avulla etsitään maastoon piilotettuja kätköjä. Teoksen kätköt kertovat transihmisten sekä queer-vähemmistöön kuuluvien vammaisten ja kieli- ja kulttuurivähemmistöjen merkityksellisistä paikoista, kokemuksista ja tapahtumista pääkaupunkiseudulla. Queerkätköjä voi etsiä 27.6.– 30.7.2017.


Cuporen selvitys: Yhdenvertainen kulttuuri!

Viittomakielinen video tiivistelmästä: Selvitys vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämiseen myönnettävistä valtionavustuksista. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore arvioi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tilauksesta vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämiseen myönnettäviä valtionavustuksia vuosien 2005-2015 ajalta.


Kulttuuritoimijoiden viittomakieliset videot

Porin taidemuseo

Viittomakielinen esittelyvideo kuljettaa katsojan läpi taidemuseon ajankohtaisten näyttelyiden. Esillä on kolmen taiteilijan - Adrian Melis, Ola Vasiljeva ja Jenni Yppärilä – yksityisnäyttelyt. Tutkimuksellinen näyttely tarkastelee Maire Gullichsenin ja Galerie Artekin toimintaa sekä Alvar Aallon abstrakteja teoksia suhteessa hänen arkkitehtonisiin suunnitelmiinsa. Näyttelyn oppaana on Zagryda Sandholm, Osk Ursa Minor. Näyttelyt ovat esillä 27.9.2020 asti.


Turun linnan Keskiaikakierros viittomakielellä

Video on julkaistu 2017.

Ateneumin taidemuseon viittomakieliset teosesittelyt

Rap-artisti Signmark, näyttelijä Dawn Jani Birley sekä viittomakielen tulkki Hanna Viitanen esittelevät suomalaisella viittomakielellä ja kansainvälisillä viittomilla Ateneumin kokoelmien klassikkoteoksia. Lisäksi mukana on Ateneumin esittely suomalaisella viittomakielellä ja kansainvälisillä viittomilla. Videot on tuotettu 2013 ja 2017.

Ateneumin viittomakieliset videot (ateneum.fi)

Suomen käsityön museon viittomakielinen opastus

Käsityössä elämän tuntu - viittomakielinen opastus

Taidekeskus Purnun esittely viittomakielellä

Taidekeskus Purnun esittely viittomakielellä (YouTube). Video on toteutettu vuonna 2011.

Nautelankosken luonto- ja museoalueen opasvideo

Nautelankosken museosta tehtiin vuonna 2004 viittomakielinen opasvideo yhteistyössä Turun Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa.

Nautelankosken luonto- ja museoalueen opasvideo (YouTube)

Tero Hetero feat. Hildá - Tahdon

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä juhlisti  2017 voimaan tullutta tasa-arvoista avioliittolakia julkaisemalla musiikkivideon Tero Hetero feat. Hildá - Tahdon. Videolla on Silva Belghitin viittomakielinen soolo kohdassa 1:19. Suomenkielisen, ruotsinkielisen tai saamenkielisen tekstityksen voi valita Youtube-videon asetuksista.

 
Siirry sivun alkuun
  • jaa: Facebook
  • jaa: Twitter
  • jaa: Linkedin